En Sıcak Konular

Baran Tursun davasına bakan hakimler çekildi

6 Kasım 2008 17:17 tsi
İzmir'de Baran Tursun'un, ''dur'' ihtarına uymadığı için açılan uyarı ateşi sonucu ölümüyle ilgili 10 polis memurunun, ''delilleri gizledikleri'' iddiasıyla yargılandığı davanın görüldüğü İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesinin başkanı Nurettin Var ile

İzmir'de Baran Tursun'un, ''dur'' ihtarına uymadığı için açılan uyarı ateşi sonucu ölümüyle ilgili 10 polis memurunun, ''delilleri gizledikleri'' iddiasıyla yargılandığı davanın görüldüğü İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesinin başkanı Nurettin Var ile üye hakim Mehmet Özcan'ın, ''davadan çekinme'' yönündeki taleplerinin yerinde olduğuna karar verildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi, söz konusu davaya bakan 6. Ağır Ceza Mahkemesinin başkanı Nurettin Var ile üye hakim Mehmet Özcan'ın ''çekilme'' taleplerini değerlendirdi.

Mahkeme, talebinin yerinde olduğu yönünde karar aldı. Bunun üzerine Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı davaya bakması için İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerinden Sami Tetik (başkan), İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerinden Feride Bozkurt ve 7. Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerinden Ömer Berber'den oluşan heyeti görevlendirdi.

Yargılanan polislerin avukatlarından Tolga Yurdakul karara saygılı olduklarını ve adil bir yargılamanın olacağından şüphe duymadıklarını ifade etti.

KİMSE HAKİMİN DAVRANIŞINA BİR ANLAM VEREMEMİŞTİ
Bir üye hakimin davadan çekilme kararı, Baran Tursun’un ölümünün soruşturulması sırasında "delil karartarak evrakta sahtecilik" yapmakla suçlanan 10 polisin yargılanmasına başlanan İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada gelişmişti. Bu duruşmada polislerin iafedesinin alınması sırasında hakim Mehmet Özcan bir anda  bağırmaya başlamış, izleyicileri işaret edip masayı yumruklayarak, "Lanet olsun size, ben duruşmadan çekiliyorum" diyerek salonu terk etmişti.

Bu tutuma tepki gösteren Tursun ailesi "Adalet istiyoruz" diye bağırmış, duruşma salonu boşaltıldıktan sonra da Adliye binasına giren çevik kuvvet polisi uzun süre duruşma salonu önünde beklemişti.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 24 Aralık'a ertelerken, Hakim Özcan'ın davadan çekilme talebi İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gitti.

Bu duruşma sonrasında Tursun ailesinin avukatı Bahattin Özdemir, 16 yıllık meslek hayatında böyle bir olayla karşılaşmadığını söyleyerek “Duruşma başladıktan ortaya mahkeme heyetinin bir ayarlama yapmadan aynı güne 14 duruşma aldığını öğrendik. Bizim soru sorma hakkımız başka bir güne ertelendi" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Özdemir olayları ise şöyle anlatmıştı:
"Duruşmanın bir bölümünde üye hakimlerden Mehmet Özcan, dinleyicileri işaret ederek güldüklerini ve bu duruşmayı böyle yürütemeyeceğini söyleyerek cüppesini çıkartıp, elini masaya vurarak çıkıp gitti. Seyirciler dışarı alındıktan sonra da biz Özcan'ın bu tutumunun net olarak tutanağa geçmesini istedik. Ancak olay tam olarak tutanağa yazılmadı. Biz bunun üzerine 'doğru tutanak tutulmadığını' belirterek hakkımızda suç duyurusunda bulunmasını talep ettik. Çünkü bu ağır ceza mahkemeleri için çok büyük bir suçlamadır. Bizim hakkımızda suç duyurusunda bulunulması karşılığında 'tutanakta eksiklik' olduğu belgelenebilmiş oldu."

KİM BU BARAN TURSUN DAVASI 'SEYİRCİLERİ'
Baran Tursun'un ailesi ise daha sonra yaptıkları açıklamada, hemen her duruşmada mahkeme salonunda bir takım, takım elbiseli, silahlı kişilerin seyirci locasında oturarak duruşmayı izlediklerini, ancak bu kişilerin kim olduklarını anlayamadıklarını belirtmişlerdi. Duruşma sonrası bu kişilerin dışarıda kendilerini tahrik etmeye çalıştıklarını, güldüklerini ve daha sonra da ikişerli gruplar şeklinde motorsikletlerine binerek adliye binasından ayrıldıklarını belirten Tursun ailesi, bu kişilerin yargılanan polislerin arkadaşları olduklarını tahmin ettiklerini ve kendilerine gözdağı vermeye çalıştıklarını ifade etmişlerdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Karşıyaka ilçesinde 25 Kasım 2007'de polis ekiplerinin ''dur'' ihtarına uymadığı için kovaladıkları Baran Tursun yönetimindeki 35 AL 9207 plakalı araç, ağaçlara ve elektrik direğine çarpmıştı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan ve başının arka kısmında kurşun yarası tespit edilen Tursun, bir süre yaşam destek ünitesine bağlı tutulduktan sonra hayatını kaybetmişti. Kovalamaca sırasında uyarı ateşi açtığı iddiasıyla gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan polis memuru Oral Emre Atar, ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Tursun ailesinin olaya müdahale eden polisler hakkındaki suç duyurusunu dikkate alan Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Emin Kavas, 10 polis hakkında dava açmış, mahkeme yetkisizlik kararı vererek dosyayı İzmir Adliyesi'ne göndermişti. (A.A/Gazeteport)



Bu haber 880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,051 µs