En Sıcak Konular

Yunanistan'dan milyarlarca dolarlık fonlar gelecek

6 Kasım 2008 16:14 tsi
İş dünyasının duayen isimlerinden Hüsnü Özyeğin, Finansbank'ın sahibi National Bank of Greece'den Türkiye'ye milyarlarca dolarlık yeni fonlar geleceğini söyledi.

Hüsnü Özyeğin, CNBC-E'nin yayına katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Geçtiğimiz cuma günü Finansbank Genel Müdürü Sinan Şahinbaş'ın Yunanistan'dan dönüşünde kendisini aradığını ve Yunan ortak National Bank of Greece'in Finansbank için yeni fonlar ayırdığını söylediğini aktaran Özyeğin, böylece Finansbank'ın kurumsal bankacılıktaki payının artacağını belirtti.

Özyeğin, "Şu anda çok ciddi ilave fonlar getiriyor. Çok ciddi fonlar, bunlar milyar dolarlık fonlar..." dedi.

FİNANSBANK İLE REKABET ETMEMEK İÇİN BANKACILIĞA GİRMEM

Finansbank'ın satışının Türkiye'ye bir kalemde gelen en büyük yabancı sermaye ve Yunanistan'dan da çıkan en büyük sermaye olması açısından tarihi bir işlem olduğunu belirten Özyeğin, Finansbank'ı hala çocuğu gibi gördüğünü belirtti.

Finansbank'la rekabet etmemek için Türkiye'de bankacılık sektörüne girmek istemediğini ifade eden Özyeğin, "Benim bütün ekibim hâla orada.. Yunanlılar sadece 1 kişi koydular Finansbank'a... Bu dünyada görülmemiş birşey. Büyük güvenleri var bu ekibe" dedi.

1 KURUŞ YARDIM ALMADIK

Yurtdışındaki faaliyetleri hakkında da bilgi veren Özyeğin, Finansbank’ın içinde olan yurtdışındaki bankaları 600 milyon dolara satın aldığını, o bankalara ilave 800-900 milyon Euro daha yatırım yaptığını ve ismini Credit Europe Bank’a çevirdiklerini kaydetti. Özyeğin, "Yurtdışında Credit Europe Bank ile 300 şube ve 9 bin personel ile Türkiye'de Finansbank ile Denizbank arasında bir yerdeyiz" dedi.

Şimdiye kadar Avrupa Merkez Bankası'ndan 1 kuruş yardım almadıklarının altını çizen Özyeğin, hatta 300 milyon euro borç verdiklerini ve likidite durumlarının son derece iyi olduğunu belirtti.

ROMANYA'NIN EN BÜYÜK GAYRİNMENKUL YATIRIMCISI

Yurtdışında da Türkiye'deki gibi finans sektörüne yatırımlar yaptıklarını anlatan Özyeğin, Rusya'da 4 bin 500, Romanya'da 2 bin, Ukrayna'da da 600 kişiyi istihdam ettiklerini söyledi.

Romanya'da ayrıca FİBA olarak en büyük gayrimenkul yatırımcısı oldukları bilgisini veren Özyeğin, "Yatırımlarımız 1 milyar dolar değerinde. İki tane alışveriş merkezimiz var. Bir tanesi Bükreş'in en büyük alışveriş merkezi. Yıllık kira gelirimiz 50 milyon dolar. Önümüzdeki hafta da  bir tane Moldova'da açacağız. Türkiye'de Tepe grubundan aldığımız 4 AVM ile birlikte toplam AVM sayımız 7'ye ulaşacak" diye konuştu.

KRİZ HALKA YANSIMADI

Piyasadaki krizin henüz gelişmekte olan ülkelere yansımadığını anlatan Özyeğin şöyle konuştu:

"Kriz var diyorlar. Bizim Marks&Spencer mağazalarının Rusya'daki satışları eylül ve ekimde ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 50 arttı. Üstelik aynı dükkanların satışı bunlar. Ukrayna'da artış yüzde 20, Türkiye'de ise geçen senenin çok az yukarısında.

Romanya'da sahibi olduğumuz AVM'nin otoparkına inanamadım. Cumartesi sabah 10'da 1800 araçlık otopark dolmuştu."

Krizin henüz halka yansımadığını ama önümüzdeki dönemde ekonomik büyümenin yavaşlayacağını söyleyen Özyeğin, "Türkiye olarak bu krize çok şanslı olarak girdik. Ancak bilhassa önümüzdeki yıl reel sektöre bir destek paketinin çıkarılması, bir fon sağlanması lazım." diye konuştu.

BEN OLSAM IMF İLE ANLAŞIRIM

Özyeğin, IMF ile anlaşma konusunda da "Ben olsam anlaşma yaparım. Bu akçesiz bir anlaşma da olabilir. Eğer anlaşma sağlanırsa Türkiye'nin dış borçlanma maliyet düşecek ve ülke riski azalacak" dedi.

 



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,681 µs