Ters açı: ABD nefreti zirve yapacak! | " /> Ters açı: ABD nefreti zirve yapacak! | "/>

En Sıcak Konular

Ters açı: ABD nefreti zirve yapacak!

6 Kasım 2008 15:43 tsi
Ters açı: ABD nefreti zirve yapacak! Barack Obama’nın başkanlığında dünya tozpembe mi olacak? Gerçekçi bir gözün yanıtı ancak şu olabilir: Tabii ki hayır! Yeni bir dünya düzeni kurulurken yerküre çatışmalar ve acılarla yeniden tanışır. İşte bu yüzden dünya büyük bir hayal kırıklığı yaş

Başkan Bush’un sekiz yıllık iktidarı ABD’nin dünyadaki imajının yerlerde sürünmesine yol açtı. Bush’un iticiliği, Afganistan ve Irak’ta uygulanan sert politikalar ve savaş, Guantanamo üssünden yansıyan fotoğraflar, gizli servislerin işkence uçakları, Iraklı kadınlara tecavüz görüntüleri, özel güvenlik şirketlerinin gaddar tutumları vs. Geçtiğimiz sekiz yıl ABD’nin tüm dünyanın gözünde ‘zalim süpergüç’ olarak kazınmasını sağladı. Dünya Bush’a öylesine bir önyargıyla yaklaştı ki neredeyse tüm ülkelerde Obama’nın yani demokratların zaferi büyük bir coşkuyla karşılandı. Türkiye’de bile atılan manşetler ‘Amerikan rüyası’ ‘insanlığın zaferi’ şeklindeydi. Obama’nın başkanlığı bir kurtuluş olarak takdim edildi.

Ancak kazın ayağı öyle değil. Reelpolitikten, gerçekçilikten biraz anlayan bir göz şu gerçeğin farkına varır: Obama iyi kalpli olsa bile vaat ettiği değişimi gerçekleştirmesi imkansız olacak. Çünkü Obama ABD’yi tek başına yönetmeyecek. Sadece ABD’yi değil, dünyadaki diğer dinamikleri de yönetmesi imkansız. ABD’nin tökezlediği bir dönemde iştahı kabaran Rusya ya da Çin’in yeni stratejilerine, ya da ABD’ye yönelik doğrudan bir terör saldırısına çiçek uzatarak karşılık veremez Obama… Örneğin Irak’tan çekilmek istese bile Ortadoğu’yu diğer güçlerin insafına bırakamaz. Hiçbir devlet adamı bunu yapmaz, yapmak istese bile kendisine yaptırılmaz.

Zaten bu yüzden Irak ile Amerikan yönetimleri asker çekme konusunda hem fikir ancak Irak’ta kalacak Amerikan birliklerinin ‘dokunulmazlığı’nı tartışıyorlar. Evet, ABD Irak’tan çekilecek ancak tamamıyla değil. Aynı şey Afganistan için de geçerli. Pakistan’a yönelik sert tedbirleri savunan Obama, ekonomik krizle yüzleştikten sonra Afganistan’da başarıya ulaşmak istiyor. Bu nasıl bir başarı olacak? Daha fazla savaş, daha fazla gözyaşıyla mı?

Bu yüzden Obama ile ilgili yaratılan ‘kurtarıcı’ imajı kısa vadede ABD’nin yumuşak gücünü güçlendirip, ülkeye yönelik önyargıların dinmesini sağlayacak olsa bile, orta vadede dünya Obama’nın bir zenci olsa bile aslında ABD Başkanı olduğu gerçeğiyle yüzleşecek.

Çevre konularında Obama’dan yüksek beklentiler içinde olanlar siyahi başkanın enerji şirketlerinin baskılarıyla baş edip edemeyeceğini görecek. Dışpolitikada kendisinden uyum bekleyenler Obama’nın kimi noktalarda –konjonktür ve ABD’nin çıkarlarının da kendisini zorlamasıyla- ortaya koyduğu tercihlerle belki de Bush’tan çok farklı olmadığını gördüğünde dün yaşadıkları mutluluğu tekrar sorgulayacak. Örneğin kimse Obama'dan Ortadoğu'da sihirli bir değişim beklemesin. Yarım asırlık hatta daha köklü olan bu çatışma bir başkanın iki dudağı arasından çıkacak çağrılarla sona ermeyecek. Zaten Obama'dan bu konuda olumlu işaret en azından iyi niyet mesajı gelmiş değil.

Yani dünya aslında Obama’nın tüm değişim yanlısı politikalarına karşın ‘değişen pek şey yok’ havasına girecek. Çünkü beklenti öylesine yüksek tutuldu, siyah başkana öylesine bir imaj yüklendi ki, Bush yönetimiyle ilgili küçük bir benzerlik umut yelkenlerinin inmesini sağlayacak. Bu ise beraberinde tek bir şey getirecek: Derin hayal kırıklığından kaynaklanan tarif edilemez güvensizlik.

Diğer bir deyişle ABD Obama’ya yüklediği kurtarıcı imajıyla kısa vadede ‘günü kurtarıyor.’ Ancak böyle gider ve reelpolitik Obama’yı Bush gibi davranmaya iterse orta ve uzun vadede ABD’yi bu kez tamiri imkansız bir güvensizlik ve daha çok yayılan Amerikan karşıtlığı bekliyor.

iyibilgi.com



Bu haber 791 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,064 µs