'Kanlı Mayıs' savcısından acı itiraflar! | " /> 'Kanlı Mayıs' savcısından acı itiraflar! | "/>

En Sıcak Konular

'Kanlı Mayıs' savcısından acı itiraflar!

6 Kasım 2008 15:30 tsi
'Kanlı Mayıs' savcısından acı itiraflar! 1 Mayıs 1977'de meydana gelen olayların yaşandığı döneme tanıklık eden emekli savcı Çetin Yetkin, 31 yıl sonra yaptığı itiraflarla olayın kasıtlı olarak araştırılmadan üzerinin kapatıldığını açıkladı.

1 Mayıs 1977'de meydana gelen ve 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların yaşandığı döneme tanıklık eden emekli savcı Çetin Yetkin, o günleri değerlendirdi.
 
 

 


 

 

OLAY AYDINLANSAYDI ASKERİ DARBE OLMAZDI
1 Mayıs olaylarının görüldüğü İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesinin emekli savcısı Yetkin, davanın bilinçli olarak kapatılmaya çalışıldığını öne sürerek, "Bu olayın failleri o dönemlerde bulunabilseydi hiç kuşku yok ki 12 Eylül'e varan gelişmeler yaşanmayacaktı" dedi.

1 Mayıs olaylarını değerlendiren emekli savcı Yetkin, 1 Mayıs olaylarının 12 Eylül'ün ana başlangıç noktası olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bu olayın failleri o dönemlerde bulunabilseydi hiç kuşku yok ki 12 Eylül'e varan gelişmeler yaşanmayacaktı" dedi. Bu olayın daha önceden planlandığını ileri süren Yetkin, soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Toplum Suçları Bürosu tarafından yürütüldüğünü, kendisinin de açılmış olan davayı mahkemede izlemekle görevlendirildiğini belirtti. Fakat daha sonradan davanın önemi ve dosyanın kabarıklığı nedeniyle dönemin başsavcısı tarafından dava dosyasını hazırlamakla görevlendirildiğini ifade eden Yetkin, "Olaydan sonra toplanan deliller bir plan çerçevesinde toplanmamıştır. Çünkü bir kısmı semt karakolları tarafından bir kısmı Emniyet Müdürlüğündeki ilgili şubeler tarafından, bir kısmı cumhuriyet savcıları tarafından toplanmış, tanıklar ona göre dinlenmiş, dolayısıyla delillerin toplanmasında bir ayıklama yapılamamıştır" diye konuştu.
 
BEKLETİLEN GRUP OLAY ÇIKTIĞI ANDA ALANA SOKULDU
Taksim'de yaklaşık 500 bin kişinin katıldığı toplantının saatinde bitirilmediğini ve uzatıldığını belirten Yetkin, "İddianamede belirtildiği gibi insanlar yorgun düşmüş. Önceden basında bir tertip olacağı, kan akacağı açıklandığı için insanlar büyük bir sinir gerginliği içinde orada bekletilmişlerdir. Alana girmek isteyen bazı gruplar bekletilerek, tam olay çıktığı sırada alana girmesi sağlanmıştır. İlk işaret niteliğindeki silah da bu gruptan atılınca alanın değişik yerlerinde silah atışları başlamıştır. Neden zamanında bitmeyen bir toplantıya tertip komitesi tarafından istenmeyen bir grubun, bekletildikten sonra girilmesine izin verildiği sorusunun mutlaka yanıtlanması lazımdır. İkinci olarak bir soruşturma yapılmamıştır. Bu çapta bir olayın iddianamesi, iddianamesinin temize çekilmesi, daktilo edilmesi bir ay gibi kısa bir sürede bitirilmiş ve dava açılmıştır. Bulunan mermi çekirdekleri ve tabancaların ekspersiz raporu yapılmamış, hiçbir yaralının kesin raporları alınmamış, bunların akıbetleri araştırılmamış, aldıkları yaralar nedeniyle ölüp ölmedikleri araştırmamıştır" dedi.
 
KATLİAM YARATACAK PATLAYICILAR EMANETTE KAYBOLDU
Olaylar sırasında çok daha büyük bir katliamın da planladığının anlaşıldığını belirten Yetkin şunları söyledi: "Olayı soruşturan savcıların belirttiği gibi Kazancı Yokuşu'nun başında bir torba içinde bulunan patlayıcı maddeler, patlayıcı gücü yüksek maddelerdir. Bunlar kullanılamamıştır. Anlaşılan bu patlayıcıları kullanacak olan kişiler Kazancı Yokuşu başındaki ilk andaki sıkışma nedeniyle ya kendileri de yaralanmış ya ölenler arasında bulunmuş ya da ellerindeki bu torbayı kargaşa arasında düşürmüş olmalılardır. Ya kullanılsaydı katliam çok daha büyük olacaktı. Bu patlayıcı maddelere daha sonra el konuşmuş, Adliyede adli emene kayıtlı şekilde konulmuş, emanet makbuzu düzenlenmiştir. Ancak adli emanette bu patlayıcılar yok olmuştur. Patlayıcıların alındığına veya imha edilmesine dair de hiçbir düzenleme de yoktur" diye konuştu.
 
İKİNCİ DURUŞMAYA ÇIKMAMA İZİN VERİLMEDİ
Yetkin sözlerini şöyle sürdürdü: "Duruşma sırasında benim de talebim üzerine yapılmayan soruşturmanın yapılması madde madde gösterilerek istenmiştir. Daha da önemlisi asıl faillerin bulunması ve haklarında dava açılması istenmiştir. Çünkü bir duruşmada asıl failler yokken ikinci dereceden faillerin cezalandırılması anlamsız ve hukuka aykırıdır. Mahkemenin dava zaman aşımına uğrayıncaya kadar, bu konudaki yazısını üstelemesine rağmen, disk avukatlarının da takip etmesine rağmen hiçbir makam, hiçbir şekilde cevap vermemiştir. Soruşturma tamamen kapatılmıştır. Diğer konularda ise mahkemenin verdiği karar, yerine getirilmemiştir, elde edilen filmler, fotoğraflar incelenmemiş, bir kısmı benim tarafımdan toplanıp mahkemeye verilen bazı fotoğrafların da kaybolduğu bildirilmiştir. İkinci duruşmaya benim çıkmama fırsat verilmemiştir. Duruşmada bulunduğum sırada, heralde işi fazla kurcaladığım düşüncesine varıldı. Haklarında dava açılan kişilerin hepsi berat etmiştir. Dava da zaman aşımından kalmıştır. Olay doğrudan doğruya örtbas edilen bir olaydır."
 
Yetkin, duruşma nedeniyle görevden alınmasını meslek onuruna yediremediği için savcılıktan ayrıldığını belirtti.

"1 Mayıs olayları kapatılmamış olsaydı sonraki bir takım olayların önlemi alınmış olacaktı" diyen Yetkin, bu olayla sosyal dayanışmaya büyük bir darbe indirildiğini, insanlar arasında korku yayıldığını ve 12 Eylül öncesinde terörün en büyük hızlandırıcı etkeni olduğunu savundu.   



Bu haber 888 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,862 µs