En Sıcak Konular

Diyarbakır ve Siirt’te YÖK protestosu

6 Kasım 2008 15:25 tsi
DİYARBAKIR ve Siirt’te, YÖK'ü protesto eden öğrenci grupları, okudukları basın açıklamalarının ardından sessizce dağıldı.

Dicle Üniversitesi Öğrenci Derneği (DÖÜ- DER) tarafından, YÖK’ün 28’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle Fen- Edebiyat Fakültesi önünde yapılan protesto eylemi, öğrencilerin rektörlüğe yürüyüşüyle başladı. Öğrenciler adına açıklama yapan Ahmet Boncuk, bugün üniversitelerin özerkliğinden, bilimselliğinden ve özgürlükçülüğünden bahsetmenin mümkün olmadığını iddia ederek, ana dildi eğitim hakkı istediklerini belirtti, “Ana dilde eğitim için üniversitemizde yaptığımız yürüyüş sonrası öğrenciler üzerinde baskı kurularak 70’e yakın öğrenci arkadaşımız gözaltına alınmış, bunlardan 14’ü tutuklanmıştır. Gözaltına alınmalar devam etmektedir” dedi. Protesto sırasında öğrenciler sık sık, ‘Dicle uyuma, onuruna sahip çık’, ‘Onursuz yaşam istemiyoruz’, ‘Yaşasın öğrenci dayanışması’ sloganları attı.

Siirt’te de YÖK’ün kuruluşu protesto edildi. Yaklaşık 200 kişilik grup Siirt Üniversitesi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan üniversite öğrencisi Abdulhalim Aslan, YÖK’ün 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından üniversiteler üzerinde bir baskı aracı olarak kurulduğunu söyledi. Üniversiteler siyasal iktidarların etki alanında olmaktan çıkarılması gerektiğinide söyleyen Aslan, şunları söyledi:

“Üniversiteler, tüm kurumlardan, siyasal iktidardan ve sermayeden bağımsız olarak kendi kararlarını almaları sağlanmalıdır. Eğitim sistemi bugünkü haliyle hayattan ve toplumdan kopuk, yabancılaşmış ve yozlaşmış bir içeriğe sahiptir. Eğitimin her kademsinde parasız eğitim sağlanmalı, eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalıdır. Üniversitelere giriş sınavları kaldırılmalı, herkese eğitim hakkı tanınmalıdır. Ana dilde eğitim hakkı herkese tanınmalıdır. Bireylerin kendi kültürel ve ulusal kimlikleri, dilleri hiçbir baskıya maruz kalmamalı, milliyetçi ve şoven eğitim Üniversitelerden uzaklaştılmaldır.”

hürriyet



Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,936 µs