En Sıcak Konular

Piyasaların ateşi yeniden yükseldi

6 Kasım 2008 14:38 tsi
ABD borsalarında kayıplar yüzde 5’i aşarken, Asya’da düşüşler yüzde 7’nin üzerine çıktı. İMKB ilk seansı yüzde 3.2 düşüşle kapadı. Ani faiz indirimleri var.

Obama’nın ABD’nin yeni başkanı olmasıyla piyasalarda görülen olumlu hava kısa sürdü. ABD borsalarında kayıplar yüzde 5’i aşarken, Asya’da düşüşler yüzde 7’nin üzerine çıktı. İMKB ilk seansı yüzde 3.2 düşüşle kapadı.
 
Küresel piyasalar, giderek büyüyen resesyon endişesiyle yeniden ciddi kayıplar yaşamaya başladı. ABD borsalarında Barack Obama’nın başkan seçilmesinden kaynaklanan coşku yerini ekonomik gerçeklere bıraktı. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 5.05, Nasdaq yüzde 5.53, S&P 500 yüzde 5.27 değer kaybetti.

ABD borsalarındaki sert kayıp sonrasında Asya’da da düşüşler görüldü. Tokyo Borsası’nda yüzde 6.5’lik düşüş olurken, Hong Kong ve Güney Kore borsalarında kayıplar yüzde 7’nin üzerine çıktı.

İMKB de güne düşüşle başladı. İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk seansı 894 puan düşüşle 26 bin 961 puandan tamamladı. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 3.2 oldu. Avrupa borsalarında da yüzde 3’ün üzerinde kayıplar görülüyor.

Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları’nın faiz kararı öncesi dış piyasalarda resesyon endişelerinin tekrar hakim olduğunu belirten bankacılar, dün oluşan olumlu havanın bugün yerini olumsuz bir seyre bırakmasıyla kur ve faizde yukarı yönlü hareket beklediklerini söylediler.

Yatırımcılar gelişmiş ülkelerdeki ekonomik yavaşlamanın derin etkilerinin hâlâ ortaya çıkmaya devam ettiği endişeleriyle, son birkaç gündür değerinin altında işlem gören hisse alımlarını bıraktılar ve risk eşiğini yükseltme girişimlerinden vazgeçtiler.

DOLAR 1,53’ÜN ÜZERİNDE

Bankalararası piyasada dolar 1,54 YTL’den açıldı. Dolar şu sıralarda 1,53 YTL’nin üzerinde seyrediyor. Global piyasalardaki olumsuz seyrin Türk mali piyasalarını satış yönlü harekete yönlendirdiğini belirten bir bankanın döviz işlemcisi, “ABD borsalarında yüzde 5’in üzerinde kayıpta. Dün gözlenen yabancı alımları olumlu bir sürece girebileceğimizi düşündürmüştü. Ancak bugün resesyon endişelerinin tekrar hakim olduğunu görüyoruz. Olumsuz hava devam ederse dolar/YTL 1.5550-1.6010 YTL arasındaki direnci yukarı yönlü test edebilir. Kurda 1.6’lı seviyelerin üzerine çıkmamız durumunda yükseliş hız kazanabilir” dedi.

Tahvil/bono piyasasında 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 21.22’ye geriledi.

İNGİLTERE MERKEZ BANKASINDAN KESKİN BİR FAİZ İNDİRİMİ

İngiltere küresel ekonomik durgunluk kaygısı nedeniyle 1.5 puanlaık keskin bir faiz indirimi yaptı. İsveç de yarım puanlık faiz indirimi kararı aldı.

İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarını, yüzde 1,5 oranında indirdi. Merkez Bankası, yüzde 4,5 olan faiz oranlarını, yüzde 3'e düşürdü.

Ekonomistler, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranlarını, yüzde yarım ile 1 oranında indireceğini tahmin ediyordu. Halen durgunlukta olan İngiltere ekonomisi, gelecek yıl küçülecek.


PİYASALARDAKİ SON RAKAMLAR

BORSA

İMKB Bileşik Endeksi ikinci seansa, önceki kapanışa göre 68,,95 puan artarak 27.030,30 puandan başladı.

Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,26 oranında değer kazandı.

-DÖVİZ

İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 14.00 itibariyle şöyle:

İSTANBUL ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 1,5260  1,5280
Avro 1,9660  1,9680
Sterlin 2,4200  2,4350
     
ANKARA    
ABD Doları 1,5100  1,5400
Avro 1,9400 1,9840
Sterlin 2,4000 2,4650

-ULUSLARARASI BORSALAR...

-ABD DOLARI, ÖNEMLİ PARA BİRİMLERİ KARŞISINDA DEĞER KAZANDI

Uluslararası piyasalarda bugün ABD doları, Japon yeni dışındaki önemli para birimleri karşısında değer kazandı. 

ABD dolarının uluslararası döviz borsalarında, önemli para birimleri karşısında dünkü kapanış ve bugün öğle saatlerindeki değerleri şöyle oldu:


PARA BİRİMİ    ÇARŞAMBA  PERŞEMBE

Japon Yeni       98,95    97,78

İsviçre Frangı  1,1606    1,1637

Kanada Doları   1,1628    1,1697


Avrupa ve İnglitre Merkez Bankalarının faiz indirimine gideceği beklentisi ile Avrupa borsalarında avro ABD Doları karşısında değer yitirdi. New York döviz piyasasında dün 1,2992 dolardan kapanan avronun fiyatı, bugün öğle saatlerinde 1,2884 dolara düştü. 

Aynı borsada dün 1,5960 dolardan kapanan İngiliz sterlini de bugün öğle saatlerinde 1,5903 dolara indi. 

Londra'da dün 753,35 dolardan kapanan altının ons fiyatı, bugün öğle saatlerinde 739 dolardan satılıyor.

-ASYA VE AVRUPA BORSALARI-

Hong Kong Borsası'nda Hang Sang Endeksi, borsada işlem gören şirketlerin gelirlerine yönelik endişelerin etkisi ile yüzde 7,1 oranında değer kaybetti. Güney Kore Borsası'nda Kospi endeksi yüzde 7,6 oranında değer yitirirken Singapur, Çin, Avustralya borsalarında endekslerde önemli düşüşler görüldü.

Avrupa Borsaları, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın bugün faiz indirimine gideceği beklentisi ve Asya Borsalarında yaşanan kayıpların etkisi ile geriledi.

FTSE 100 Endeksi yüzde 4, Almanya'nı Dax Endeksi yüzde 4,2, Fransa'nın CAC-40 Endeksi yüzde 4 oranında değer yitirdi.

 

AA



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,119 µs