O silah dünyayı kurtaracak mı? | " /> O silah dünyayı kurtaracak mı? | "/>

En Sıcak Konular

O silah dünyayı kurtaracak mı?

6 Kasım 2008 14:25 tsi
O silah
 dünyayı kurtaracak mı? Global mali kriz, en çok güvensizlik sorunundan beslendi. Krizin anavatanı ABD’nin başındaki Bush yönetimi, halka güven veremedi. Ancak Ocak ayında Obama’nın başkanlık koltuğuna oturacak olması güven pompalayabilir (mi?). Uzmanlar yanıtladı...

Barack Hussein Obama’nın ABD seçimlerini kazanması ile sanki dünyada bir bahar havası yaşanıyor. Bir siyahın dünyanın süper gücünün başına geçmesi mi, yoksa Bush ve politikalarından kurtulma hevesi midir bunun nedeni, bilinmez. Ama Obama’nın ilk işi krize el atmak olacak şüphesiz. Bush ve ekonomi deyince akla gelen güvensizlik sözcüğü, daha başkan olmadan Obama denince güven kavramını akıllara getirmeye başlamıştı.

Krizin adı güvensizlik

Amerika'da 1.5 yıl kadar önce konut kredisi krizi olarak başlayan, daha sonra likidite krizi, global finansal kriz olarak tanımlanan kriz, bir noktadan sonra artık mali kriz olmaktan çıktı ve güven krizine dönüştü. Obama ise koltuğa oturuş biçimi itibariyle bir güven timsali oldu neredeyse…

Reel kesimden Obama’ya destek

Reel kesim Obama’nın başkanlığını olumlu yaklaştı. TÜSİAD International Başkanı Kaslowski, kriz için doğru ve yerinde birinin seçildiğini söyledi. TAİK Başkanı Dinçer de Obama’nın, piyasaların güven veren lider ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacağını belirtti.

Öte yandan Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Haluk Dinçer de, Obama’nın seçimi kazanmasının, ABD’nin en zor günlerinde bile kendisini yenileyebilmesi, güçlü bir demokrasi olduğunun herkese ispatı için bir fırsat olduğunu belirtti. Haluk Dinçer, “ABD gerçekten bir fırsatlar ülkesi... En zor zamanlarında dahi tekrardan küllerinden doğabiliyor. Bu da onun gücünü gösteriyor” dedi.

Krizin asıl sebebi olarak gösterilen güvensizlik, Obama’ya yerini güvene bırakır da krizin yaraları sarılmaya başlanır mı? Peki Obama yönetimi, bu yaraları nasıl sarabilir? Güven silahı küresek krizi nasıl vuracak? Merkez Menkul Değerler Araştırma Müdürü Özgür Yurtdaşseven ve Sanko Menkul Değerler Hazine Müdürü Aytun Bilgin açıkladı…

Güven silahı işe yarayacak ama biraz zaman…

Özgür Yurtdaşseven: Bence Obama’nın iktidar olmasıyla güven silahı işler ama çok sert bir düşüş oldu güvende. O güven toparlanmaya başladı ama bu bayağı zaman alır. Obama başkan oldu, her şey değişti denemez. Ama bu belli bir süre içinde sağlanacak.

Önce dolar artacak

Obama’nın tercihi ABD dolarını güçlendirmek olacak. ABD ekonomisinin güven verdiği bir tablo oluşturacak. Dolar euro karşısında değer kazanacak. Emtialar değerlenecek.

Reel kesime paket yolda

Finansal kesime paket yapılmıştı, artık reel kesime yapılacaktır. Dolar değerli kalmaya devam edecek.  Reel kesime yönelik paket ve tüketici ile ilgili destekleyici paketler çıkartılacak.

Ben kesinlikle güçlü bir ekonomi olmalarını bekliyorum. Bu işten karlı çıkacak ABD ekonomisi olacak.

Algılama hatası

Aytun Bilgin: ABD’de mesleki bir ahlaki çöküntü yaşandı. Fazla risk alındı. Verilmeyecek krediler verildi. Bu anlamda kar hırsı her şeyin önüne geçti.

Obama gelecek, güven verecek, piyasalar da düzelecek;  yok böyle bir şey bu algılama hatası. Kısa vadeli bir hava. Çünkü sadece güven krizi olsaydı zaten o güveni yerine koyunca piyasalar eski haline gelir. Piyasaya destek olacaktır ama başka sorunlar var.

En az 2 yıl şart

Çok güvensiz bir ortamdan güvenin kuvvetlendiği bir ortama geçilir. Olumlu etkisi olur ama psikolojik etkidir bu. Gerçek etkisi için yeni yönetimin yapacaklarına bakmak gerek. Bir kere çok dahiyane şeyler yapılsa da bu sorunun asıl çözümü zaman. Kabaca 18-24 aydan önce yapılanlar eski güven ortamını getirmaz. Çok iyi şeyler yapılsa da 2 ayda düzelmez. Ne yaparsanız yapın zaman gerekiyor. Eski hasarın kalkması zaman alacak. Bizim TMSF’yi düşünün. Kaç yıldır uğraşılıyor.  

Obama olayları dışarıdan takip ediyordu. Şimdi datalara sahip olacak. Brifingler verilecek. Yeni bir hareket kabiliyeti getirecek. Yeşil enerjiye sağlık yatırımlarına yönelecek. Bunları fiilen ne kadar hızlı yapacak, ona bakmak lazım.

İçine kapanırsa tehlikeli

Öncelikle kabinesi ortaya çıktığında neler yapmaya çalıştığı ortaya çıkacak. Özellikle hazine bakanı. Kriz sonrası ülkeler içe kapanır. Bu hatayı yapar. Bu tüm dünyayı etkiler. Eğer ABD de içine kapanırsa, bu dünya ticaretini rahatsız edecektir. Şu an için bu enkazın boyutlarının belirlenmesi ve kaldırılması. Sonra çıkan hasar neyse ona göre karar verecek.

 

www.iyibilgi.com özel Seda Baştuğ

 

 

 

 



Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,789 µs