En Sıcak Konular

İşte Obama'nın muhtemel kabinesi

6 Kasım 2008 13:07 tsi
İşte Obama'nın muhtemel kabinesi Gates Savunma Bakanlığında kalabilir mi? Dışişleri Bakanlığında yeni bir "Rice" mı? Kabineye, "Terminatör" enerjisi mi? Osbama kabineyi nasıl kuracak?

Cemal Demir'in haberi - NewYork
 
Barack Obama, 20 Ocak günü yemin edinceye kadar "President elect (seçimiş başkan)" ünvanıyla anılacak. ABD başkanı ünvanı 20 Ocak gününe kadar Bush'un uhdesinde kalmaya devam edecek. Aslında Obama, Amerikan anayasasına göre, "president elect" ünvanını resmen, 4 Kasım günü seçilen seçici delegelerin (ikinci oylar), 15 Aralık günü yapacağı oylamadan sonra kazanacak. Bu önemli bir nokta, çünkü eğer Obama 15 Aralık - 20 Ocak tarihleri arasında ölürse, yerine Joe Biden başkan olacak. Ancak 15 Aralık'tan önce ölürse, henüz "president elect" ünvanına resmen sahip olmadığı için, seçici delegeler kurulu, herhangi bir kişiyi başkan seçme konusunda serbest kalacak. "Seçilmiş başkanların" yemin gününe kadar en önemli görevleri, kabinelerini belirlemek. Birok seçilmiş başkan, seçimle yemin günü arasındaki süreyi aslında, zorlu kampanya sürecinin yorgunluğunu atmak ve yeni göreve hazırlanmak için bir dinlenme süresi olarak değerlendirdi. Ancak ekonomik krizin Obama'ya bu şansı vermeyeceği değerlendiriliyor.
 
Hazine bakanı ataması yemin gününü beklemeyebilir
 
Kasım ayı başındaki başkanlık seçimi ile eni başkanın yemin günü arasındaki sürede, mevcut başkan "lame duck(topal ördek)" olarak anılıyor. Başkanın, bu süre içindeki bütün önemli kararlarında seçilmiş başkan ile istişare içinde olması siyasal nezaket temayülü. Örneğin ekonomik krizin ABD'yi sarstığı bugünlerde, Obama'nın yemin gününü beklemeden, Hazine Bakanı ilan edebileceği, Bush'un da bu bakanı atayarak göreve hemen başlamasını sağlayabileceği belirtiliyor. Hazine Bakanlığı için en fazla, Amerikan Merkez Bankası FED'in en büyük üyesi New York Merkez Bankasının başkanı Tim Geithner'in adı geçiyor. Bill Clinton'ın Hazine Bakanları, Lawrence Summers ve Robert Rubin de adaylar arasında. FED'in eski başkanlarından Paul Volcker de, adı geçen profesyonellerden. Bu bakanlığa en ilginç aday ise, "Omaha kahini" ünvanlı ünlü işadamı, dünyanın en zengin kişilerinden Warren Buffet. Bazı medya organları, Bloomberg imparatorluğunun sahibi New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'i de sürpriz aday olarak kaydediyor.  
 
İlk süpriz Beyaz Saray Genel Sekreterliği
 
Barack Obama ilk sürprizini Beyaz Saray genel sekreterliği (Chief of Staff) görevini, Chicagolu Amerikan Kongresi üyesi Rahm Emanuel'e teklif ederek yaptı. Emanuel'e ve partiye yakın birçok kaynak, Obama'nın teklifini doğruluyor. Halen Kongre'deki 4 numaralı Demokrat olan Emanuel ise aslında gözünü Nancy Pelosi'nin yerine gelecekte Temsilciler Meclisi Başkanlığına diktiğini saklamıyor. Emanuel, İsrail'in kuruluşundan önce Filistin'de tedhiş yapan paramiliter siyonist örgüt Irgun'un kurucularından Benjamin Emanuel'in oğlu. Obama'nın bu tercihi, kendisi hakkında yoğun endişeleri olan Yahudi dünyasına sıcak bir selam olarak yorumlanıyor.
 
Gates Savunma Bakanlığında bir yıl kalabilir

 
Obama'nın mevcut savunma bakanı Robert Gates'i, Irak Savaş sürecini sorunsuz bitirmek için 1 yıl daha Pentagon'un başında tutacağını düşünenlerin sayısı fazla. Gates ve Dışişleri Bakanı Rice, son bir yılda pragmatik ve mutedil üsluplarıyla Cheney ve ekibini frenleyerek, neoconların boy hedefi haline gelmişlerdi. Cumhuriyetçi Nebraska Senatörü Chuck Hagel ve Colin Powell de muhtemel adaylar olarak anılıyor.

Dışişleri Bakanlığında yeni bir "Rice" mı?
Obama'nın kabinesinde yer almak isteyen birçok önde gelen Demokrat gözünü dışişleri bakanlığına dikmiş durumda. Partinin 2004 başkan adayı John Kerry, bu isteğini gizlemiyor. Obama'ya önseçim maratonunda oldukça kritik bir destek veren New Mexico Valisi Bill Richardson da, dışişleri bakanlığı için adı geçenlerden. Obama'nın dış politika danışmanı Susan Rice'ın da bu bakanlık için adı geçiyor. Birbaşka dışpolitika danışmanı Greg Craig, Bill Clinton döneminde ABD'nin BM temsilcisi Richard Holbrook'ta bakan adayları.

Kabineye, "Terminatör" enerjisi mi?
Adalet Bakanlığı için adı geçenler arasında, McCain'in memleketi Arizona'nın Demokrat Valisi Janet Napolitano ile Obama gibi Harvard hukuk mezunu olan Massachusetts valisi Deval Patrick'in isimleri geçiyor. Birok gözlemciye göre Tarım Bakanlığının en büyük adayı, tarım eyaleti Iowa'nın eski valisi Tom Vilsack. Obama'nın California valisi Arnold Schwarzenegger'i de kabinesine alarak, enerji bakanlığına atayabileceği de medyada kendine yer bulan iddialardan. Obama'nın, önseçim maratonunda kendisine büyük destek veren eski başkan JFK'nin kızı Caroline Kennedy ile eski Senato çoğunluk lideri Tom Daschle'a da kabinesinde ya da yönetiminde üst düzey bir görev vermesi bekleniyor. Kansas Valisi Kathleen Sebelius ile Pennsylvania Valisi Ed Rendell de çeşitli kabine üyelikleri için anılan isimler arasında. Obam ile Beyaz Saray'a yerleşeceğine kesin gözüyle bakılan iki isim ise, Obama'nın kampanya müdürü David Plouffe ile kampanyasının baş stratejisti David Axelrod.
(Haber 7)



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,479 µs