En Sıcak Konular

Türkiye, İslam ülkelerinden durağan

6 Kasım 2008 12:39 tsi
İslam Ülkeleri Uluslararası Derecelendirme Ajansı (IIRA) Türkiye için ilk kez kredi derecelendirmesi yaptı. Ajans, Türkiye'nin görünümü 'durağan' olarak değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan geçtiğimiz günlerde İstanbul'da Körfez ülkelerine seslenerek, Türkiye'de hala yatırım yapmamalarına anlam veremediğini söylemişti. Körfez temsilcileri de, Türkiye'nin şimdiye kadar kendilerine mesafeli davrandığı için tanıma fırsatlarının olmadığını vurgulamışlardı. Yatırımcılar, bir ülkeye yapacakları yatarımın kararını verirken, uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının o ülkeye verdiği notlara dikkat ediyor. Mecut durumda, Standart and Poors, Moodys ve JCR gibi diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının notları da genel olarak yatırım yapılabilir seviyesinin en alt basamağı olan BB ve durağan şeklinde görülüyor.

Bahreyn Merkez Bankası tarafından tanınan ve Cidde'deki İslam Kalkınma Bankası tarafından onaylanan IIRA, uluslararası derecelendirme cetveline göre, Türkiye Cumhuriyeti'ne, döviz cinsinden uzun vadeli ve kısa vadeli borçları itibariyle bb+ /a-3/durağan, ulusal para birimi cinsinden uzun vadeli ve kısa vadeli borçlar için bbb-/a-3 durağan notu verdi. IIRA ayrıca, Türkiye'nin orta-uzun vadeli ve kısa vadeli borçları için ulusal derecelendirme cetveline göre aaa (ns) ve a-1+ (ns) notu verdi. Ajans'tan konuyla ilgili yapılan açıklamada Türkiye ilgili şu hususlara dikkat çekildi:

"Türkiye, son 7 yıl içinde büyük ölçüde sağlıklı bir ekonomik ve finansal yönetim uygulanması sonucunda borç yükünün gayrisafi yurt içi hâsılaya oranını büyük ölçüde azaltarak, devletin dış borcunun çoğunu yurtiçine kaydırarak, enflasyonu kontrol altına alarak ve ve ihracat tabanını genişleterek olağanüstü bir gelişme kaydetmiştir. Ekonomik temellerin iyileştirilmesi, güçlü ve çeşitlendirilmiş bir ekonomiye yol açmış, geçen üç yıl boyunca ortalama gerçek GSYİH artışı yüzde 6,6 olmuş, bunun yanı sıra enflasyon kontrol altına alınarak son 4 yıl boyunca yüzde 10'un altında kalması sağlanmıştır. Dış ortamdaki dalgalanmalar nedeniyle 2007'de büyüme yavaşlayarak yüzde 4,5'e inmiştir, 2008 enflasyon beklentisi de yüzde 11'e çıkmıştır. IIRA gerçek GSYİH artışının yüzde 3,5 olacağını tahmin etmektedir. Türkiye Avrupa Birliği'ne girmeye aday bir ülkedir ve stratejilerinin çoğunu bu amaca göre düzenlemiştir. Merkez Bankasının yayınlarına göre, ülke global ortama ve dış ortamda yaşanan yüksek faizli mortgage (tut-sat) krizinden kaynaklanan dalgalanmalara, artan gıda ve enerji fiyatlarına karşı hassastır. IIRA ileride bu faktörlerin ülke üzerindeki potansiyel etkilerini izlemeye devam edecektir, zira bu faktörler kredi pozisyonu üzerinde ciddi etkiler yapabilir." 

cihan
 



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,204 µs