Obama’ya mesaj mı? | " /> Obama’ya mesaj mı? | "/>

En Sıcak Konular

Bunlar Obama’ya mesaj mı?

6 Kasım 2008 11:53 tsi
Bunlar Obama’ya mesaj mı?

Gazeteler ‘Beyaz Saray’a siyah başkan’ manşetleri atıp dünya değişim için ‘temkinli’ bir umut beslerken Amerikan ordusu operasyonlara devam ediyor. Obama’nın seçildiği saatlerde balistik füze deneyen ordu, aynı zamanda

Görevine 20 Ocak’ta başlayacak olan ABD’nin yeni başkanı Barack Obama’nın yüzde 52 oy alarak seçimleri kazanması tüm dünyanın gündeminde. Kenya’da resmi tatil ilan edilecek derecede umutla, Ortadoğu, uzak Asya gibi dünyanın diğer yerlerinde de ‘sevinç’le karşılanan Obama’nın zaferi diğer yandan ilginç gelişmelere de kapı aralıyor. Başkan olması halinde Irak’tan çekileceği sözü veren, zafer konuşmasında ise ‘barış’ vurgusu yapan Obama’nın başkan olduğunun ilan edildiği saatlerde Amerikan ordusunun ilginç operasyon haberleri geldi.

Balistik füze denendi

ABD'de dün yapılan tarihi başkanlık seçiminin ardından gece yarısından sonra savaş başlığı taşımayan kıtalararası bir balistik füze denemesi yapıldı. ABD Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Minuteman 3 tipi kıtalararası balistik füzenin, California'daki Vanderberg hava üssünden yerel saatle 01:00'de (TSİ 11:00) fırlatıldıktan sonra Büyük Okyanus üzerinden 6 bin 750 kilometre yol katederek Marshall Adaları'nda Kwajalein adası yakınındaki hedefine ulaştığı bildirildi. Açıklamada, füze denemesinin amacının, silah sistemin güvenilirliğini sınamak olduğu kaydedildi.

Afganistan’da siviller vuruldu: 30 ölü

Obama’nın seçildiği günün ertesinde Afganistan'ın kuzeybatısında ABD öncülüğündeki güçlerin düzenlediği hava saldırısında en az 7 sivil öldü. Yetkililer, hava saldırısının, Badgis vilayetinin Gormaç bölgesinde dün gece Afgan ve Amerikan ortak konvoyunun Taliban saldırısına maruz kalmasından sonra düzenlendiğini belirtti. Bir bölge yetkilisi, saldırıda 7 siville 15 militanın öldüğünü söylerken, il meclisi başkanı Kari Devlet, köylülerin 30 dolayında sivilin öldüğünü ifade ettiğini bildirdi. Amerikan askeri sözcüsü, olayla ilgili bilgileri bulunmadığını, araştıracaklarını söyledi. Afganistan'ın güneyindeki Kandahar vilayetinde dün bir düğün sırasında düzenlenen Amerikan hava saldırılarında 40 sivilin öldüğü bildirilmişti. Ölenlerden 23'ünün çocuk, 10'unun kadın olduğu belirtilmişti. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ABD'nin yeni seçilen Başkanı Barack Obama'dan sivil ölümlerini engellemesini istemişti.

İsrail de sivilleri vurdu

İsrail ile Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetimi arasındaki ateşkesin süresinin dolmasına yakın, bölgede karşılıklı tırmanan gerilim, her iki tarafın uzatmaya niyetli olduğu ateşkesi tehlikeye soktu.

Gazze'de Hamas dışındaki militan gruplar "ateşkesin sona erdiği" görüşünde. İsrail uçakları, dün gece yarısı bir gün arayla ikinci hava saldırısını düzenledi. Helikopterlerden atılan ve bir grup militanı hedefleyen füze, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İslami Cihad'in askeri kanadı El Kudüs Tugayları'ndan bir militanın ölümüne, 4'ünün yaralanmasına neden oldu.

İsrail ordusu, roket saldırısı düzenlemek isteyen grubu hedef aldığını belirtti. İslami Cihad da ölen kişinin kendi üyeleri olduğunu doğruladı. Önceki gece de İsrail askerleri, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerinde bir tüneli imha etmek için operasyon düzenlemişti. 7 Filistinli militanın öldüğü operasyondan sonra Filistinli militanlarca İsrail tarafına 40 dolayında Kassam roketi atılmıştı.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, operasyona rağmen, Gazze ile ateşkesin devamında yarar gördüklerini söyledi. Barak, Gazze Şeridi ile sınırda yaptığı incelemeler sırasında, İsrail askerlerine ve vatandaşlarına yönelik operasyonları önleme durumunda olduklarını ve bunu da yapacaklarını kaydetti.



Bu haber 225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,605 µs