En Sıcak Konular

Doğalgaza zammı CHP de istemiş !

6 Kasım 2008 10:41 tsi
Doğalgaz zammını eleştiren CHP 'fiyat artırılsın' demiş.

Doğalgaza yapılan yüzde 22'lik zam tepkilere sebep olurken, kararın iptali için dün mahkemeye başvuran CHP'nin geçen ay hazırladığı bir raporda daha fazla gecikmeden zam yapılmasını istediği ortaya çıktı.

Enerji KİT'leri, gaz ve elektriğin fiyatlarını Yüksek Planlama Kurulu kararıyla 1 Temmuz'dan itibaren döviz, faiz, ham petrol ve enflasyondaki değişimleri dikkate alarak 'otomatik' olarak tespit etmeye başladı. Bu çerçevede Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (Botaş), 1 Kasım'dan geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatına yüzde 22,50, sanayide ise yüzde 22 zam yaptı. Sene başından itibaren 5. zamla birlikte doğalgazın fiyatı yüzde 73 artmış oldu.

Kararı 'mali terör' olarak nitelendiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise kararın hemen geri alınmasını istedi. Dün ise partinin Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, zammın yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Ancak anamuhalefet partisi, çok kısa bir süre önce yayımladığı bir raporda doğalgaza zam istemişti. CHP Bilim Yönetim Kültür Platformu tarafından hazırlanan 'Doğalgaz Raporu'nda gaz birim fiyatlarının gerçek maliyetler üzerinden belirlenmesi öneriliyor. Rapora göre, Botaş'ın (hükümetin) fiyatlandırma politikaları şirketin mali yapısını bozuyor. Botaş'ın alım sözleşmelerinde fiyatlar ağırlıklı petrol ürünlerine endeksi olmasına rağmen özellikle son birkaç yılda gözlenen petrol fiyatlarındaki yüksek oranlı artış (Ekim 2007 ile Ekim 2008 arasında yüzde 26) fiyatlandırmada dikkate alınmıyor. Partinin raporunda bu tutumla ilgili olarak şu eleştirilerde bulunuluyor: "Bu politika, kısa vadede tüketiciler lehine görünse de, orta ve uzun vadede, piyasa sisteminin, rekabetin gelişiminin ve Botaş'ın aleyhine sonuçlar doğurabilecektir. Bu noktada otomatik fiyat mekanizmasına geçilmesinin geç kalmış ancak yerinde bir tercih olduğu vurgulanmalıdır. Ne yazık ki, maliyet fiyatlara yansıtılmadığı sürece Botaş'ın mali yapısı bozulmuş, toptan satış piyasasında rekabetin gelişmesi gecikmiştir."

CHP Bilim Yönetim Kültür Platformu tarafından bir grup siyasetçi, akademisyen ve uzman tarafından hazırlanan CHP Doğalgaz Raporu'nun sonuç bölümünde Botaş'ı darboğazdan kurtarmak için yeni doğalgaz politikaları oluşturulması isteniyor. Parti tarafından hazırlanan raporda, hükümetin bir süredir uyguladığı otomatik fiyatlandırma çerçevesinde ayarlama yapılması istenirken, dün CHP Genel Sekreter Yardımcısı Sevigen, mahkemeye başvurarak, doğalgaza yapılan son zammın yürürlüğünün durdurulmasını ve iptalini istedi. Sevigen'in, Enerji ve Bakanlığı ile Botaş Genel Müdürlüğü aleyhine açtığı davanın dilekçesinde, yapılan zammın, sosyal devlet ilkesine yer verilen Anayasa'nın 5. maddesine aykırı olduğu savunuldu.

ZAMAN




Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    52,187 µs