En Sıcak Konular

CHP'li vekilden fişleme skandalı

6 Kasım 2008 10:00 tsi
CHP'li vekilden fişleme skandalı 28 Şubat sürecinin tepki çeken uygulamalarından fişleme skandalına bu kez bir milletvekili imza attı.

CHP'li Gökhan Durgun, seçim bölgesi olan Hatay'daki Mustafa Kemal Üniversitesi'nin peşine düşüp, öğretim görevlilerini tek tek fişlemiş. Durgun, dün fişleme dosyasını çekinmeden basın mensuplarına dağıttı. Dosyada bir öğretim üyesi, bilgisayar ekran koruyucusundaki yazı sebebiyle suçlanırken, kimi 'dinci, İslamcı'; kimi 'Türkçü, MHP'li' olarak yaftalanıyor. Kapı dinlemek ve şizofrenlikle itham edilen akademisyenler bile var. Dosyanın nasıl oluşturulduğu konusu ise muallakta. "Bana çeşitli kaynaklardan gelen bilgileri dü-zenledim." diyen Gökhan Durgun, bu kaynakların ne olduğu sorusunu cevapsız bıraktı.


CHP milletvekili Gökhan Durgun'u kamuoyu yakından tanıyor. Geçen yıl Hatay'da sokak ortasında tuvalet ihtiyacını giderdiği için belediye tarafından 117 YTL para cezasına çarptırılmıştı. Bu olay birçok gazetede haber olmuştu. Durgun, dün Meclis'te ilginç bir çıkış daha yaptı. Düzenlediği basın toplantısında Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Candan'ın danışmanlığını yapan Yrd. Doç. Dr. Lütfi Savaş'ın, öğretim üyelerini mezheplerine ve siyasi görüşlerine göre fişlediğini ileri sürdü. Bu iddialarla ilgili olarak Meclis'e araştırma önergesi verdi. Ardından üniversitedeki öğretim üyeleriyle ilgili hazırladığı bir dosyayı basın mensuplarına dağıttı. Ancak dosyada CHP'li vekilin fişlemelerini gören gazeteciler büyük bir şaşkınlık yaşadı.

Dosyada, bir öğretim üyesinin bilgisayarındaki ekran koruyucusundaki ifade bile yer alıyor. 'Bugün Allah için ne yaptın?' sözü sebebiyle öğretim üyesi 'dincilik'le suçlanıyor. CHP'li Durgun, öğretim üyelerinin eşlerini de takip etmiş. Bir öğretim üyesi eşi başörtülü, diğeri imam hatip lisesi mezunu olduğu için 'dincilik'le itham ediliyor. Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in saf dışı bıraktığı isimler de hedef tahtasında. Sezer'in tavrı fişlemede belirleyici unsur. Fişleme dosyasında yer alan yakıştırmalardan bazıları dikkat çekici: "Aşırı sağcı, İslamcı, dinci, en dinci, koyu Türk İslamcı, MHP'li, Fethullahçı, kapı dinleyen şizofren hasta, en iyi arkadaşları imamlar, eşi türbanlı."

Fişlemenin cezası 3 yıl hapis

aCHP'li vekilin fişleme dosyası sebebiyle hapis cezasıyla yargılanması söz konusu. Türk Ceza Kanunu (TCK)'na göre kişilerin siyasî, felsefî, dinî, ırkî kökenleri ve ahlaki eğilimlerine ilişkin bilgileri hukuka aykırı bir şekilde dosyalayan şahıs, ceza davasıyla karşı karşıya kalıyor. "Kişisel verilerin kaydedilmesi" başlıklı 135. maddeye göre, kişilerin siyasî, felsefî dinî görüşleri, ırkî kökenleri ve ahlakî eğilimlerine ilişkin bilgilerini hukuka aykırı bir yöntemle kaydedenler, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor. Bu suçu kamu görevlisinin yetkisini kötüye kullanmak suretiyle işlemesi ya da mesleği gereği bu bilgilere sahip olan kişiler tarafından gerçekleştirilmesi halinde ceza 4,5 yıla kadar artıyor. CHP'li milletvekili, öğretim üyeleri hakkında, ''bir öğrencinin notunu geçer hale getirdi, aşırı dinci, kapı dinleyen şizofren hasta, aşırı sağcı' gibi suçlamalarda bulunuyor. TCK'ya göre bu ifadeler hakaret ve iftira suçunu da oluşturuyor. TCK'da iftira suçu için 1 ile 4 yıl, hakaret suçu için 3 ay ile 2 yıl arasında hapis cezaları öngörülüyor.

 



Bu haber 289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,247 µs