'değişimi' seçti | " /> 'değişimi' seçti | "/>

En Sıcak Konular

Amerika 'değişimi' seçti

6 Kasım 2008 08:00 tsi
Amerika 'değişimi' seçti  
Obama kimdir, nasıl başardı? Peki şimdi ABD'de neler olacak?

ABD'deki başkanlık seçimlerinde Demokratların adayı Senatör Barack Obama, Cumhuriyetçi rakibi John McCain'e karşı tarihî bir zafere imza attı.  
 
Resmî olmayan sonuçlara göre seçmenin yüzde 52'sinin oyunu alan Obama, ABD'nin ilk siyahî başkanı oldu. 8 yıllık Bush iktidarının ardından seçmene 'değişim' vaat eden Obama'yı Amerika'nın kuzeydoğusu ve batı kıyısı tercih ederken, McCain'e en büyük destek ülkenin muhafazakâr orta ve güney eyaletlerinden geldi. Cumhuriyetçilerin geleneksel olarak iddialı olduğu Virginia, Ohio, Florida, Colorado, Pennsylvania'da seçimden galip çıkan Obama, son sonuçlara göre 349 seçici delege kazandı. McCain ise 163 seçici delege çıkarabildi. Obama, seçim sonuçlarını "ABD'ye değişim geldi." sözleriyle değerlendirirken, McCain, rakibini tebrik etti: "Bir siyahî başkanın seçilmesi büyük olay." Bush da Obama'yı kutlayarak Beyaz Saray'a davet etti. Obama'nın başarısı tüm dünyada büyük yankı buldu.


Dünyaya yeni ABD sözü verdi

20 Ocak'ta başkanlık görevine başlayacak olan Barack Obama, seçim zaferini on binlerce taraftarıyla birlikte kutladı. Rahibin duasından sonra kürsüye gelen Obama, konuşmasını kurşun geçirmez camların arkasından yap-tı. Dünyaya yeni ABD sözü veren Obama, eşine ve Başkan Yardımcısı Joe Biden'e de teşekkür etti.


Resmî olmayan sonuçlara göre Barack Obama-Joe Biden ikilisi, Amerikan halkının en az yüzde 52'sinin teveccühüne mazhar oldu. John McCain-Sarah Palin'e destek ise yüzde 46 dolayında kaldı. Amerika'nın kuzeydoğusu ve batı kıyısı Obama'yı tercih ederken, McCain'e en büyük destek ülkenin muhafazakar orta ve güney eyaletlerinden geldi. Seçimin sonucunu asıl belirleyen eyalet bazındaki yarışta, Obama kayda değer bir başarıya imza attı. Cumhuriyetçilerin geleneksel olarak iddialı olduğu Virginia, Ohio, Florida, Colorado, Pennsylvania gibi çekişmeli eyaletleri hanesine yazdırmayı başaran Obama, son sonuçlara göre 349 seçici delege kazandı. McCain ise 163 seçici delege çıkarabildi. Başabaş giden İndiana ve North Carolina eyaletlerinde sonuç netleşmedi. Başkanlık seçimlerinde her eyalet için nüfus yoğunluğuna göre bir seçici delege sayısı belirleniyor. Ve muayyen bir eyaletteki tüm seçici delegeler oradaki sayısal çoğunluğu elde eden adaya gidiyor. Seçim sonrasında bu delegeler formalite icabı bir araya gelerek ABD başkanını resmen seçiyor. Obama'nın bütünleştirici değişim mesajına hemen her kesimden Amerikalı, olumlu yaklaştı. Siyahların ezici bir çoğunluğu Obama'ya oy verirken, beyaz oylar neredeyse eşit oranda ikiye bölündü. Gençler, bayanlar, şehirliler, göçmenler ve Hispanikler gibi kategorilerde rakibine üstünlük kuran Obama, siyaset hayatına adım attığı Chicago'daki zafer konuşmasında herkesi kucaklayıcı mesajlar verdi. Kendisine oy vermeyenlerin de başkanı olacağını ve yardımına ihtiyacı olduğunu vurguladı. Rakibi John McCain de, Arizona'daki veda konuşmasında 'benim başkanım' diye hitap ettiği Obama'ya övgüler yağdırarak olgun ve yapıcı mesajlar verdi. Obama'yı yuhalayan bir grubu ise 'lütfen, lütfen' diyerek susturdu. Başkan Bush da Obama'yı telefonla tebrik etti.

Özellikle ekonomi ve dış politikada ABD'yi bekleyen büyük sorunların farkında olan Obama, sevinçten hem ağlayan hem gülen seçmenlerine bir yandan umut aşılarken, diğer yandan 'Önümüzde uzun bir yol var. Tırmanışımız keskin olacak. Oraya bir yılda, hatta bir dönemde ulaşamayabiliriz' diyerek ihtiyatı elden bırakmadı. Obama ve ekibi istihbarat paylaşımı yetkilerine başvurarak geçiş dönemi çalışmalarına başladı. Kongre seçimlerinde de Temsilciler Meclisi ve Senato'da sandalyelerini artırarak çoğunluk konumunu pekiştiren Demokrat Parti, yeni başkanın 20 Ocak'taki yemin töreniyle resmen göreve başlamasının ardından hem yürütme hem yasama kanadını kontrol edecek. Obama'nın çalışmayı vaat ettiği temel iç konular arasında ekonominin rayına sokulması, sağlık sigortası reformu, dar gelirlilere vergi indirimi, enerji reformu geliyor. Dış politikada ise Irak'tan asker çekilmesi, Afganistan ve Pakistan'da radikalizmle mücadele ve İran nükleer krizi gibi konular bulunuyor.

Kenyalı Barack'ın oğlu ABD'ye başkan oldu


Başkanlık koltuğuna 20 Ocak'ta oturacak olan Barack Obama, Amerika tarihinin ikinci kurucu babası olan Abraham Lincoln'ün 200. yaş gününde bu görevi almış olacak. Lincoln, Kuzey-Güney ihtilafını bitirmesinin yanı sıra köleliğin kaldırılmasında da tarihe geçen Amerikan başkanı olmuştu. Obama, hem Amerika'nın ilk Afrika-Amerikan kökenli başkanı olması hem de sahip olduğu 8 üvey kardeşiyle ilginç bir hayat hikâyesine sahip.

Kendisiyle aynı adı taşıyan Kenyalı bir baba ile Ann Dunham adlı Kansaslı beyaz bir annenin oğlu olan Obama, 4 Ağustos 1961 Hawai doğumlu. Hawai Üniversitesi'nde tanışıp evlenen çift, Obama 2 yaşındayken boşandı. Harvard Üniversitesi'nde burslu okuyan baba, daha sonra Kenya'ya döndü ve hükümet için çalıştı. Obama 6 yaşındayken, annesi bu kez bir Endonezyalıyla evlendi, aile Cakarta'ya taşındı. Endonezya'da yaşadığı 4 yıl boyunca laik ve Hıristiyan okullarına giden Obama, daha sonra büyükanne ve büyükbabasıyla yaşayacağı Hawai'ye döndü ve eğitimine burada devam etti. New York'taki Columbia Üniversitesi'nde siyasal bilimler okuyan Obama, 1988'de Harvard Hukuk Fakültesi'ne girdi, buradaki öğrenciliği sırasında "Harvard Law Review" dergisinin ilk Afrika kökenli Amerikalı yöneticisi oldu. 1996-2004 yılları arasında Illinois eyalet senatörü olan Obama, 2004 yılında da ABD Senatosu'na seçildi. Bu zaferinin ardından medyanın ilgisini çeken Obama, Washington'ın en gözde isimlerinden biri haline geldi. Obama'nın iki kitabı, çok satanlar listesine girdi. Barack Obama, 2007 başında başkan aday adayı olduğunu ilan etmesiyle birlikte, diğer aday adayı, eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın eşi Hillary Rodham Clinton ile uzun süreli bir mücadeleye girişti ve zaferini ilan etti.

Beyaz Saray'a siyahî first lady

Obama'nın başkan seçilmesiyle birlikte, 16 yıllık eşi Michelle Obama da ülkenin ilk siyahi başbayanı olarak tarihe geçti. Chicagolu bir işçi ailesinin çocuğu olan Bayan Obama, ülkenin en prestijli okullarından Princeton Üniversitesi'nde sosyoloji ve ardından Harvard'da hukuk okudu. Amerikan Vanity Fair dergisi, Michelle Obama'yı 2008'de en iyi giyinen kadın seçti. Çiftin, Malia (10) ve Sasha (7) adlı iki kızı bulunuyor.

400 yıllık bir hak mücadelesi

Barack Obama'nın ABD'nin ilk siyahî başkanı se-çilmesi, 1619'da Virginia'ya köle olarak ayak basan ve 1860'ların ikinci yarısında yaşanan iç savaştan sonra aşamalı olarak haklarına kavuşan siyahîlerin tarihinde bir dönüm noktası oldu. Jackie Robinson, 1947'de Amerikan Major Beyzbol Ligi'nde oynayan ilk siyahî oyuncu, Edward Brooke ise 1966'da Senato'ya giren ilk siyahî, Thurgood Marshall 1967'de Yüksek Mahkeme'nin ilk siyahî üyesi, General Colin Powell 1989'da ilk siyahî ABD Genelkurmay başkanı 2001'de ise ilk siyahî dışişleri dakanı, Douglas Wilder ise 1990'da ilk siyahî eyalet valisi oldu. Obama, Haziran 2008'de iki büyük partiden başkan adaylığını kazanan ilk si-yahî olarak da tarihe geçmişti.

zaman



Bu haber 187 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,310 µs