En Sıcak Konular

Toptan, ABD seçimlerini değerlendirdi

5 Kasım 2008 22:26 tsi
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Amerika'da yapılan başkanlık seçimiyle ilgili değerlendirmesinde, "Umarım, Barack Obama'nın ABD Başkanı olmasıyla birlikte dünya barışı için çok önemli bir çığır başlar.

Türkiye olarak, biz bu gayretlere öteden beri destek veren bir ülkeyiz. Bundan sonra da bu gayretimizi sürdürürüz." dedi.

Avusturya Meclis Başkanı Barbara Prammer'nın resmi konuğu olarak iki günlük bir ziyaret için başkent Viyana'ya gelen TBMM Başkanı Köksal Toptan, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile yaptığı görüşmenin ardından Türk basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Toptan, Avusturyalı yetkililerle yaptığı görüşmelerde hem dünyadaki gelişmeleri, hem de Türkiye - Avusturya arasındaki ilişkileri değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda Avusturya'nın olumsuz tavrı ile ilgili görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Köksal Toptan, "Eskiye göre daha ılımlı bir hava tespit ettiğimizi ifade etmek istiyorum. En azında yaptığımız görüşmelerde şu aşamada bir ön yargı olmadığı kanısına vardım. Bu bizi mutlu etti." diye konuştu.

Türkiye'nin Ortadoğu'da özellikle enerji güvenliği konusundaki düşüncelerini Avusturya Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı ve diğer yetkilerle paylaşma imkânı bulduklarını dile getiren Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Global ekonomik krizden en az etkilenen iki ülke olarak, Avusturya ve Türkiye'nin ortaklaşa bir takım projeler geliştirebileceği konusunda mutabakata vardık. En önemlisi, Türkiye ve Avusturya parlamentoları arasındaki ilişkilerin bundan sonra daha sıklaştırılmasını, dostluk gruplarının daha sık birbirlerine gelip gitmesini, ihtisas komisyonlarının da daha sıkı bir işbirliği yapması gerekliliği üzerinde durduk. Sonuç olarak, Avusturya'dan olumlu bir izlenimle ayrılacağız."

SEÇİMDEN SONRAKİ İCRAATLARA GÖRE DEĞERLENDİRMELİ

Görüşmelerde Amerikan seçimlerini de konuştuklarını söyleyen Toptan, Barack Obama'nın zaferinin, Amerika ve dünya için hayırlı olmasını diledi.

Dünyadaki siyasi gelişmeler için ABD liderliğinin önemli bir yer işgal ettiğini vurgulayan Toptan, "Obama'nın gelişiyle Amerika'nın dış siyasetinde çok köklü değişiklikler olur mu? Onu zaman içinde uygulamaya bakarak değerlendirmek doğru olur. Ama şunu tespit etmekte yarar var. Seçim öncesi söylenenleri değil, seçimden sonraki icraatlara göre değerlendirme yapmak gerekir. Şu aşamada sadece temenni dile getirebiliriz. O da umarız ki Obama'nın ABD Başkanı olmasıyla birlikte dünya barışı için çok önemli bir çığır başlar. Türkiye olarak biz bu gayretlere öteden beri destek veren bir ülkeyiz. Bundan sonra da bu gayretimizi sürdürürüz." şeklinde konuştu.

DOSTLUK İLİŞKİLERİMİZ İVME KAZANACAK

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile bir araya gelmeden önce, Avusturya meclisinde Parlamento Başkanı Barbara Prammer ile yaptığı görüşmede, Türkiye ile Avusturya'nın dost iki ülke olduğunu ifade ettiğini anlatan Toptan, ziyaretin, var olan dostluk ilişkilerine ivme katacağının altını çizdi.

Türkiye'deki parlamentoda bulunan 547 milletvekilinin 364 tanesinin Avusturya Dostluk Grubu üyesi olduğunu bildiren Başkan Toptan, "Bu rakam bile Türkiye'nin Avusturya'ya karşı duyduğu yakınlığın ifadesidir." dedi.

Toptan, Avusturya'da seçimin yeni yapılması nedeniyle henüz Türkiye ile dostluk grubunun oluşturulmadığını kaydetti. İki ülke arasındaki iyi ilişkilerin ekonomik alanda da kendini gösterdiğine dikkat çeken Meclis Başkanı, "İki ülkenin bu yıl sonu itibariyle ticaret hacminin 2,5 milyar Euro olacağı tahmin ediliyor. Bu yüksek dış ticaret hacminin daha da yükseltilmesi mümkündür." diye konuştu.

AVUSTURYA'DAKİ TÜRKLER İÇİN KATKIYA HAZIRIZ

Avusturya'da yaşayan Türklerin entegrasyonuyla ilgili üzerlerine görev düşmesi halinde yardımcı olmaya, katkı yapmaya hazır olduklarını belirten Toptan, "Buradan kaynaklanan bir sorun varsa, beraber çözmeye hazırız. Özellikle parlamentolar arasındaki ilişkilerin gelişmesi durumunda birbirimizi daha iyi tanıyacağız. Bu sayede bu konuda önemli ilerleme kaydedebileceğimize inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Avusturya Meclis Başkanı Barbara Prammer de, Amerika'da yapılan seçimlerin hem bu ülkeye hem de dünyaya hayırlı sonuçlar getirmesini diledi.

Prammer, ABD seçimlerinin dünya ekonomisinin iyileşmesine katkıda bulunacağını ileri sürdü. Parlamentolar arasındaki ilişkilerin önemine de değinen Prammer, kendisinin iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesini teşvik ettiğini kaydetti.

TOPTAN, VİYANA BAŞKONSOLOSU ÖNAL'IN RESEPSİYONUNA KATILDI

TBMM Başkanı Toptan, ziyaretinin ilk gününde Viyana Başkonsolosu Sedat Önal'ın Pallavacini Sarayı'nda verdiği Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonuna katıldı.

Burada konuşan Köksal Toptan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş, uygarlık yolunda kararlılıkla ilerlemesini sürdürdüğünü ifade ederek, şunları söyledi: "Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık hedefi, Batı demokrasileri hedefidir. Bugünkü yapılanmasıyla Avrupa Birliği'dir. Türkiye, Avrupa Birliği'ne tam üyelik konusunda kararlılıkla reformları gerçekleştirmekte ve AB müktesebatıyla ilgili üzerine düşen her şeyi yerine getirmeye çalışmaktadır. Avusturyalı dostlarımızdan, AB'ye tam üyeliği konusunda Türkiye'yi anlamalarını ve yardımcı olmalarını bekliyoruz."

Avusturya'da yaşayan Türk vatandaşlarının her birinin Türkiye'yi temsil ettiğini unutmaması gerektiğine dikkat çeken Toptan, sözlerine şöyle devam etti: "Burada yaşayan Türk vatandaşlarından ülkelerine yakışır tavırlar sergilemelerini ve politikalar üretmelerini istiyoruz. Şunu unutmamak gerekir ki Türkiye ile Avusturya arasındaki en önemli ve sağlam köprü, Avusturya'da yaşayan bizim vatandaşlarımızdır. Onların sergileyeceği tavırlar, Avusturyalılar üzerinde mutlaka ya olumlu ya da olumsuz etki yapacaktır. Avusturya'nın eyalet meclislerinde bulunan vatandaşlarımız var. Onlarla gurur duyuyoruz. Avusturya tarihinde ilk defa Ulusal Meclis'e Alev Korun adında bir hanımefendi seçildi. Onunla da gurur duyuyoruz. Bunların sayısının gelecekte de çoğalmasını diliyorum. İşte bunların her biri örnek insan olarak Avusturya'da yaşayan vatandaşlarımızın önünde durmaktadır."

Köksal Toptan'a Avusturya ziyaretinde eşi Saime Toptan, AK Parti Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç, AK Parti Batman Milletvekili Ahmet İnal, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Sabahattin Cevheri, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ve MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik eşlik etti.

cihan

 



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,271 µs