En Sıcak Konular

Bakan Şimşek: Krize karşı daha az kırılganız

5 Kasım 2008 19:37 tsi
BALIKESİR Sanayi Odası (BSO) Salih Tozan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle en çok gelir ve kurumlar vergisi ödeyen, ihracat yapan üyelerini ödüllendirdi. BSO Başkanı Rona Yırcalı, mali kriz içerisinde olduklarını belirterek, “Bunun r

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye’nin krize karşı daha az kırılgan olduğunu söyledi.

Dünya Odalar Federasyonu Başkanlığı ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanlığı görevini de sürdüren Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Rona Yırcalı, 2007 yılının ikinci yarısından bu yana süregelen bazı siyasi ve ekonomik zorlukların üst üste binmeye başladığını belirtirken, “Bu yıl içinde başlayan ve gittikçe şiddetini arttıran dünya ekonomik krizi bizim işimizi iyice zorlaştırdı. Bugün tüm dünya adeta bir ekonomik tsunamiye uğramıştır. Tamiri ve telafisi yakın gelecekte mümkün olacak gibi görünmüyor. Artık yeni bir ekonomik düzen gerekiyor. Dünyada hiç bir şey eskisi gibi olmayacak” dedi.

‘PİYASANIN ÖDEME ZİNCİRİ ZAYIFLADI’

Ekonomideki gelişmelerin tüm kesimleri en azından tereddüte düşürdüğünü vurgulayan Yırcalı, “Bunun yanında yakında bir de yerel seçim var. Bütçe disiplinini, mali politikaları devam ettirmek son derece önemlidir. Ticaret Kanunu’nun, çeklerle ilgili mevzuatın, bankaların yükünü azaltacak tedbirlerin, sosyal sigorta reformunun kısa zamanda yürürlüğe girmesini bekliyoruz” diye konuştu.

‘GÜVEN VERMEK ÖNLEM ALMAK KADAR ÖNEMLİ’

Özel sektörün son 10 yılın kalkınma motoru ve itici gücü olduğunu kaydeden Yırcalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özel sektörün ihtiyaçlarını göz önünde tutmalıyız. Unutmayalım ki bugün piyasanın ödeme zinciri zayıflamış bulunuyor. Bundan sonra kırılmasına mani olmak gerekir. Siyasetin kısa görüşlü, kısa vadeli, dar kalıplı, tartışmaları ile ülkemiz ve insanımız zaman kaybediyor, boş yere güç ve enerji tüketiyoruz. Küresel krize karşı önlem almakta çok gecikmemek gerekir. Topluma ve piyasalara güven vermenin alınacak tedbirler kadar önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Mali krizin içindeyiz. Bunun reel krize dönüşmesine yol açmayalım yoksa ekonomik krize dönüşmesi kaçınılmaz olacak. Sayın Bakanım, sizin dediğiniz gibi ‘cephanemiz sınırlı, çarçur etmeyelim’ ama bir kısmını kullanma zamanı gelmedi mi?”

BAKANDAN KRİZ DERSİ

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ise “Küresel Kriz ve Türkiye” konulu bir sunum yaptı, sanayici ve işadamlarına küresel krizi anlattı. Küresel krizin ABD’deki konut kredisinin geri dönmemesinden kaynaklandığını belirten Şimşek, “Türk hane halkının borç düzeyi son derece düşük. O şu anlama geliyor. Yani bu krizden çıkışı Türkiye çok iyi ve çok hızlı yapacaktır. Batıdaki ile karşılaştırıldığı zaman, hangi ülke grubuyla karşılaştırırsanız karşılaştırın Türkiye’de hane halkı yükümlülükleri düşük. Bankacılık sektörü sağlam. Bunlar bizim için avantajlardır. Bankaların likite seviyeleri iyi. 18 ay önce genelge çıkardık. Bankaları likit kalmaya zorladık. Her şey 2001’de olmadı. Son 1- 2 yıldır çok önemli düzenlemeler yapıldı. Bankalar bugün iyi durumdaysa bundan kaynaklanıyor. Reel sektörün maalesef borcu var. Her ülkede reel sektörün borcu var. Yani şartlar normal giderse aslında sorun yok. Kredi piyasaları daralırsa, tıkanık bir şekilde devam ederse bunun yansılamaları olacaktır. Bizi biraz daha iyi gösteren güçlü kılan göstergelerden biri de rezerverdir. Rezervlerimiz yüksek cari açığa rağmen 70 milyar doların üzerine çıkmış. Dolayısıyla Türkiye geçmişe oranla çok daha az kırılgan ama bağışık değil. Eğer dünya kendi aldığı önlemlerle bir noktaya getirirse bize de etkilemesi sınırlı olur” diye konuştu.

‘YENİ DÖNEMDEN UMUTLUYUZ’

Bakan Şimşek, Sosyal Güvenlik, İşgücü Piyasası, AR- GE, Enerji Piyasası gibi yapısal reformların gerçekleştirilmesinin de Türkiye’yi güçlü kıldığını belirterek, “Türkiye daha cazip konuma geldi. Yatırım ortamını iyileştirdik. Rekabet gücünü arttırdık. Potansiyel büyüme oranını yükselttik. Yeni dönemde de insana, altyapıya yatırıma devam edeceğiz” dedi. Bakan Şimşek, yarın Brezilya’ya giderek, çeşitli ülkelerden gelen siyasetçi ve uzmanlarla küresel krizin atlatılması için beyin fırtınası yapacaklarını söyledi.

hurriyet



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,646 µs