En Sıcak Konular

Babacan: İlerleme raporunu inceleyeceğiz

5 Kasım 2008 18:57 tsi
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, "AB'nin Türkiye İlerleme raporunu detaylı biçimde inceleyeceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, 5. Türk-İtalyan Forumu nedeniyle bulunduğu Roma'da, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini'yle düzenlediği ortak basın toplantısında, AB Komisyonu'nun bugün açıkladığı İlerleme Raporu'nun yanı sıra ABD'deki seçim sonucuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Babacan, Türk-İtalya Forumu'nun yapıldığı Cipolla Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soru üzerine, İlerleme Raporu'nun nihai şeklini henüz okumadığını belirterek, "İlerleme Raporu'nu detaylı biçimde inceleyeceğiz. Ancak taslaklardan hareketle raporu dengeli buluyoruz. Tabii katılmadığımız unsurlar da var" dedi.

"Her yıl olduğu gibi raporu detaylı biçimde inceleyip AB'ye sunulmak üzere bir cevap hazırlayacağız" diyen Babacan, "Cevabı da önümüzdeki haftalarda AB'ye göndereceğiz. Eleştirilerin yapıcı bir tonda yapıldığını düşünüyoruz. Böyle bir ortamda böyle bir ton ve üslup kullanılmasını da önemsiyoruz" dedi.

Babacan, bir İtalyan gazetecinin "İlerleme Raporu'nda Türkiye'de askerlerin siyasete müdahalesine yönelik eleştirilere" ilişkin sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Türkiye'de bizim Türk Silahlı Kuvvetlerimiz gerçekten köklü bir kurumdur. TSK, sahip olduğu donanım, bilgi ve tecrübeyle NATO içerisinde de çok takdir edilen bir kurum. Türkiye'nin özellikle son 70-80 yıllık tarihine bakacak olursak dönem dönem ülkemizin sıkıntılı anlarında, zor durumlarda, belki de bir istikrar unsuruna ihtiyaç duyulmuştur. Ama son yıllarda Türkiye'de önemli siyasi reformlar gerçekleştirdik. Bu yeni dönemde Türkiye'de en önemli istikrar kaynağı demokrasidir."

Babacan, Türkiye'de açık toplumun güçlendiğine de işaret ederek, "Önemli olan da insanların özgürce hiç korkmadan her şeyi konuşup tartışabilmesidir. Atılacak adımların, serbest tartışma ortamında bir ortak akıl oluşturulması; stratejilerin buna göre çizilmesidir" dedi.

Babacan, Türkiye'de sivil-asker ilişkilerindeki farklılaşmaya da değinerek, "Türkiye'deki bu yeni dönemde, sivil-asker ilişkilerinin çok daha farklı bir düzleme taşındığı da unutulmamalıdır. Ben, böyle bir ortamda, iftihar ettiğimiz güçlü bir kurum olan TSK çalışmalarını daha da iyileştirirken, Türkiye'de derinleşen demokrasinin ve güçlenen sivil toplumun artık istikrarın ana kaynağı olarak görülmesini önemsiyorum" diye konuştu.

Babacan, ABD'deki seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde ise Obama döneminde ikili ilişkilerin daha da gelişeceğini umut ettiğini ifade ederek, "ABD-Türkiye ilişkilerindeki ivmenin, Obama döneminde daha da artmasını bekliyorum" dedi.

Babacan, iki ülke arasındaki ilişkilerin müttefikliğe dayandığına da işaret ederek, şunları söyledi:

"Son yıllarda bölgesel ve uluslararası konularda ABD'yle istişare ve diyaloğumuz da giderek artıyor. İşbirliği alanlarımızı da gittikçe genişletiyoruz. Bu ivmenin yeni yönetim döneminde de artmasını bekliyorum. Çünkü bu yakın işbirliği sürecinden her iki ülkenin de istifade edeceğini düşünüyorum."

aa




Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,600 µs