En Sıcak Konular

Petrol yine 100 dolara çıkacak!

5 Kasım 2008 18:10 tsi
Gelişmiş 28 ülkeye enerji konusunda danışmanlık yapan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrol fiyatlarındaki düşüşün global ekonomide beklenen yavaşlamadan kaynaklandığı ve 1-1.5 yıl içerisinde yeniden 100 doların üzerine çıkacağı uyarısı yaptı.

Geçen hafta İstanbul’da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantıları sırasında hurriyet.com.tr’ye açıklama yapan IEA’nın Türk Başekonomisti Fatih Birol, “Yani bu finansal şokun getirdiği bir durum ve tekrardan ekonomi düzelmeye başladığı zaman 1-1.5 yıl içerisinde petrol fiyatları da ciddi bir şekilde artmaya başlayacak. Çünkü hem talep hem de arz tarafında piyasa temelleri tamamıyla buna yöneliyor” dedi.

Ham petrol fiyatlarında son yıllarda artan talep karşısında arz kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle çok ciddi artışlar görüldü. Petrol fiyatları Temmuz ayında 150 doların biraz altına kadar yükselerek, rekor kırmıştı.

Birol, global piyasalardaki krizin sona ermesiyle birlikte petrol fiyatlarının yönünün yukarı döneceğini belirterek, 100 doların üzerinin yeniden görülmesinin kesinlikle mümkün olduğunu ancak bunun için ekonomilerin yeniden toparlanması gerektiğini söyledi.

Petrol fiyatlarının yükselişindeki ana neden olarak görülen Çin ve Hindistan gibi ekonomilerin hızlı büyüme süreçlerinin Batı’daki krizden ne kadar etkileneceğinin belli olmadığını anlatan Birol, bu ekonomiler durgunluğa girmedikleri sürece petrol ihtiyaçlarının süreceğini ve bunun da fiyatları yukarı çekeceğini ifade etti.

Ajans, global ekonomik kriz nedeniyle bu ay içerisinde açıkladığı raporda 2008 yılı için günlük dünya petrol talep öngörüsünü 440,000 varilden 250,000 varile indirdi. Raporda da 2009 yılındaki petrol talebini Çin ve Hindistan gibi ülkelerin ekonomik büyümesinin belirleyeceğini vurguladı.

YATIRIM UYARISI

Birol petrol fiyatlarındaki düşüşün bir yandan Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkeler açısından avantaj teşkil etse de diğer yandan ciddi dezavantajları da beraberinde getirdiği uyarısında bulundu.

Fiyatların düşmesinin bütün yatırımları durdurma riskini beraberinde getirdiğini ve petrol dışındaki rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların kârlı olabilmesi için petrol fiyatlarının belli bir seviye üzerinde olmasının gerektiğini belirten Birol şunları söyledi:

 “Şu andaki petrol fiyatlarının düşmesi petrolle ilgili birçok yatırımın gecikmesi ya da ertelenmesine neden oluyor. Bu da şu sonucu getirecek: Talep artmaya başladığı zaman bir yıl içerisinde ekonomi düzelip talep artmaya başladığı zaman hızlı talep artışını karşılayacak yeteri kadar petrol üretimimiz olmayacak ve orada her kötü şeyin bir anda çakışması gibi durum olabilir.”

hürriyet



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,140 µs