En Sıcak Konular

Kennedy öldürüldü ama eseri...

5 Kasım 2008 16:31 tsi
Kennedy öldürüldü ama eseri... ABD tarihinin ilki Obama, Kennedy'nin 49 yıl önceki uygulamasının bir eseri!

ABD'ye bugün başkan seçilerek, ülkenin tarihine bir ilki yazdırmayı başaran Barack Obama, ABD'nin en çok sevilen başkanlarından biri olan John F. Kennedy'nin eseri olarak görülüyor.

Çünkü, Obama'nın bugün ABD'de yaşıyor olmasının en büyük vesilelerinden biri John F. Kenedy.

1950 yıllarda Kenyalı İşçi Lideri Tom Mboya Kenya'nın bağımsızlığı için büyük bir mücadele veriyor. Mboya'nın da yardımıyla Kenya bağımsızlığını kazanıyor.

Afrika milliyetçiliğini savunan Mboya, Kenya'nın geleceğini eğitimli nesilde gördüğü gençleri ABD'ye eğitim almaları için teşvik ediyor. Bunun için de ön ayak oluyor. İlk olarak ABD'nin Dışişleri Bakanlığı'na Kenyalı öğrencilere burs verilmesi için müracaatta bulunuyor. Mboya, müracatında, Kenyalı öğrencilerin ABD'de eğitim görmesine destek verilmesi istiyor. Ancak, Mboya'nın bu talebi bakanlık tarafından reddediliyor.

Mboya, pes etmiyor. Afrikalı çocukların ABD'de eğitim görmesi için John F. Kennedy'yle irtibata geçiyor. Kenedy o dönemlerde, senatonun Afrika'dan sorumlu komisyonun başkanlığı görevinde bulunuyor. Bunun üzerine Kennedy, kendi aile parasından 100 bin dolarlık fon oluşturuyor.

1960'ta Senatoda yaptığı konuşmada Kennedy, "Mboya bize geldi ve yardım istedi. Fakat hiçbir vakıf yardım etmedi. Federal hükümet de talebi geri çevirdi. Fakat biz bunun yapılmasını gerektiğini hissettik" şeklinde konuşmuştu.

Bu burs programı kapsamında ABD'ye getirilen öğrencilerden biri şu anki başkanın Babası Barack Obama Sr. idi. Baba Obama eğitim bursundan faydalanarak ABD'de eğitimine devam ediyor.

Baba Obama, Ann Dunhan isimli Kansas'lı bir kadınla eğitimi sırasında tanışarak evleniyor ve 1961 yılında, John F. Kennedy'nin Başkanı olduğu yılda, Barack Obama dünyaya geliyor. Obama'ya babasının adı veriliyor.

Barack Obama'nın seçim sırasında kampanyasını yürütenlerin başında Kennedy ailesi geliyordu. Hatta, Kennedy'nin kızı seçim kampanyasının başkanlığını yürütüyordu.

Dünya Bülteni



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,376 µs