nerede çekti? | " /> nerede çekti? | "/>

En Sıcak Konular

Ferguson o görüntüleri nerede çekti?

5 Kasım 2008 13:19 tsi
Ferguson o görüntüleri nerede çekti? Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İngiliz York Düşesi Sarah Ferguson'un Türkiye'deki ziyaretinde çekilen görüntülerin nereye ait olduğunu açıkladı, soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

 Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İngiliz York Düşesi Sarah Ferguson'un Türkiye'deki ziyaretinde çekilen görüntüler Ankara Saray Rehabilitasyon Merkezi'ne ait" dedi. 

Çubukçu, soruşturmanın bugün tamamlanacağını da söyledi, "Görüntülerin İngiltere'de yayınlanmaması için çabamız sürüyor" diye konuştu.

Çubukçu, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin yakın bir zamanda rehabilitasyon merkezlerinde gizli denetim yaptığını ve rapor yayınladığını belirterek, "Türkiye'de eksiklikler olmakla birlikte uluslararası standartlara uygun hizmet verildiğini gözlemlediler" dedi.

Çubukçu, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nce (KSGM), Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Bütçeleme Toplantısı'na katıldı.

Toplantı çıkışında gazetecilerin İngiliz York Düşesi Sarah Ferguson'un iki rehabilitasyon merkezine yaptığı ziyaretlerle ilgili sorularını yanıtlayan Çubukçu, bu konuda bir açılım sağlanmak isteniyorsa konunun uzmanlarına görüş sormak gerektiğini belirtti.

Kendisinin gerekli açıklamaları yaptığını belirten Çubukçu, bakanlık olarak yürüttükleri soruşturmanın öğleden sonrasonuçlanabileceğini ve bunu bir yazılı açıklamayla duyuracaklarını bildirdi.

Bir gazetecinin, "Görüntülerin Saray Rehabilitasyon Merkezi'nde çekilipçekilmediği konusundaki araştırma tamamlandı mı?" sorusu üzerine Çubukçu, görüntülerin Saray Rehabilitasyon Merkezi'nde çekildiğini belirtti.

Ancak Ferguson'un açıklamalarıyla görüntüler arasında "büyük bir tenakus bulunduğunu" ifade eden Çubukçu, Ferguson'un "iki kadının aynı yatakta yattığı, dışkı içinde bulundukları" yönünde açıklamalar yaptığını, ancak böyle görüntülerin olmadığını ifade etti.

Herhangi bir görevi ve misyonu olmayan Ferguson'un Türkiye'de böyle bir girişimde bulunmasını yadırgadığını belirten Çubukçu, "Yetimhane olduğunu iddia ettiği yerler, ağır zihinsel engellilerinbakıldığı yerler. Türkiye AB ile müzakere sürecinde olan bir ülke. AB Konseyi'nin üyesi bir ülke, BM İnsan Hakları Sözleşmesi'ni çok hızlı bir süreçte imzalamış bir ülke. Olaya buradan baktığımız zaman Türkiye dünyadan kopuk değil ve uluslararası tüm kuruluşların denetimine açık. Nitekim Avrupa İşkenceyi önleme komitesi çok yakın bir tarihte bu kurumlarda gizli bir şekilde denetim yaptı ve raporları yayınladı. Türkiye'de eksiklikler olmakla birlikte uluslararası standartlara uygun hizmet verildiğini gözlemlediler" dedi.

Çubukçu sözlerine şöyle devam etti:

"Rehabilitasyon merkezlerinde gizli kamerayla çekim yapılması neden yasaktır? Bu merkezlerde yaşayan çocukların ve bireylerin özürlü olmalarınedeniyle haklarının korunmasının kuruma aittir. Velev ki orada çekim yaparkenbir özürlü üstünü çıkarmış olsaydı. Bu mümkün müdür? Herkes tarafından kabuledilecektir ki mümkündür. Peki bu görüntünün yayınlanması insani bir şey midir?"

Havaalanı yolu üzerindeki Saray Rehabilitasyon Merkezi'ni sıklıkla ziyaret ettiğini anlatan Çubukçu, kurumun tüm uluslararası ve ulusal kuruluşların denetimine açık olduğunu, İnsan Hakları Komisyonu üyelerinin de habersiz olarakkurumu ziyaret ettiğini ve pozitif görüşler bildirdiklerini kaydetti.

Çubukçu, herhangi bir siyasi misyonu ve ülkesinde temsil görevi olmayan,ne adına hareket ettiği belli olmayan bir kişinin Türkiye'de çekim yapmasından ve bu görüntüleri "İstanbul'a turist olarak dahi gitmeyin", "Türkiye AB'ye üyeolmasın" gibi siyasi söylemlere aracı etmesine tepki gösterdiğini belirtti.

Tıbbi zorunluluklar doğrultusunda engelli çocukların ellerinin bağlanmasıgibi bir gerekliliğin tüm dünyada olduğunu ifade eden Çubukçu, "Bunu ben söylemiyorum. Lütfen bu konunun uzmanlarına sorun" dedi.

Saray Rehabilitasyon Merkezi'nde tadilat nedeniyle bazı binaların yıkıldığını, ocak ayında inşaatların tamamlanacağını anlatan Çubukçu, "719 çocuğun yaşadığı yerde 712 personelle hizmet veriyoruz. Çocukların üstleri başları son derece temiz. Sağlık anlamında da... Bir vicdan karşılaştırması yapmak istemiyorum, ama ülkemizdeki çocuklarımız, baktıklarımız her bir birey bizim açımızdan evladımız gibidir. Evladım gibi de muameleçalışıyorum. Hassasiyetimiz üst seviyededir. Her kim olursa olsun bu hassasiyeti zedeleyecek bir tutum ve davranış içinde olursa da en ağır şekilde cezalandırırızve soruşturma açarız" diye konuştu.

"İngiltere nezdinde çabamız sürüyor"

"Görüntülerin yayınlanmaması için girişimde bulunacağınızıaçıklamıştınız, bu konuda neler söyleyeceksiniz" sorusunu Çubukçu, "Görüntüler Türk televizyonlarında yayınlandı, İngiltere nezrinde çabamız sürüyor" diye yanıtladı.

Başka bir soru üzerine de Çubukçu, "Tedavinin ve bakımın dışında insanonurunu zedeleyecek hangi muamele varsa hepsinin karşısındayım ve çok sert birşekilde karşılık bulur dedim. Ama, bunun devamında yapılan açıklamaları siyasibulduğumu söylüyorum ve bunu eleştiriyorum. Eleştirmekte de son derece haklıyım. Türkiye'de kendisinin yaptığı bu uygulamaya yönelik olarak İngiltere'de dahi kendisi korunmazken, bu konuda İngiltere hükümeti de büyük hassasiyet gösteriyor,Türkiye'de bu kadar korunmasını yadırgadığımı söylüyorum" diye konuştu.

cnn türk



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,956 µs