En Sıcak Konular

Obama rüzgarı terse döndü

5 Kasım 2008 13:11 tsi
ABD'nin yeni başkanının belli olmasının ardından borsalardaki olumlu tepki, sonrasında yerini satışa bıraktı.

ABD borsalarında dünkü yüzde 3'lük yükselişin ardından görünüm bugün biraz karışık. Obama'nın seçilmesi ile vadeli piyasada önce yükseliş izlenirken, saat 09.00'dan sonra endeksler yönünü aşağı çevirdi. Vadeli işlemler piyasasında düşüş yüzde 0.6'ya ulaştı.

Öte yanda euro/dolar paritesi de 1.2850 seviyesine yükseldi.   

ASYA HIZLI YÜKSELDİ

Obama'nın seçilmesinin Asya'daki etkisi daha belirgin oldu. Asya borsaları yüzde 4'ü aşan yükselişlerle son 3 haftanın zirvesine tırmandı.

Analistler, Obama'nın ekonomik durgunluğa karşı yeni önlemler alabileceğine ilişkin beklentilerin özellikle Toyota gibi ihracatçı şirketlere yaradığını ve endekslerin yükseldiğini belirtiyor.

AVRUPA DÜŞÜŞTE

Avrupa borsaları Obama'nın seçilmesinden ziyade şirketlerden gelen olumsuz kâr rakamlarına odaklandı.  Özellikle ArcelorMittal ve Carlsberg'in hayal kırıklığı yaratan bilançoları, ABD başkanlık seçimini gölgeledi.

Avrupa borsalarında yüzde 2'yi aşan düşüşler izleniyor.

TÜRKİYE'DE NE OLUYOR?

Dün gün sonuna doğru sürpriz bir harekletle 1.50'nin altına sarkan dolar kuru bugün açılışta bankalararası piyasada 1.48 YTL sınırına kadar geriledi. Ancak IMF'nin Türkiye ile anlaşıldığı yönündeki haberleri yalanlaması ile birlikte kurlar yeniden 1.50 YTL'ye dayandı, sonrasında da bu seviyeyi geçti.

Dolar saat 09.25 itibariyle 1.4960 YTL'den el değiştirdi. Borsadaki düşüş ile birlikte kurlardaki artış hızlanrıken, dolar öğletye doğru 1.51 YTL'ye ulaştı.

Anadolu Bank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, dolarda volatilitenin çok yüksek olduğunu, 1.70 seviyelerinin tarihi direnç olması nedeniyle son yükselişte de çalıştığını belirtti. Atakan, "Yükseliş sonrasında  1.48'e kadar sert düşüş piyasadaki iştahın göstergesiydi. Özellikle yerlilerden çok ciddi döviz satışı geldi. Eğer o satış gelmeyip dolar 1.70'in üzerine çıksaydı şimdi daha farklı konuşuyor olabilirdik" dedi.

Atakan, doların 1.50-1.70 arasında kalır gibi gözüktüğünü ve bundan sert hareketler yerine daha yumuşak dalgalanmaların olası gözüktüğünü kaydetti.

BORSA GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI

İMKB Ulusal 100 Endeksi, son günlerdeki yükselişin ardından bugün kâr realizasyonu ile karşılaştı. Endeks ilk beş dakikanın ardından yüzde 0.55 kayıpla 29 bin 182 puana geriledi. Sonrasında Avrupa'nın da yönünü aşağı çevirmesi ile borsa ilk seansın ortalarında yüzde 2 kayıpla 28 bin 800 bölgelerine geri çekildi. 

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, borsada kısa vadeli bir realizasyonun normal olduğunu söyledi. Borsanın son günlerde önemli bir tepki verdiğine işaret eden Salar. bunun hazmedilmesinin de olağan bir durum olduğunu kaydetti. Salar, "borsa 30 bine yaklaştıkça yeni hesap kitap yapılacak. Kısa vadeli bir realizasyon gelme ihtimali yüksek" dedi. 

Salar, kurlarla ilgili olarak da eğer IMF ile beklenti somutlaşırsa yukarı yönlü baskının bir miktar hafifleyeceğini ifade etti.

hürriyet


 



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,305 µs