En Sıcak Konular

İşte doğalgaz zammının enflasyona etkisi

5 Kasım 2008 11:16 tsi
İşte doğalgaz zammının enflasyona etkisi Merkez Bankası, enflasyonun düşmesinin petrol ve gıda fiyatlarına bağlı olduğunu açıklayarak, doğal gaz zammının enflasyon üzerindeki etkisinin ne oranda olacağını açıkladı. Şaşıracaksınız...

Petrol ve gıda fiyatlarındaki olumlu görünümün sürmesi halinde enflasyonun düşeceğini belirten Merkez Bankası, doğalgazda yapılan fiyat ayarlamasının enflasyon üzerindeki etkisinin 0,2 puan olacağını açıkladı.
Merkez Bankası, petrol fiyatlarındaki düşüş akaryakıt fiyatlarını etkilerken, elektrik, doğal gaz ve katı yakıt fiyatlarındaki artışların enerji grubunda yıllık enflasyonu yüksek düzeyde tutmaya devam ettiğini bildirdi. Merkez Bankasından yapılan açıklamada, “Ekim Ayı Fiyat Gelişmeleri” değerlendirildi. Ekim de tüketici fiyat endeksinin yüzde 2,60 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 11,99'a yükseldiği hatırlatılan açıklamaya göre, enflasyondaki yükseliş temelde sebze fiyatlarındaki geçici yükselişten kaynaklandı. Kasım ayında doğalgazda yapılan fiyat ayarlamasının enflasyon üzerindeki etkisi yaklaşık 0,2 puan olacak. Bu etki Ekim Enflasyon Raporu'nda yer alan enflasyon tahminlerinde göz önüne alındı.

İÇ TALEP ZAYIFLADI

Petrol fiyatlarındaki düşüş akaryakıt fiyatlarını olumlu etkilerken, elektrik, doğalgaz ve katı yakıt fiyatlarındaki artışlar enerji grubunda yıllık enflasyonu yüksek düzeyde tutmaya devam etti. Bu çerçevede gıda ve enerji gruplarının yıllık enflasyona katkıları 7,6 puana yükseldi. Arz yönlü şokların hafiflemesi ve iç talebin zayıf seyri hizmet fiyatları üzerinde etkisini gösterdi ve Ekim ayında hizmet alt kalemleri fiyatlarının artış hızında genel olarak bir yavaşlama olduğu dikkati çekti. Merkez Bankasının açıklamasına göre, özel kapsamlı göstergelerin mevsimsellikten arındırılmış artışları da enflasyonun aşağı yönlü eğilimini sürdürdüğüne işaret ediyor. Petrol ve gıda fiyatlarındaki olumlu görünümün sürmesi halinde önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli olarak düşmesi bekleniyor.

KİRADAKİ DÜŞÜŞ SÜRDÜ

Mart-Eylül döneminde kademeli olarak artış gösteren hizmet fiyatları yıllık enflasyonu, Ekim ayında geriledi. Hizmet grubunun tüm alt gruplarında yıllık enflasyonun gerilediği gözleniyor. Son dönemde yavaşlayan gıda fiyat artışlarının olumlu etkileri yemek hizmetleri fiyatlarına yansımaya başladı. Ayrıca ulaştırma hizmetleri yıllık enflasyonu da akaryakıt fiyatlarındaki azalışlara paralel olarak geriledi. Kiranın yıllık artışındaki düşüş eğilimi, Ekimde de sürdü ve bu grupta yıllık enflasyon yüzde 12,69 seviyesine geriledi.

Döviz kuru yansıdı

Dayanıklı mal fiyatları (altın hariç) Ekim ayında yüzde 0,30 oranında arttı ve grup yıllık enflasyonu 1,6 puan artışla yüzde 1,7 oldu. Döviz kurundaki artışın dayanıklı mal grubu üzerindeki doğrudan yansımaları elektrikli ve elektriksiz ev aletleri fiyatlarında gözlendi. Ekim ayında söz konusu grupta fiyatlar yüzde 2,74 oranında arttı. Diğer taraftan aylık bazda otomobil fiyatları yüzde 0,57 gerilerken mobilya fiyatları değişmedi. Döviz kurundaki artışın dayanıklı mal grubu fiyatları üzerindeki yansımalarının Kasım ayında da sürmesi bekleniyor.

yeni şafak

 




Bu haber 249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,613 µs