CHP'yi not etti! | " /> CHP'yi not etti! | "/>

En Sıcak Konular

AB bu defa CHP'yi not etti!

5 Kasım 2008 09:44 tsi
AB bu defa CHP'yi not etti! Bugün açıklanacak AB İlerleme Raporu’nda yargının tarafsızlığı üzerinde endişeler olduğu vurgulanırken CHP’nin demokratikleşme yolunda yapılan yasaların iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurularının not edildiği belirtiliyor.

AVRUPA Birliği Komisyonu Türkiye’nin İlerleme Raporu’nu bugün açıklıyor. Daha önce birçok ayrıntısı sızan taslak raporun ana hatları da iyice belirginleşti. Raporda Yargı’nın siyasallaşmasında, Anayasa Mahkemesi’nin parti kapatma kararlarına, TSK’nın siyaset üzerindeki etkisinden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve dış politikadaki olumlu gelişmelere kadar pek çok madde tek tek irdeleniyor. Ergenekon davasının da yer aldığı taslak raporda bu sene ilk defa olarak CHP’de yer alıyor. Taslakta Türkiye’nin dış politikası övülürken ilk defa olarak CHP’de yer aldı. Raporda CHP’nin demokratikleşmeyi sağlayacak yasaların iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasına dikkat çekiliyor.

HÜKÜMETE

Yeni Anayasa için ağır kaldı

İlerleme Raporu’nda Türkiye’de sivil anayasa çalışmalarının sonuç vermemesine yönelik eleştirilerin yer alması bekleniyor. Türkiye İlerleme Raporu ve Genişleme Stratejisi taslağında ‘İktidar partisi bir grup akademisyeni, 1982 Anayasası’nı, diğer unsurlar yanında Türkiye’de temel hakları uluslararası standartlarla uyumlu hale getirecek şekilde değiştirmekle görevlendirdi. Buna rağmen bugüne dek ne bir taslak TBMM’ye ya da kamuoyuna sunuldu, ne de bunun tartışılması için somut bir takvim belirlendi’ deniliyor. İlerleme Raporu taslağında hükümet, ‘halktan güçlü şekilde aldığı yetkiye rağmen siyasi reformlar konusunda tutarlı ve kapsamlı bir program ortaya koyamamakla’ eleştiriliyor.

CHP’YE

Demokratikleşmeye engel oluyor

İLERLEME Raporu taslağında ‘CHP’nin 2008 yılında, AB’yle ilgili demokratikleşme reformları dahil 16 yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğu’nun not edildiği belirtiliyor. ‘Büyük siyasi partiler arasındaki diyalog ve uzlaşma ruhu eksikliğinin siyasi kurumların düzgün işleyişini olumsuz etkilediği’ kaydediliyor.


YARGIYA

Tarafsız değil

TASLAK raporda Yüksek Yargıya da eleştiri getiriliyor. ‘Yargının tarafsızlığıyla ilgili endişelerin sürdüğü’ belirtilerek bazı üst düzey yargı mensuplarının çeşitli konularda kamuoyuna yaptıkları açıklamalarla ‘gelecekteki davalarda tarafsızlıklarını riske attıkları’ öne sürülüyor.


TSK’YA

Çok etkili

BELGEDE ‘Silahlı kuvvetlerin resmi ve gayrı resmi kanalları kullanarak önemli siyasi etki icra ettiği’ belirtiliyor. AB’nin, insan hayatına mal olan bir çok saldırıyı üstlenen PKK’nın terör faaliyetlerini şiddetle kınadığı’ hatırlatılıyor.


GÜL’E

Uzlaştırıcı ve aktif

TASLAK belgede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘siyasi aktörler ve sivil toplumla ilgili uzlaştırıcı bir rol oynama çabaları, hükümetle iyi bir çalışma ilişkisi kurması, AB’yle ilgili reformların hızlandırılması çağrılarını sürdürmesi ve dış politikada beklenenden daha aktif bir rol oynayarak dış ziyaretleri sıklaştırması barış çabaları da’ övülüyor.

DIŞiŞLERi

Güven verici

BELGEDE ‘Türkiye aktif diplomasiyle yakın bölgesinde ve daha geniş Ortadoğu’da aktif bir rol oynadığı anlatılıyor. Ortadoğu barış görüşmeleri övülürken Kafkaslar’daki başarılı politikaya dikkat çekiliyor. ‘AB’nin enerji güvenliğinde ve enerji arzı rotalarının çeşitlendirilmesinde Türkiye’nin stratejik önemi vurgulanırken, AB’nin Türkiye ile daha yakın işbirliğine girmesi öneriliyor.

KAPATMA DAVASI

Kriz çıkaracaktı

‘AK Parti ve DTP’nin kapatılması istemiyle açılan davalar, siyasi partilerle ilgili mevcut yasaların siyasi aktörlere, ifade özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğünde devlet müdahalesine karşı yeterli koruma sunmadığını göstermektedir’ deniliyor. Genişleme Stratejisi taslağında da AK Parti hakkındaki davanın kapatmayla sonuçlanmamasının ‘ciddi bir siyasi krizin engellenmesine katkı sağladığı’ ifade ediliyor.

ERGENEKON Gözaltılar


BELGEDE terör örgütü Ergenekon operasyonu anlatılıyor. Ergenekon’un iddianamede yer alan terör eylemlerine işaret ediliyor ancak dava süreci eleştiriliyor. ‘Soruşturma sürecinde, savunma hakkının yeterince güvence altına alınmadığı ve iddianamesiz tutukluluk süresinin uzunluğu konularında yargı, medya ve siyasi kaynaklardan eleştiriler yapıldı.’ deniliyor.

star



Bu haber 242 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,177 µs