ABD'nin çöküşü olacak'' | " /> ABD'nin çöküşü olacak'' | "/>

En Sıcak Konular

''Obama'nın başkanlığı ABD'nin çöküşü olacak''

5 Kasım 2008 09:14 tsi
''Obama'nın başkanlığı ABD'nin çöküşü olacak'' Vladimir Jirinovski, ABD'de başkanlık seçimlerini Obama'nın kazanmasını demokrasinin zaferi olarak değerlendirirken, bu zaferin ABD'nin çöküşüne mal olacağını savundu. İşte dünyadan yankılar...

Liderliğini yaptığı Liberal Demokrat Parti'nin resmi sitesinde ABD seçimleriyle ilgili görüşlerini anlatan Rusya Duması Başkan Yardımcısı Vladimir Jirinovski, ABD'de yaşanan sürecin Sovyetler Birliği'nin son yıllarını anımsattığını belirtirken, "Obama ABD'yi yıkacak. Rusya için 4 Kasım'dan itibaren yeni bir dönem başlıyor" ifadelerini kullandı.

ABD'nin çöküşünün Rusya'nın dünyadaki siyasi itibarını yeniden kazanmasına yardımcı olacağını kaydeden Jirinovski, "Baltik Cumhuriyetleri de dahil tüm eski Sovyet Cumhuriyetlerini yeniden Rusya'yla birleştireceğiz. Amerikan askerlerinin Irak'ı terk etmesi sonucunda İran ve Afganistan'ın güçlenmesi de Rusya'nın çıkarlarına uygun olacak. İslam Dünyası'ndaki genel durum tamamen değişecek. Afganistan'da Talibanlar yeniden yönetime gelecek.İran nükleer silah sahibi olacak. Hindistan ve Pakistan arasında ise nükleer savaş başlayacak" dedi.

Tüm bu söylediklerinin Rusya'nın çıkarlarına uygun olduğunu kaydeden Jirinovski, Obama'nın zaferinin Rusya'ya ekonomik çıkarlar da sağlayacağını savunurken, "Rusya rublesi değer kazanacak.

Petrol ve doğalgazı sadece Rus rublesi karşılığında satacağız. Çin ile ilişkilerimizi yeniden düzenleyeceğiz. Çünkü Çin bizim düşmanımızdır. Obama'nın kazanması ABD'nin değil Rusya'nın daha fazla işine gelecek" dedi.

ABD'DE YAPILAN BAŞKANLIK SEÇİMLERİ, AVRUPALILAR TARAFINDAN BÜYÜK BİR İLGİ İLE İZLENDİ

ABD seçimleri 4 Kasım gecesi Avrupa'ya da damgasını vurdu ve Avrupalılara uykusuz bir gece yaşattı.

Avrupa Birliği'nin başkenti sayılan Brüksel'de seçimleri izlemek için özel organizasyonlar ve partiler düzenlendi. Sabaha kadar Amerikalı ve Avrupalı yüzlerce kişinin beraber takip ettiği seçimin galibi Demokrat aday Barack Obama oldu.

Brüksel'deki en büyük organizasyon Brüksel Amerikan Kulübü tarafından gerçekleştirildi ve geceye ABD Belçika Büyükelçisi Sam Fox da dahil olmak üzere pek çok önemli isimler katıldı. Bunlardan biri de Belçika Sosyalist Partisi Başkanı Elio Di Rupo oldu. Belçika'nın en
önemli politikacılarından biri olan Rupo, seçim sonuçlanmadan önce yaptığı açıklamada Obama'nın kazanmasının, içinde bulunulan zaman açısından en iyi sonuç olacağını ifade ederek şunları söyledi:

"Obama insanların iş hayatından daha önemli olduğunu anlayabilen tek lider olarak görünüyor. Bizim de dünyada bu finansal ve sosyal krizde insanların, ailelerin acısını ve dramını anlayacak bir lidere ihtiyacımız var."
McCain kazandığı takdirde Belçika hükümetinin son derece politik ve kibar bir reaksiyon vereceğini belirten Rupo, Obama kazanırsa Belçika'nın da diğer pek çok Avrupa ülkesi gibi aşırı sevinçli bir tepki göstereceğini söyledi.

Belçika'daki cumhuriyetçileri organize eden RAB (Republicans Abroad Belgium) Başkanı Michael Kulbickas yenilgiden sonra duygularını şöyle dile getirdi:

"Büyük hayal kırıklığına uğradığımı söylemeliyim. Şaşırdım ama şoke olmadım diyebilirim çünkü Obama ilk günden bu yana arkasına büyük bir medya desteği aldı. Aslında Amerika hakkında çok az şey bildiği birini seçmiş oldu. Onun hakkında tek bildiğimiz ne kadar liberal olduğu."
Obama'nın kazanmasından ötürü büyük mutluluk duyan Texaslı Matt Graves, kendini tahıl ambarında bulan tavuk gibi hissettiğini söylerken, Belçikalı Clyric CharlObama'nın kazanmasından dolayı son derece mutlu olduğunu ve Avrupalıların çoğunluğunun bu sonucu beklediğini belirtti.

Seçim sonuçları için dev ekranlar karşısında sabahlayan seçim meraklıları, organizasyon çerçevesinde Amerikan folk müziği dinledi ve siyasi münazaraları seyretti.

ENDONEZYA'DA OBAMA COŞKUSU YAŞANIYOR

ABD'de bugün başkan seçilen Barack Obama'nın çocukluk yıllarını geçirdiği Endonezya'da büyük sevinç yaşanıyor.

Başkent Cakarta'da toplanan ve aralarından Obama'nın eski sınıf arkadaşlarının da bulunduğu 200'den fazla kişi, ilk sonuçların açıklanmasının ardından coşkulu anlar yaşadılar.

Etkinliğe katılanlar, Obama'nın kazanmasının, sadece dünya için değil, Endonezya için de iyi olacağını belirttiler. Barack Obama'nın eski sınıf arkadaşı Dewi Asmara, "Tabiki çok memnun ve mutluyuz. Onunla gurur duyuyoruz. Çünkü çok uzun ve yorucu bir süreçten geçti. En sonunda başardı" şeklinde duygularını dile getirdi.

Ocak'ta ABD'nin 44. Başkanı olarak yemin edecek olan Obama, Amerikalı annesi Ann Dunham'ın, Endonezyalı Müslüman Lolo Soetoro ile evlenmesi nedeniyle bu ülkede 4 yılını geçirmişti.

Seçimin en ilginç tesadüflerinden birisi, Cumhuriyetçi aday McCain'in de geçmişte Güneydoğu Asya'ya yolunun düşmesiydi. Obama, Cakarta'da ilköğretimini bitirmişti, McCain ise Vietnam savaşındaydı.

İSTANBUL'DA YAŞAYAN ABD'LİLER OBAMA'NIN SEÇİM ZAFERİNİ GÖZYAŞLARIYLA KARŞILADI

ABD'de gerçekleştirilen başkanlık seçimleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ilgiyle izlendi. Türkiye'de yaşayan Amerikan vatandaşları, Barack Obama'nın seçim zaferini gözyaşlarıyla karşıladı.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu, konsolosluk çalışanları ve İstanbul'daki ABD vatandaşlarına yönelik bir seçim organizasyonu düzenledi. Maslak Shareton Otel'de gerçekleştirilen organizasyona katılanlar seçim sonuçlarını dev ekrandan takip etti. ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Sharon Anderholm Wiener'in de katıldığı organizasyonda sonuçların açıklanmasıyla birlikte duygusal anlar yaşandı. Özellikle siyahi ABD vatandaşları, Obama'nın zaferini gözyaşları içinde karşıladı. ABD'liler, yaşadıkları duygusal anlar sırasında birbirlerine sarıldı.

Seçim sonuçlarını değerlendiren ABD'liler, ''Çok mutluyuz, ilk kez bizden biri başkan seçildi. Obama'nın sloganı değişimdi. Sadece ABD'de değil tüm dünyada değişim olacağına inanıyoruz. Obama zor şartlardan gelen biri'' dediler.

OBAMA'YA DÜNYA GENELİNDEN TEBRİK YAĞIYOR

ABD'de dün yapılan başkanlık seçimini kazanan Demokrat Parti adayı Barack Obama birçok ülke lideri tarafından tebrik edildi.

Obama'yı ilk kutlayanlar arasında yer alan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 44. ABD başkanını kendisinin ve Fransa halkının kutladığını belirtti.

Obama'nın üstün başarısının olağanüstü kampanyasını taçlandırdığını ifade eden Sarkozy, "Amerikan halkı sizi seçerek, değişimi, dışa açılmayı ve iyimserliği tercih etti" dedi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de yaptığı açıklamada, "Amerikan halkını, verdiği bu büyük karardan dolayı kutluyorum" ifadesini kullandı.
Karzai, Amerikan halkının bu seçimle insan haklarının korunması ve ırk ayrımcılığıyla mücadelede dünyaya örnek oluşturacak güzel bir adım attığını kaydetti.

Kenya Devlet Başkanı Mwai Kibaki, Obama'nın köklerinin Kenya'dan gelmesinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Kibaki, "Zaferiniz, dünya genelindeki milyonlarca insana ilham kaynağı olmanın yanı sıra burada, Kenya'da özel bir alaka yaratmıştır" diye konuştu.

Kanada Başbakanı Stephen Harper da yaptığı açıklamada Obama'yı zaferinden ötürü tebrik etti ve yeni başkan ile bir araya gelerek, ABD ile Kanada arasındaki özel bağın sağlamlaştırılmasına yönelik çalışmalarda bulunmak istediğini söyledi.

Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clarc, yeni Obama yönetimiyle birlikte çalışmak istediklerini belirtti, Obama'nın, uluslararası topluluğun birçok zorlukla karşı karşıya olduğu bir dönemde başkanlık koltuğuna oturacağını anımsattı.

sabah



Bu haber 936 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,143 µs