Kaynak bu kez kaybetti | " /> iyibilgi" /> Kaynak bu kez kaybetti | "/> iyibilgi"/>

En Sıcak Konular

Kaynak bu kez kaybetti

5 Kasım 2008 06:29 tsi
Kaynak bu kez kaybetti İki hafta önce tüm işaretler Barack Obama’nın zaferini işaret ederken sürpriz bir çıkış yapan Kaynak ‘Kendimi sınıyorum, açık konuşuyorum: Obama kaybedecek’ demişti. Prof. Kaynak ilk kez kaybetti. iyibilgi

Küresel ölçekte yaptığı siyasi analizlerle dikkatleri üzerine çeken, ekonomik krizi tahmin eden, yaptığı analizlerle Kuzey Irak ile Türkiye’nin yakınlaşacağını öngören eski MİT’çi Prof. Dr. Mahir Kaynak belki de ilk kez bir öngörüsünde yanıldı.

Kaynak 21 Ekim 2008 tarihli yazısında ABD seçimlerine değinmiş ve şunları yazmıştı:

ABD başkanının seçiminde, görünen sürecin dışındaki bazı faktörlerin rol oynadığına işaret etmek istiyorum. Başkan seçimi öncesinde etkin çevrelerde dünyanın sorunları ve bunların nasıl çözüleceği tartışılır. Burada, zannedilenin aksine, sadece sıradan ABD vatandaşı konu değildir. Dünyanın geleceği hakkında karar verilirken herkes aynı yerdedir ama sonuca ulaşmak için bazıları kurban edilirken diğerleri kollanabilir. Mesela Irak’ın işgalinin bu kadar can kaybına neden olabileceği öngörülebilir ama bu karar vericilerin buradaki halka düşman olduğu anlamına gelmez. Gerektiğinde kendi halklarını da feda edebilirler. ABD başkanı aslında belirlidir ama biz bilmediğimiz için seçim sonuçlarını merak ederiz. Yani önce uygulanacak politikalar belirlenip sonra bunu uygulayacak en uygun kadro göreve getirilmektedir.

Kaynak bunları söyledikten sonra tüm işaretler Obama’yı gösterse bile McCain’in kazanacağına ilişkin tahminini şu sözlerle dile getiriyor: Yeni ABD başkanının McCain olacağını sanıyorum ve bu sonuca varırken dünyanın geleceğinin nasıl planlandığını ve bunun için en uygun politikanın ne olacağını tahmine çalışıyorum. Görünüş benim yanıldığım yönünde ve Obama önde.

Kaynak’a ‘McCain’ dedirten aslında uzun bir süredir yaptığı dünya sistemi analizleri. Kaynak uzun bir süredir dünyada -Türkiye’de kullanılan kavramlarla örtüşmemekle birlikte- ulusalcılar ile küreselciler arasında bir mücadele yaşandığını, finans krizinin de gösterdiği gibi küreselcilerin artık güçlerini yitirmekte olduğunu, Moskova’da ipleri eline alan Putin örneğinde olduğu gibi ise ulusalcıların bu mücadeleyi kazandığı ileri sürüyor. Bu çerçeveden yola çıkan Kaynak ABD seçimlerinin de bu çerçeve içinde sonuçlanacağını düşündüğünü, bu yüzden McCain’in seçilme olasılığının yüksek olduğunu belirtiyor. ‘Obama dünyadaki gelişen sisteme uymadığını’ belirten Kaynak bu yüzden o yazısında ‘McCain kazanacak’ diyor.

Elbette Kaynak Obama’ya da açık kapı bırakıyor. Şu sözlerini birlikte okuyalım: Burada politika belirleyenlere tanrısal bir rol atfetmiyorum. Hesapları yanlış olabilir ya da projelerine uyan kişi başkan seçilemeyebilir. Farklı güçler değişik projelere sahip olabilir ve bir çatışma söz konusu olabilir. Eğer durum böyleyse zamanının ruhuna uygun projeler üretenler kazanır.

Ancak Kaynak’ın ‘McCain kazanacak’ iddiası önemli. Oysa dün gece kapanan sandıklardan Kaynak’ın tahminlerinin aksi yönde bir sonuç çıktı. Siyah aday Obama seçimleri kazandı. Kaynak yazısının sonunda ‘seçim benim için de bir sınav olacak’ diyor. Şimdi Kaynak’ın analizlerini yeniden gözden geçirip geçirmeyeceği merak ediliyor.

Yahya Bostan/iyibilgi.com



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,129 µs