En Sıcak Konular

Karadağ halkı ‘bağımsızlık’ dedi

0 0 0000 00:00 tsi
Karadağ halkı ‘bağımsızlık’ dedi Sırbistan-Karadağ devletinin küçük ortağı Karadağ, bağımsızlık referandumu için dün sandık başına gitti.



Resmi olmayan sonuçlara göre katılımın yüzde 86,7 olarak gerçekleştiği referandumdan yüzde 56,3 oranında ‘evet’ oyu çıktı. Resmi rakamların da bu yönde olması halinde Sırbistan’dan ayrılan Karadağ, Avrupa’nın 46. ülkesi olacak. BM’nin 192. ülkesi olmak için sıraya geçecek. Avrupa Birliği’nin dikte ettiği şartlara göre, bağımsızlık kararının geçerli olabilmesi için kayıtlı 484 bin seçmenin yüzde 50’sinin sandık başına gitmesi, bunların en az yüzde 55’inin ‘evet’ demesi gerekiyordu.

‘Gözlem Merkezi’ (CEMİ) adlı sivil kuruluş, sandıkların kapandığı 21.00’den bir saat sonra resmî olmayan sonuçları açıkladı. Halk, Karadağ bayraklarıyla başkent Podgoriça sokaklarına dökülerek kutlamalara başladı. Havai fişeklere silahlar eşlik etti. Kutlamaların yapıldığı saatte acil bir basın toplantısı düzenleyen Sırbistan ile birlik yanlısı blokun lideri Predrag Bulatoviç ise açıklanan sonuçların resmi olmadığını, kendilerinin hâlâ avantajlı konumda bulunduğunu belirtti.

Podgoriça’da oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan Başbakan Milo Cukanoviç de zaferden emin bir tavır sergileyerek, “Demokratik Karadağ bu gece kutlama yapacak.” dedi. Cukanoviç, referandumun Karadağ’ın AB ve Avro-Atlantik’e entegrasyon perspektifini açacağını söyledi. Bulatoviç ise oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “Halk iradesinin Sırbistan-Karadağ birliğini koruyacağından eminim. Referandumdan hayır kararı çıkacak ve Karadağ bağımsız olmayacak.” dedi. Bulatoviç, Karadağ’ın AB yolunda ilerlemesinin de önemine işaret etti. Herkesin yönünü AB’ye çevirdiği bir Karadağ görmek istediğini ifade eden Sosyalist Halkçı Parti lider, referandumun ülkedeki demokratik olgunlaşmayı göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

400 binin üzerinde seçmenin kayıtlı olduğu referandumun nihai olmayan resmî sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor. Halk dün sabahın erken saatlerinde seçim merkezlerinde kuyruklar oluşturdu. Oy kullananların eline boya yerine özel ışıkla görülebilen sprey sürüldü. Sırbistan-Karadağ devletini oluşturan 2002 Belgrad Anlaşması gereği, taraflar üç yıl sonra bağımsızlık referandumu gerçekleştirebiliyor. AB’nin dikte ettiği şartlara göre, ‘bağımsızlık’ için kayıtlı seçmen sayısının en az yüzde 50’sinin oy vermesi ve bunların en az yüzde 55’inin bağımsızlık yönünde olması gerekiyor.

Sandıktan ‘evet’ çıkması halinde AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın baskılarıyla oluşturulduğu için “Solanya” lakabı takılan Sırbistan-Karadağ birliğinin dağılma süreci başlayacak. Böylece 1990'ların başında fitili ateşlenen Yugoslavya'nın dağılma süreci noktalanmış olacak.

Bask ve Katalanya’nın gözü de Karadağ’da

Tüm uluslararası hak ve sorumluluklar Sırbistan’a kalırken, Karadağ ayrılan devlet olarak tüm uluslararası örgütlere üye olmak için yeniden başvurmak zorunda kalacak. Cukanoviç, referandum öncesi yaptığı açıklamada, Karadağ’ın eylül ayında BM üyesi olacağını söylemişti. Uluslararası toplum tarafından tanınıncaya kadar AB ile ilişkilerini erteleyecek olan Karadağ kendi ordusunu kurmak zorunda kalacak. Siyasî liderler aksini söylese de bağımsızlık kararının çıkması halinde ülkede yaşayan yüzde 30’un üzerindeki Sırp’ın sorun çıkarabileceği belirtiliyor. Hatta bu konuda 1992’de Bosna’daki savaşı başlatan bağımsızlık referandumu örnek gösteriliyor. Bağımsızlık halinde Almanya’daki Dünya Kupası finallerine katılacak olan Sırbistan-Karadağ futbol takımının durumu da gündeme gelecek. Sandıktan ‘hayır’ çıkması halinde ise yeni referandum için 3 yıl beklenecek. 615’i yabancı 3 bin 386 gözlemcinin görev aldığı referandumu 247’si yabancı 603 gazeteci takip eti. Bu beklenmedik ilgi nedeniyle seçim komisyonunun basın toplantısı meclis genel kurul salonunda yapıldı. Basın mensupları arasında İspanya’nın Bask ve Katalanya bölgelerinden katılım dikkat çekti. İspanya’nın otonom bölgelerindeki bağımsızlık yanlılarının Karadağ referandumunun sonucunu beklediklerine işaret ediliyor. Bu bölgelerin, Karadağ’ı AB’nin önüne bir model olarak koymayı planladıkları belirtiliyor.

Zaman

Bu haber 255 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,762 µs