İşte ilk sonuçlar | " /> İşte ilk sonuçlar | "/>

En Sıcak Konular

İşte ilk sonuçlar

4 Kasım 2008 21:59 tsi
İşte ilk sonuçlar Obama mı, McCain mi? Bu seçimler sadece ABD'nin değil, tüm dünyanın gündeminde... Soru cevabını buluyor...

ABD'de resmi olarak açıklanmayan ilk sonuçlar Demokrat Parti adayı Barack Obama'nın yarışı önde götürdüğünü gösteriyor.

Ancak gelen iyi haberlere rağmen Demokrat Parti yandaşları endişeli. Demokrat Partililer, “2004’de sandık başı araştırmalarından gelen sonuçlar, Kerry diyordu ama Bush başkan oldu” diyorlar

ABD’de saat farkı nedeniyle, oy verme işlemi doğu yakasında, Atlantik kıyısındaki eyaletlerde başladı.

Seçim sistemi çerçevesinde, uzman kuruluşlar, daha ilk oyun verilmesinin ardından “sandık başı kamuoyu yoklamasına” başlıyor ve oy veren seçmenlerin tercihlerini anında öğrenip, işliyorlar.

ÖZELLİKLE SİYAHLAR VE LATİNLERİN FAVORİSİ OBAMA

Bu çerçevede, ilk gelen “sandık başı araştırma sonuçları” Demokrat aday Obama’nın önde gittiğini gösteriyor. Yine Obama’ya oy verenlerin büyük çoğunluğunun Latin kökenliler ve siyahlar oldukları da belirlendi.

Ancak özellikle ülkenin doğu yakasındaki, ilk oy kullanılan eyaletlerin büyük bölümü geleneksel olarak demokrat eğilimli. Dolayısıyla, bu ilk sonuçların “yanıltıcı olabileceği” de vurgulanıyor.

Özellikle Obama’nın mensup olduğu Demokratlar, gelen bu “ilk iyi sonuçlara” rağmen, endişelerini koruyorlar. Bunun nedeni de, 2004 yılında Demokrat Başkan Adayı John Kerry’nin, doğu yakası eyaletlerinden ilk gelen oylarda “adeta roket hızıyla” ilerlemesi, rakibi cumhuriyetçi George Bush’un çok önüne geçmesi, ancak ardından gelen “orta bölge” oyları ile seçimi kaybetmesi.

Demokrat kamp, aynı durumun bu seçimlerde de yaşanmasından endişe ediyor.

SEÇMENİ ETKİLEYECEK YAYIN YASAK

Sandık başı araştırmaları ABD medya kuruluşları ile AP’nin oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından finanse edilen, Edison Media Research ve Mitofsky International kuruluşu tarafından yapılıyor.

Sonuçlar anında Amerikan medya kuruluşlarına iletiliyor. Ancak medya kuruluşları, oy verme işlemi sürerken, seçmenleri etkilememek için bunları yayınlamıyorlar.

KUYRUKLAR, KUYRUKLAR…

Oy verme işlemi için doğu yakası eyaletlerinde uzun kuyruklar oluştu. Amerikalılar, oy vermek için saatlerce bekliyorlar. Ancak, çoğunluğu Demokrat kampın harekete geçirdiği ve yaşı ne olursa olsun, “ilk kez oy kullandıklarını” söyleyen bu kişilerin oyları belki de Başkanlık seçiminde sonucu hiç etkilemeyecek. Çünkü New York gibi “demokratların kalesi” olarak görülen doğu yakası eyaletlerinde, oy kullananların sayısı ne olursa olsun, “bir” ya da “milyonlarca” fark da olsa, en çok oyu alan kazanıyor.

Oy kullananların sayısının artmasının, özellikle doğu yakasında Obama’dan çok, senato ve temsilciler meclisi için yarışan demokrat adaylara yarayacağı yorumları yapılıyor.

İLK RESMİ SONUÇLAR TSİ 02’DEN SONRA

Doğu yakasında açılan sandıkların kapanma saati eyaletlere göre değişiyor. Ancak ABD saati ile 19.00 gibi (TSİ 02.00) oy verme işleminin sona ermesi bekleniyor. Oy verme işlemi sona erer ermez de zaten, sandık başı araştırması sonuçları açıklanmaya başlanacak.

Eğer bir karışıklık olmazsa, ABD’nin yeni başkanının kim olduğunun sabahın ilk saatlerinde kesinleşmesi bekleniyor.

hurriyet



Bu haber 916 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,135 µs