En Sıcak Konular

ABD Başkanı saat kaçta belli olacak?

4 Kasım 2008 21:32 tsi
5 ayrı saat dilimin uygulandığı ABD'de her eyaletin oy verme saatleri farklı. Bu durumda seçim Türkiye saati ile kaçta belli olacak. İşte saat saat gelişmeler...

5 ayrı saat dilimin uygulandığı ABD'de her eyaletin oy verme saatleri farklı. Yine oylar merkezi olarak sayılmamakta. Her eyalet kendi iç mekanziması içinde sayımını yapıp sonucu ilan etmekte. Bu sebeple, daha ülkenin bir bölümünde oy verme işlemleri devam ederken seçimi hangi adayın kazandığının belli olma ihtimali yüksek. Peki saat kaçta ve hangi eyaletlerde bu ihtimalin heyecanı yaşanacak?
 
Türkiye saatiyle sabaha karşı saat 2:00
Türkiye saatiyle gece 2'de seçimin kritik eyaletlerinden Indiana ve Virginia'da sandıklar kapanacak. Bu iki eyalet de geçmişten bugüne kırmızı eyalet yani Cumhuriyetçi. Eğer Virginia'da Obama şu anda anketlerde gözüktüğü gibi kazanırsa, bu McCain için zor saatlerin habercisi olacak. Virginia eyaletini kazanan son Demokrat Partili başkan 1964 seçiminde Lyndon Johnson'dı. Virginia, Amerikan iç savaşında köleliği savunan Güneyli Konfederasyon devletinin merkeziydi. Güneyin kalbinin, 44 yıl sonra ilk defa Demokrat Partili bir adaya hem de zenci bir adaya oy vermesinin tarihi, sembolik ve psikolojik etkisi oldukça büyük. Güneyli bir başkan olan Bill Clinton bile bu eyaleti kazanamamıştı.
 
Türkiye saatiyle sabaha karşı saat 2:30
 
Yine 3 çekişmeli eyalette sandıklar kapanacak ve hemen anında ilk sonuçlar medyaya yansıyacak. Bütün gözler Kuzey Karolayna ve Ohio'da olacak. Obama Cumhuriyetçi kırmızı eyalet Kuzey Karolayna'da da ortada eyalet olarak görülen Ohio'da da önde. Muslukçu Joe'nun eyaleti Ohio ayrıca önemli. 2004 yılında Bush'a başkanlığı getiren eyalet. 20 delege oyu var ki en büyük 10 eyalet arasında. Ve 1860 yılında Abraham Lincoln'dan beri 144 yıldır hiçbir Cumhuriyetçi aday Ohio'yu kazanmadan başkan olamadı. Yani McCain için olmazsa olmaz bir eyalet.
 
 
Türkiye saatiyle sabaha karşı saat 3:00
 
Florida, Missouri, Pennsylvania gibi bir çok ortada eyaletin oy verme işlemleri bitecek ve birkaç dakika içinde muhtemelen o eyaletleri kimin kazanmakta olduğu belli olacak. Eğer Florida, Missouri, Pennsylvania gibi eyaletler iki aday arasında paylaşılmamışsa, Amerikan televizyonları tarihi bir rekor olarak ABD'nin 44'ncü başkanını bu saatte gayrıresmi olarak ilan edebilir. Bu konuda rekor 1980 yılında Reagan'ın Carter'a karşı kazandığı seçimde televizyonlar Türkiye saatiyle sabaha karşı 4'te ülkenin bir bölümünde oy verme işlemi sürerken Reagan'ın kazandığını ilan etmişti. Ancak artık internet var, bilgisayar teknolojisi var ve bu rekorun 1 saat farkla yenlinme ihtimali büyük. Eğer her 3 eyaleti de Obama alırsa, daha ülkenin büyük bölümünde oy verme işlemi devam ederken, Obama'nın zaferi gayrıresmi olarak gündeme gelecek. Y'ne bu eyaletlerden Missouri, 1904 yılından beri bir seçim dışında hep başkanlığı kazanan aday tarafındna kazanıldı. Bu yönüyle bir tahmin durağı. Eğer McCain Florida'yı kazanırsa, bu uzun ve dramatik bir gecenin habercisi olacak.
 
Türkiye saatiyle sabaha karşı saat 4:00
 
Eğer bu saatte hala seçim ortadaysa, bütün gözler batının yükselen yıldızlarına, dağlık batı eyaletlerine dönecek. Nevada, New Mexico ve Colorado'nun bundan sonra Amerikan seçimlerinde artan oranda etkisi olacağında birçok siyasi analist müttefik. Bu eyaletlerde son yıllarda artan Hispanik nüfusu, 2004 yılının aksine Cumhuriyetçi Partiye kızgın. Geçmişten beri Cumhuriyetçi bu eyaletlerde sürpriz şekilde kıran kırana bir mücadele var. Ve Obama uzun yıllardır bu eyaletlerde mücadele veren ilk Demokrat aday. OBama burda kazanacağı bir eyaletle başkanlığını ilan edebilir. McCain için üçü de olmazsa olmaz eyaletler.
 
Türkiye saatiyle sabaha karşı saat 6:00
 
Seçimin en büyük eyaleti California ve Pasifik kıyısı eyaletleri ile Hawaii ve Alaska'da oy verme işlemi sona erecek. California, Oregon ve Washington eyaletleri beklendiği gibi Obama'ya gidecek. Seçim buraya kadar ortada gelmişse, McCain'in işi zor. Obama memelketi Hawaii'yi, McCain ise Sarah Palin'in valisi olduğu Alaska'yı kazanacak.
 
Seçim sürprizi ; Kabus senaryosu
McCain, Pennsylvania, Ohio ve Florida'yı kazanır seçime ortak olur. Tartışmalı bir eyalette, oylar birbirine yakınsa, 2000 yılındaki gibi bir sayım rezaleti yaşanır. Demokratların ve polisin kabus senaryosu bu. Demokratlar ikinci bir Al Gore hezimeti yaşamak istemiyor. Ülke çapındna polis ise, OBama'nın bu şekilde yenilmesinin sebep olacağı zenci isyanlarını düşünmek bile istemiyor.
 
En büyük sürpriz
En büyük sürpriz, hiçbir sürpriz yaşanmaması ve Obama'nın anketlerde öngörüldüğü gibi ABD başkanı olması. Obama'nın kampanyası bile kazanacaklarına çok inanmakla beraber, bu sonucu duyduğunda yine de çok büyük şaşkınlık yaşayacak. Kimse, zenci bir başkanın, hele de böylesi büyük bir oy farkıyla seçilmesi fikrine, sandıkların kapanmasına saatler varken bile tam olarak alışmış değil.  

haber7



Bu haber 947 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,085 µs