En Sıcak Konular

Telekulak komisyonunda 'Sav' tartışması

4 Kasım 2008 20:55 tsi
CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın yasa dışı dinlendiği iddiasının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nda, Önder Sav'ın gelmemesi nedeniyle tartışma yaşandı.

Komisyonun AKP'li üyeleri Sav'ın çağrıldığı halde komisyon toplantısına katılmamasını saygısızlık olarak nitelendirirken Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün'ün "Aynı saygısızlığı Veli Küçük de yapmıştı" şeklindeki sözleri gerginliğe yol açtı. Üstün'ün sözlerine CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan "Sayın Sav'la Veli Küçük'ü aynı kefeye koyamazsınız" şeklinde tepki gösterdi. Komisyonda MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, telefonunun dinlendiğini belirtirken Komisyon Başkanı Hakkı Köylü'ye "dün saat 5'te telefonumda parazit oldu. Telefonum dinleniyor, sorumluluk sizde" dedi. Köylü ise "bu bizim görevimiz değil, telefonunuzun dinlendiğini düşünüyorsanız savcılığa suç duyurusunda bulunun" karşılığını verdi. 
CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın yasa dışı dinlendiği iddiasının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında toplandı. Komisyonun davetine rağmen, CHP Genel Sekreteri Önder Sav toplantıya katılmazken, AKP'li üyeler Sav'ın komisyona gelmemesine tepki gösterdiler. Alınan bilgilere göre, AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Sav'ın komisyonun davetine rağmen toplantıya gelmemesini, "saygısızlık" olarak nitelendirerek, "Aynı saygısızlığı daha önce de Veli Küçük de yapmıştı" dedi. Üstün'ün bu sözleri CHP'li komisyon üyelerinin tepkisine yol açtı. CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan ayağa kalkarak "Sayın Sav'la Veli Küçük'ü aynı kefeye koyamazsınız, sözünüzü geri alın" diye seslendi. AKP ve CHP'li üyeler arasındaki tartışma Başkan Hakkı Köylü'nün araya girmesiyle ve Üstün'ün "Öyle söylemek istemedim" şeklindeki sözleriyle yatıştı.

-DURMUŞ: "BENİM DE TELEFONUM DİNLENİYOR"

Komisyonda, MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş ise kendisinin de telefonunun dinlendiğini belirterek, "Dün saat 5'te telefonumda parazit oldu. Dinlendiğimi düşünüyorum" diye konuştu. Durmuş Komisyon Başkanı Hakkı Köylü'ye de "Sorumluluk sizde" dedi. Köylü ise "Bu bizim görevimiz değil, eğer dinlendiğinizi düşünüyorsanız savcılığa suç duyurusunda bulunun" karşılığını verdi. Komisyona katılmayan Sav ise yazılı açıklama gönderdi. Sav açıklamasında dinlendiği iddialarıyla ilgili Savcılık'ta beyanı olduğunu söyledi.

-TELEKOMÜNİKASYON İLETİŞİM BAŞKANI ŞİMŞEK TEKNİK BİLGİ VERDİ

Komisyon toplantısına katılan Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek ise telefon dinlemeler konusunda teknik bilgi verdi ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Telekomünikasyon Kurumu'nca yapılan dinlemenin yargı kararıyla yapılan dinlemeler olduğunu ifade eden Şimşek, MİT, Jandarma ve Emniyet'ten gelen talepleri yerine getirdiklerini ancak Kurumun dinleme yapmadığını söyledi. Şimşek "Bizim yaptığımız dinlemeler nüfusun binde biridir. Yasal dinlemelerdir. Bunun dışındaki dinlemeleri tespit etme olanağımız yok" dedi. CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Şimşek'e "Önleme dinlemesi yapabiliyor musunuz, kelimeler girerek" diye sorarken Şimşek, "Hiçbir surette kelime ya da cümle girerek dinleme yapmıyoruz, sadece kayıt dinlemesi yapıyoruz. Teknik takip de yapmıyoruz. Bunu özel izinle diğer kurumlar yapıyor" Karşılığını verdi. Seyhan, "Cep telefonundan cep telefonuna yazılım yüklenerek dinleme yapılabilir mi?" sorusunu yöneltirken Şimşek, bunun mümkün olduğunu söyledi. Seyhan ise "Siz bu dinleme yapıldığında resmi görüşme gibi kaydedebiliyor musunuz?" diye sorarken Şimşek "Bu şekilde bir dinlemenin görüşme gibi kaydedilebileceğini belirtti. Şimşek bu şekildeki bir dinlemede araya üçüncü kişi girmediği sürece dinleme yapıldığını bilemeyeceklerini de kaydetti.

Komisyon toplantısında, önümüzdeki günlerde üniversiteler, MİT, Jandarma ve Emniyet'ten yetkililerin çağrılarak dinlenmesi kararı alındı.

anka



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,250 µs