Kıskaç operasyonu | " /> Kıskaç operasyonu | "/>

En Sıcak Konular

'Akrep' direniyor: Kıskaç operasyonu

8 Kasım 2008 00:10 tsi
'Akrep' direniyor: Kıskaç operasyonu IMF Körfez’in parasını çekmek istiyor, ama Körfez ülkeleri Türkiye’nin pazarı ve Türkiye, Körfez tahvilleri için yasal düzenleme çıkarıyor. İşte bu Türkiye’ye, uluslararası bir ‘IMF’yle anlaş’ baskısı yapılıyor. Yoksa b

Küresel krize tüm ülkeler kendince ‘tampon’ çözümler arıyor. Türkiye, ilk günden beri Körfez’den gelecek sıcak parayla krizi fırsata dönüştürebileceğini dile getirdi. Ancak birkaç gün önce için İngiltere Başbakanı Gordon Brown’dan, “Araplar paralarını IMF’ye versin, kriz kıskacındaki ülkeler rahatlasın” açıklaması geldi.

Körfez’e IMF daveti

Petro-dolar zengini Araplara paralarını IMF’ye vermelerini öneren Brown, bunun gerçekleşmesi halinde dünya ekonomisinin geleceğinin şekillenmesinde Körfez ülkelerinin de söz sahibi olacağını söyledi. Uzmanlar ise ABD ve diğer endüstrileşmiş G-7 ülkelerinin hakim olduğu IMF’nin desteklenmesi konusunda Körfez ülkelerinin isteksiz davranabileceği uyarısında bulunuyor.

Körfez sana gelmesin, sen IMF’ye borçlan!

Aynı IMF için, Türkiye’yle anlaşması çağrısı yapılıyor. Yani Türkiye Körfez sermayesini kendisine çekmesin, Körfez parası IMF’ye gelsin, Türkiye de IMF’ye borçlansın. Elbette bu durum sadece Türkiye için geçerli değil. IMF ile anlaşma yapması olası birçok ülke için de geçerli. Çünkü yapılan yorumlara göre Batı, kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ekonomik üstünlüğünü IMF üzerinden devam ettirmeyi amaçlıyor.

TÜRKİYE IMF İLE ANLAŞMAYA HAZIRLANIYOR

Türkiye’den atak

Körfez ülkeleri IMF’ye para verir, Batı’ya yatırım yapar mı bilinmez, ama bugün Başbakanlık’a gelen yasa tasarısı ile kâr-zarar hesabına dayalı faizsiz sistemle çalışan Körfez Tahvilleri çıkarılacak.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ilk etapta 500 milyon ile 1 milyar YTL arasında çıkarılması planlanan tahvil için hazırlanan yasa taslağı Başbakanlık’a sunulduğunu, taslağın Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra Meclis'e sevk edilerek, kısa sürede yasalaşmasını beklediğini söyledi.

IMF’cilerin işbirliği

AB ülkeleri ve en son Alman Deutsche Bank, IMF ile anlaşma yapmanın ötesinde, 90 milyar Euro para almamız gerektiğini bile söylemişti. İçeride ise IMF ile bir anlaşma yapılmasını isteyenler, dışarıda bu isteği dile getirenlerle ortaklığı ve olası çıkarları iyi bilgi’de de sıkça yayınlanan çevrelerdi.

Şimdi tüm bu gelişmeler ışığında, akla şu sorular geliyor: IMF’yle anlaşmak gerçekten şart mı? Körfez ülkeleri parasını nereye yatıracak? Ekonomik iktidarını kaybeden Batı, bu hamlelerle amacına ulaşır mı? İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof  Dr. Erdoğan Alkin ve Yeni Şafak Ekonomi Müdürü İbrahim Kahveci yanıtladı…

ABD küresel ekonomi yönetimini kaptırmak istemiyor

Erdoğan Alkin: Elbette bunlar bu çabaların sonucu. IMF’de hala ABD’nin büyük etkisi var. Ancak Körfez’in parası da Batı bankalarında. Bize mi gelirler, Batı’ya mı bilemiyorum. Körfez ülkeleri para ticaretinde usta. Ama ben Körfez parasına bel bağlanmasına karşıyım; hem Türkiye, hem Batı için. Türkiye’de tahviller zaten cazipti Araplar için. Batı’nın riskli olduğu ancak Türkiye’nin olmadığı hep söyleniyor. ABD, elindeki ekonomik iktidarı, küresel ekonomi yönetimini kaybetmek istemiyor. Zaten henüz öyle bir ülke yok. ABD, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri elinde olan politik ve ekonomik egemenliği elinden kaçırmak istemiyor.

Batının önlemi IMF ve gelişmekte olan ülkeler

İbrahim Kahveci: Batı ülkelerine bakınca tek bir taraf yok. ABD ve AB ülkeleri var. Kriz ABD’den çok AB ülkelerini etkiledi. Krizde en somut öneriler Rusya’dan geldi. Ne öneriyor; uluslararası finansal hareketlerinin denetimi. Dünya iç içe geçti. Herkes gibi Türkiye de etkileniyor. Batı, IMF ve gelişmekte olan ülkeler üzerinden ve gelişmekte olan ülkeler üzerinden önlem alıyor.

IMF krizi mi tetikliyor

AB bile kendi ülkelerini IMF’ye teslim etti. Bu ileride tartışılacak. IMF, dünyada çözüm olmuyor. IMF’nin tek başarısı Türkiye oldu. Bugün eğer Türkiye’nin söylendiği gibi Türkiye’ye ihtiyacı varsa o zaman şunu sormak gerekiyor: 6 yıldır IMF’yle birlikteydik. O zaman problem ne? Yoksa krize IMF ile mi giriyoruz?

Körfez için en iyi seçenek

Körfez ülkelerinde sermaye birikimi var. İngiltere Başbakanı bile Körfez ülkelerine gidiyor. Neden Türkiye gitmesin? Bu kriz zenginlik krizi. Gelişmiş ülkelerin krizi. O zaman güvenli liman gelişmekte olan ülkeler. Yani Türkiye gibi sağlam limanlar.

IMF programlarındaki çelişki

IMF’ye eğer ihtiyacımız varsa, parasal ihtiyacımız yok. Ama IMF’nin dayatacağı şartlar çok önemli. Eğer IMF kamulaştırma derse, bu şu demek: Har vurup harman savuran şirketin zararı da vatandaşın cebinden çıkacak. Krize karşı çarede kamu harcamaları çok önemli. Ama mevcut IMF programları bunun tam tersini söylüyor.

Körfez IMF’ye, IMF bize verecek. Neden? Direk bize versin.

www.iyibilgi.com özel Seda Baştuğ

 

 

 

 

 



Bu haber 2,290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,074 µs