Dündar’ı kurtarmak | " /> Dündar’ı kurtarmak | "/>

En Sıcak Konular

Er Dündar’ı kurtarmak

4 Kasım 2008 14:30 tsi
Er Dündar’ı kurtarmak Can Dündar’ın Mustafa belgeseli Türkiye'de ilginç bir tartışmanın startını verdi. Film gişe rekorları kırsa da filme yönelik tartışmalarda içerik kısmı eksik... Dün akşam bir programda yaşananlar bunun kanıtı: Dündar sert bir şekilde eleştiriliyor,

Can Dündar’ın yazıp yönettiği ve Atatürk’ün hayatını konu alan Mustafa adlı belgesel beş günde 470 bin izleyiciyi kendisine çekerek önemli bir başarıya imza attı. Ancak filmin bu başarısı Türkiye’nin iç siyasetindeki tartışmalardan kendisini korumasını sağlamıyor. Milliyet yazarı Can Dündar ‘kemalist’ çevrelerde ‘Atatürkçülüğe ihanet’ ve ‘büyük bir yıpratıcı planın’ parçası olmakla suçlanıyor.

Önceki günlerde Yiğit Bulut gibi alanında isim yapmış saygın kalemlerin sert bir şekilde eleştirdiği ve ‘o filme gitmeyin’ çağrıları yaptığı Mustafa, dün akşam bir televizyon kanalında Avni Özgürel, Fikret Bila, İpek Çalışlar ve Reha Muhtar’ın katıldığı bir programda masaya yatırıldı. Programda yapılan tartışmalar aslında Mustafa ile ilgili bugüne kadar yapılan tartışmaların bir özeti gibiydi. İçerik kısa bir süre tartışıldı, ancak konuşmalar daha çok filmin eleştirilip eleştirilemeyeceği, Can Dündar’ın bu filmi hangi amaçla yaptığı gibi konular çerçevesinde döndü dolaştı.

Avni Özgürel’in tüm çabalarına rağmen filmin içeriği programda tartışılamadı. Özgürel filmin ortaokul kitaplarının sınırlarını aşamadığını ve yeni bir şey söylemediğini söylüyor. Özgürel’in değerlendirmelerinin dışında filmde bariz yanlış yorumların yer aldığı belirtiliyor. Bunlardan bir tanesi Atatürk’ün Hilafeti kaldırması ile ilkokulda din hocasından gördüğü olumsuz tutum arasında doğrudan bağ kurulması.

Mustafa bunun gibi pek çok içerik hatasıyla dolu. Zira koca ve renkli bir hayatı bir belgesel içine sıkıştırma çabası bazı çelişkileri beraberinde getiriyor. Programa tekefonla konuk olan Can Dündar da belgeselin bu eksikliğinin farkında. Dündar ‘Dündar’ın gözünde Mustafa deseydim belki daha doğru olurdu, çünkü o renkli hayattan belgesel için seçki yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bu da tartışmayı beraberinde getiriyor’ diyor. Ancak tartışmalar içerik üzerinden yürümüyor.

Reha Muhtar dün filmle ilgili yorumda bulunurken oldukça ilginç tespitler yaptı. Türkiye’de Atatürk’e hassasiyetle yaklaşan bir kesim olduğunu, bu kesimin tercihlerine saygı duyulması gerektiğini, Atatürk’ün ‘sarhoş, sürekli kahve ve sigara içen’ bir kişi olarak gösterilmesinden rahatsızlık duyduğunu belirtiyor. Bu yüzden belgeseli yanlış bulduğunu sözlerine ekliyor. Fikret Bila ise bir adım daha öne çıkarak sözü ‘Türkiye’nin içinde bulunduğu bu konjonktürde çok yanlış bir film. Ancak bölücülere ve şeriatçılara yarar’ genellemesine getiriyor. Bila program sunucusunun ‘böyle bir filmi yapmak için doğru zaman ne zaman’ sorusuna ‘bunun için doğru zaman yoktur, bazen öyle şeyler yaparsınız ki onu yayınlamak hiçbir zaman doğru an değildir’ yanıtı veriyor.

Mustafa kendisini ‘kemalist’ olarak tanımlayan entelektüel ve gazetecilerin sert eleştirileriyle karşı karşıya. Avni Özgürel şu ana kadar bir Atatürk filmi yapılmamış olmasını ‘ayıp’ olarak niteliyor ve ekliyor: Bu saldırılardan sonra kim Atatürk filmi yapmaya cesaret eder, ben merak ediyorum.

iyibilgi.com



Bu haber 1,109 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,509 µs