En Sıcak Konular

Mecliste Deniz Feneri kavgası

4 Kasım 2008 11:49 tsi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu RTÜK’ün bütçesini görüşürken yaşanan gerginlik kavgaya döndü. RTÜK Başkanı Zahit Akman’ın Komisyon salonundan çıkarılmasını isteyen muhalefet milletvekilleri ile AKP’liler arasında başlayan sözlü tartışma yum

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Başbakanlık, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı 2009 mali yılı bütçe görüşmeleri sırasında iktidar ve muhalefet parti temsilcileri arasında gerginlik yaşandı. RTÜK bütçesi görüşmelerine katılan Başkan Zahid Akman’ın komisyonu terk etmesini isteyen CHP, DTP ve DSP’li üyelere karşı AKP’liler sert çıktı. Üyeler arasında karşılıklı, “alçak, şerefsiz” küfürlerinin sarfedildiği gözlendi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda 2009 mali yılı bütçe görüşmelerine devam ediyor. AKP Afyon Milletvekili Sait Açba başkanlığında toplanan komisyon, gerilimli başladı. Bütçe görüşmelerine katılmak üzere komisyona gelen RTÜK Başkanı Zaid Akman, muhalefetin sert tepkileriyle karşılaştı.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamza Çebi, usul üzerine söz isteyerek, RTÜK Başkanı Akman’ın, hakkında çıkan iddialar gerekçesiyle komisyonda bulunmaması gerektiğini savundu. Çebi, “RTÜK Başkanının Anayasa ve Cumhuriyetin temel hak ve özgürlüklerine uygun olması gerekir. Yayınların, manevi ve aile değerlerine aykırı olmaması gerekir. RTÜK Başkanı da yayınları bu ilkeler uygun olup olmadığını denetlemekle görevlidir. Ancak, bu kurum başkanın toplumda tartışılmaması lazım” dedi. Çebi, Akman’ın Almanya’daki Deniz Feneri ile ilgili hakkında çok ciddi iddiaların olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“Bu kişi hakkındaki suçlamalar çok ciddi belgelere dayanmaktadır. Kendileri, kendisi hakkındaki suçlamalara tatmin edici yanıtlar vermemiştir. Deniz Feneri iddiasında adının olmadığını söylemiştir.”

Çebi’nin bu sözleri üzerine AKP’li milletvekilleri sert tepki gösterdiler ve “Burası siyaset meydanı değil. Siyaset meydanına çevirmeyin” dediler. Bu arada Komisyon Başkanı Açba, AKP ile muhalefet partili üyelerini, konunun dışına çıkmaması yönünde uyardı.

KOMİSYONDA TARTIŞMA

Muhalefet ile AKP’li milletvekilleri arasında tartışmalar şöyle gelişti:

“CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz-‘RTÜK Başkanının burada oturmaması gerekir’

Komisyon Başkanı Açba-‘Lütfen söz verdiğimde konuşun’

CHP’li Çebi-‘Ben Akman’ın parlamento adına konuşma yapmasını üzücü buluyorum.’”

DTP’li Hasip Kaplan da, usul üzerine söz isteyerek, her bütçe üzerine verilen 10 dakikalık konuşma süresini eleştirdi. Kaplan, etik olarak RTÜK Başkanı Akman’ın komisyon toplantısına katılmaması gerektiği görüşünü savundu. Kaplan, “Eğer bizi konuşturmazsanız burayı terk ederiz. Akman da sadece AKP’lilere konuşur. Ben burada Almanya’daki davayı, Deniz Feneri’ni konuşmak istiyorum” sözleri üzerine AKP’liler, “Biz bunu mu dinleyeceğiz?” karşılığına Kaplan ise, “Sen çok terbiyesizsin. Sayın Başkan lütfen AKP’li arkadaşlarınızı uyarın” dedi. Bu arada, AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Kaplan’a dönerek, “Alçak, şerefsiz” ifadelerini kullandı. Kaplan da, bu söze karşı “Alçaklığın kimde olduğu belli” karşılığını verdi.

Bu arada CHP’li Gürol Ergin de, DTP’li Kaplan ile AKP’li Öz’ün tartışmasına girerek, AKP’lilere yönelik “Meclis de mi sizin babanızın malı? İstemeyen çekip gider. Bu ne ya...” dedi. DSP Haluk Öztürk de söz almadan, “Herkes burada tartışacak. Her türlü tartışmayı yapacak. Hiç kimse buna engel olamaz” dedi.

Tartışmalar bu şekilde devam ederken, Komisyon Başkanı Açba, TBMM bütçesinin sunumunu yapmak üzere gelen Meclis Başkanı Köksal Toptan’a söz vermek istediğini duyurdu. Toptan’ın söz alması üzerine tartışmalar sona erdi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Başbakanlık, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı bütçe görüşmeleri devam ediyor.

hürriyet.com.tr
 



Bu haber 218 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,525 µs