En Sıcak Konular

Varlık Barışı’nı genişleten önergeye ret

4 Kasım 2008 11:33 tsi
İki milletvekili Varlık Barışı’nı genişletip, devam eden vergi incelemelerini de kapsayacak af önerisi getirdi. Bakan Unakıtan ‘Bunu değiştireceğiz’ dedi.

TÜRK vatandaşlarına ait yurtdışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilmesini öngören Varlık Barışı Yasa Tasarısı’nda ‘af krizi’ yaşandı. Tasarının, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında, gece yarısı eklenen bir düzenleme ile birçok şirkete vergi affı getirildiği anlaşıldı. Bu gelişme üzerine, Maliye Bakanlığı tasarıdan af düzenlemesini çıkarmak için yeni bir çalışma başlattı. Varlık Barışı’nda yaşanan af krizinin ayrıntıları şöyle:

VERGİ AFFI GİBİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun, geçtiğimiz hafta ele aldığı Varlık Barışı Projesi’nin görüşmeleri sırasında, AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu ve Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kınay tarafından bir önerge verildi. Önergeyle, yurtdışındaki varlıklarını getirecek kişilerin, halen devam eden vergi incelemelerinin de askıya alınması öngörüldü. Tasarıya önergeyle eklenen düzenlemeye göre, halen devam eden vergi incelemeleri de, yurtdışından para gelmesi halinde askıya alınacak. Bu düzenlemenin birçok holdinge vergi affı getirdiği daha sonradan yapılan incelemelerle ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı yetkilileri, Varlık Barışı Yasa Tasarısı’nın ilk halinde bu tür bir düzenleme olmadığını belirterek, vergi affına ilişkin düzenlemenin tasarıya gerekli değerlendirme yapılmadan eklendiğini bildirdiler.

BİR MADDE BARIŞI BOZDU

ÖNERGE ile tasarıya ‘Ancak, diğer nedenlerle bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle devam eden veya bu tarihten sonra başlayan’ cümlesinin eklenmesi sağlandı. Bu cümle ile, yurtdışından para getiren şirketler hakkında halen devam eden vergi incelemelerinin de askıya alınması sağlanıyor. Unakıtan’ın, tasarıya eklenen düzenlemenin birçok holdinge vergi affı getirdiğinin anlaşılması üzerine, bürokratlardan bu düzenlemenin değiştirilmesi için hazırlık yapmalarını istediği öğrenildi.

HENÜZ YASALAŞMADI

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, star’a konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede ‘Tasarı henüz yasalaşmış değil. Tasarının Genel Kurul’da görüşülmesi sırasında, gerekli düzeltme yapılır’ diye konuştu. Önergeyi veren AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu, tasarının tamamen iyi niyetlerle hazırlandığını söyledi. Bu önerge, aralarında Doğan Holding’in de bulunduğu, haklarında vergi incelemeleri süren şirketleri de kapsayacağı iddiasıyla eleştirilere neden olmuştu.

Hüseyin Özay/Star



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,527 µs