En Sıcak Konular

Vatikan Müslüman din adamlarıyla buluşuyor!

4 Kasım 2008 11:30 tsi
Vatikan Müslüman din adamlarıyla buluşuyor! 138 Müslüman din adamının diyalog çağrısına Katolik Kilisesi’nin olumlu karşılık vermesi üzerine iki büyük dinin temsilcileri Vatikan’da bir araya gelecek. Kapalı kapılar ardında yapılacak toplantıda merkezi otorite, laiklik ve Kuran’ın

Vatikan’ın ev sahipliğinde 24 Müslüman din adamı ve 29 Katolik teolog bugün ve yarın İslam dünyasıyla Katolik Kilisesi arasındaki ilişkileri görüşmek ve tartışmak üzere bir araya geliyor.

Papa 16. Benediktus’un 2 yıl önce Ratisbon Üniversitesi’nde verdiği seminerde İslamı “şiddete dayalı bir din” olarak yorumlamasının ardından İslam dünyasından 138 temsilcinin talebiyle gündeme alınan ve kapalı kapılar ardında yapılması kararlaştırılan Vatikan buluşması, İslam ve Hıristiyan dinlerine mensup katılımcıları bir araya getiren ilk önemli resmi toplantı olacak.

2005 sonbaharında Castel Gandolfo’da kardinallerle bir toplantı yapan papa, Venedik toplantısında İslam dünyasıyla diyalog konusunda üç ana başlık belirledi. Başlık maddeleri “merkezi bir otoritenin noksanlığı”, “toplumsal yaşamla dini dünya arasındaki ilişkilerde laikliğin eksikliği” ve “Kuran’ın Tanrı’nın dile getirdiği şekliyle yorumu” olarak sıralandı. Vatikan buluşmasında kilise temsilcilerinin, dünyanın çeşitli bölgelerinde köktendinci Müslümanların saldırılarına hedef olan Hıristiyan din adamları için duydukları kaygıyı dile getirmesi de bekleniyor.

Avrupa Kiliseleri Konseyi Başkan Yardımcısı Kardinal Jean Pierre Ricard, “Avrupa’da yaşayan Müslümanların bulundukları topluma adapte olabilmeleri için kendi geleneksel değerlerini eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmeleri gerekir” diyerek Katolik kilisesinin de geçmişte özeleştiri yaptığını hatırlattı. Kardinal Ricard, “İslam ve Hıristiyan dünya arasında gerçek anlamda bir diyalog, ancak dinsel özgürlüğün herkes için geçerli bir ilke kabul edilmesiyle gerçekleşebilir” yorumunda bulundu.

‘Avrupa İslamı’

Venedik buluşmasına başkanlık edecek olan Papalık, Dinlerarası Diyalog Kurulu Başkanı Kardinal Jean-Louis Tauran ise “gerçek İslamın Batı’da gelişebileceğine” vurgu yaptı ve bir tür “Avrupa İslamı” tanımını gündeme yerleştirdi.

Ancak Venedik zirvesinde Cizvit tarikatından teolog Samir Halil gibi “Yabancı bir ülkede yaşayan ve o ülkenin kültürüne uyum gösteremeyenlerin başka bir kültürü seçmesi gerekir” yönünde bir öneri getiren katılımcılar da mevcut. Papanın çok değer verdiği bilinen Halil’in yaklaşımı Venedik’teki zirvede diyalogdan yana olan Müslüman katılımcıları kaygılandırdı.

Aslı Kayabal/Cumhuriyet



Bu haber 386 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,446 µs