DİKKAT! | " /> DİKKAT! | "/>

En Sıcak Konular

Sudaki kanser riskine karşı DİKKAT!

4 Kasım 2008 10:23 tsi
Sudaki kanser riskine karşı DİKKAT! Dünyanın da, insanın da, hücrenin de dörtte üçü sudan oluşuyor. Hayati önemi olan suyu ne yazık ki civa ve ağır metallerle kirlettik. Su kirlenince hücrelerimiz de kirlendi ve kanser çığ gibi büyüdü... Şimdi su insanoğlunu tehdit ediyor!

Suyla fazla temas halinde olanlar büyük risk altında olabilir...
 
Dünyanın da, insanın da, hücrenin de dörtte üçü sudan oluşuyor. Hayati önemi olan suyu ne yazık ki civa ve ağır metallerle kirlettik. Su kirlenince hücrelerimiz de kirlendi ve kanser çığ gibi büyüdü...

Şimdi su insanoğlunu tehdit ediyor!Yaşamımızı sürdürmek için hayati önem taşıyan su, belli oranlarda vücudumuzda kan, kemik beyin ve kaslarda da bulunur ve vücudumuzdaki hücrelerin çoğunluğunu oluşturur. Suyun yaşamsal faaliyetlerimize katkısı saymakla bitmez. Hücrelere besin ve oksijen taşır, kan, ter, gözyaşı ve tükürüğün bir bölümüdür. Böbrekleri toksit maddelerden uzaklaştırır. Bol su içmek birçok hastalığa karşı koruyucudur.

KOLERA GİZLENİYOR

Yapılan pek çok araştırma sonuçları göstermiştir ki su içerek daha fazla kalori harcayabilir, vücuda zararlı maddeleri uzaklaştırabilir, cilt güzelliğine katkı sağlayabilirisniz. İdrar yollarınızı yeterli miktarda su içerek koruyabilir, böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlayabilirsiniz. Su eklem hareketlerini ve sindirimi kolaylaştırır. Uzayıp gidecek faydalar listesinin ancak bir kısmını sayabiliyoruz.

Öte yandan insanoğlu bu denli yaşamsal önem taşıyan suyu kirleterek sağlığa zararlı hastalıklara kapı aralayan hale getirmeyi başarıyor. Size suyun bir başka yüzünü biyolog sayın Serdar Öktem'in katkılarıyla anlatmak istiyorum. Ve Türkiye'deki kolera vakaları sonucu ölümler ne yazık ki, dünya ortalamalarının çok üstünde üstelik bunlara bağırsak düğümlenmesi denilerek gizlenen kolera vakaları dahil değil.

Koli basili dışkının suya karışması ya da besinlere bulaşması sonucu insan tarafından ağız yoluyla alınmasıyla bulaşır ve şiddetli ishal ve kusma belirtileri 1- 5 gün içinde görülür. Hasta ağır sıvı kaybı nedeniyle hayatını kaybeder. Bu hastalığın tedavisi aslında basittir, hastaya sıvı verilerek ve gerekirse antibiyotikle tedavi mümkündür. Ancak tedavi zamanında yapılırsa etkili olur.

NASIL ÖNLEM ALALIM

Suların kirlenmesi genel toplum sağlığını yok etmektedir. Su kaynaklarının ve içme suyunun temiz olması çok önemlidir. Eğer kullanılacak suyun temizliğinden şüphe varsa, suyun önce kaynatılıp sonra kullanılması daha sağlıklı olacaktır. Çiğ gıdalardan uzak durmak ve özellikle çiğ balık, kabuklu deniz ürünlerinin tüketilmemesi koleradan korunmada önemlidir.

MİDYE YEMEYİN

Suların kirlenmesindeki bir diğer konu da sanayi bölgelerinde ağır metallerin denize akıtılmasıdır. Civa ve ağır metaller denizdeki oksijeni ve yaşamı yok etmiş, yumuşakçaların bünyesine ve bu yolla insan vücuduna girmiştir. Midye, karides, ahtapot gibi canlıların bünyesine yerleşen civa ve ağır metaller insanda doğrudan kanser yapmaktadır. Bu nedenle ne ağır metallerin olduğu denizlere girilmesi ne de bu denizlerden çıkan yumuşakçaların yenmesi doğrudur.

Ülkemizde kanserin yaygın olmasının bir nedeni de budur. Aynı sütte olduğu gibi suda da kontamine olmamış, ağır metallerin bulaşmasından uzak suları içmek, suyu doğal kaynak suyu sattığı bilinen markalardan almak, kirli sulara girmemek ve suların kirletilmesini önlemek, bireysel çabalarla kirlenmesinin önüne geçmek vatandaş olarak hepimizin görevi olmalıdır.

LAĞIMLAR DENİZE AKIYOR

Ülkemizde ne yazık ki denize lağım akıtılıyor. Lağımlardan denize akan mikropların içinde en önemlisi koli basilidir. Koli basili insanın bağırsak florasında doğal olarak yaşayan ve insana vitamin sağlayan yaşamımız için önemli mikroorganizmalardan biri. Ancak bağırsak ortamından dışarı çıktığında insan için en öldürücü organizmalardan biri, çünkü kolera hastalığına neden oluyor.

Dr. İsmail Ağar / Bugün



Bu haber 266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,115 µs