En Sıcak Konular

Yerel radyo ve tv'lerin kriz kabusu

3 Kasım 2008 22:43 tsi
Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Yusuf Gürsoy, yaşanan küresel krizden en fazla yerel radyo ve televizyonların etkilendiğini söyledi.

Yarın Seyhan Oteli'nde düzenlenecek, ''Yerel Radyo ve Televizyonların Pazarlama İletişimindeki Yeri'' konulu panel için Adana'ya gelen RATEM Başkanı Gürsoy ve yönetim kurulu üyeleri Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde (ÇGC) basın toplantısı yaptı.

Panel hakkında bilgi veren Gürsoy, yerel medya kuruluşlarının sorunlarını anlattı.

Yerel radyo ve televizyonların gücüyle o ülkedeki demokrasi kalitesinin paralel olduğunu vurgulayan Gürsoy, son yıllarda başta gelirlerde yaşanan kesintiler olmak üzere çeşitli sorunları olduğunu, yaşanan krizinde olumsuzlukları daha da artırdığını ifade etti.

Cirolarından kesilen yüzde 5 oranında reklam ve yine aynı oranda eğitim katkı payının yerel radyo ve televizyonları çok zor durumda bıraktığına dikkat çeken Gürsoy, "Kesintilerle zor durumda kalan yerel medya, yaşanan küresel mali kriz sonucu reklamlarının azalması nedeniyle varlığını sürdürmekte zorlanıyor. Ayrıca kuruluşlar halen geçici lisansla yayın yapıyor. Bu olumsuzluklar nedeniyle teknik yetersizlik yaşıyoruz ve vatandaşlara kaliteli yayıncılık hizmeti veremiyoruz. Geçen yıl sadece eğitime 62 trilyon Lira verdik. 1998 yılında geçici olarak konulan eğitime katkı payı kalıcı hale getirildi.'' dedi.

Kesintilerin iptali için çalmadık kapı bırakmadıklarını aktaran Gürsoy, "Kriz döneminde, yasalarda yer alan bu uygulamanın kaldırılmasını, kaldırılana kadar da RTÜK'ün ödeme planında erteleme ve taksitlendirme yapmasını istiyoruz.'' diye konuştu.

Yerel radyo televizyonların birer anonim şirket olduğunu hatırlatan Gürsoy, hiçbir kurumdan bu kesintilerin alınmadığını, bununda anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna dikkat çekti.

Her kriz döneminde firmaların ilk işi olarak reklam yatırımlarını kıstığını bununda kendilerine olumsuz yansıdığına işaret eden Gürsoy, kriz dönemlerinde reklam yatırımlarını kesmeyen firmaların kârlı çıktığını belirterek, 2001 yılında yaşanan krizde reklam veren küçük firmaların bugün çok iyi konuma geldiğini kaydetti.

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir de, demokrasinin işleye bilmesi için yerel radyo ve televizyonlara devlet tarafından destek verilmesi gerektiğini belirtti.

cihan



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,784 µs