En Sıcak Konular

MSN'nin 'sırlarını' biliyor musunuz?

3 Kasım 2008 19:06 tsi
MSN'nin 'sırlarını' biliyor musunuz? İnternet iletişiminde MSN kullanmak her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor: Türkiye'de 7.5 milyon adet bilgisayar, buna karşılık 21.5 milyon MSN kullanıcısı var. MSN kullanıyorsanız, özellikle hackerlara, virüslere karşı bilmeniz gerekenler var...

Geçtiğimiz yıl bir açıklama yapan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, Türkiye'de internet kafeler hariç 7.5 milyon bilgisayar bulunduğunu, fakat aktif Messenger yani halk arasında bilinen adı ile MSN kullanıcı sayısının 21.5 milyon olduğunu ifade etmişti.

İnternete bağlanan kişiler için MSN vazgeçilmez hale geldi. Bunun diğer iletişim araçlarını etkilediği ortada.

MSN, iletişim pazarındaki payını her geçen gün artırıyor. Her ne kadar ara sıra "Msn paralı olacakmış?" tarzı söylentiler çıksa da,kullanımının ücretsiz olması Microsoft için büyük bir avantaj.

İletişim dolayısıyla reklam pazarındaki payının bu kadar büyük olması kötü niyetli kişilerin iştahını kabartıyor. Ancak, MSN üzerinde virüsler kol geziyor.Bir çok kişi hackleniyor veya hacklenme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Son zamanlarda dolaşan virüs sayısındaki artış MSN kullanıcılarını önlemler almaya itiyor.

Herkesin aklındaki soru daha güvenli bir MSN'ye nasıl sahip olabilirim.
Alınması gereken önlemler arasında en önemli yere sahip olan "Web Messenger" adı verilen,internet siteleri üzerinden oturum açmanıza olanak tanıyan sistemleri kullanmak.

Çünkü kodlanan virüsler genellikle MSN portu üzerinden çalışıyor ve MSN programının "exe" adı verilen ana dosyası üzerinden işlem yapıyor. Web Messenger konusunda en güvenilir ve kaliteli hizmet veren adres ebuddy.com.

MSN'nin sahip olduğu bir çok özelliğe sahip olan sistem,size yeterli güvenliği sağlıyor. Site hem cep telefonundan hemde bilgisayarından oturum açmak isteyenler için kullanılabilir hale getirilmiş. Bunun yanında MSN kullanıcılarının en çok merak ettiği konu kişi listesinde kimlerin onu sildiğini,engellediğini veya çevrimdışı olduğunu bulmak.

Bunun için programlar,siteler vs. kullanılabiliyor.Fakat bu konu ile ilgili açılan sitelerden bir çoğu virüs içeren ve mail adresinizi ele geçirmek için kodlanan mekanizmalar. Türkiye'de de bir çok kişi bu mekanizmalar yüzünden adresini bir daha kullanamaz hale geldi. Peki program,site vs. kullanmadan silenlere,engelleyenlere,çevrimdışılara ulaşmak mümkün mü?

Aslında durum şöyle; Silenlere ve engelleyenlere %100 sonuçla ulaşabilirken,çevrimdışılarda ise biraz daha az ihtimalle ulaşmamız söz konusu. MSN'de silenleri görmek için Araçlar menüsünden ''Seçenekler''i seçerek ''Gizlilik'' bölümüne giriyoruz.Burada istediğimiz kişinin üzerine sağ tıkladığımızda ''Sil'' kısmı aktif ise yani tıklanabiliyor ise bu kişi bizi silmiştir.Değil ise silmemiştir.

MSN'de engelleyenleri görmek için kontrol edeceğimiz kişinin üzerine sağ tıklıyoruz.''Görünüm''ü seçiyoruz.Buradan profile tıkladığımızda açılan sayfada ''Profil ayrıntılarını göster'' kısayoluna tıklıyoruz.Sol tarafta
Messenger görünümü yazıyor ise kişi bizi engellememiştir.

MSN'de kişinin çevrimdışı girip girmediğini anlamak için ise kişinin görünür adını veya kişisel iletisini değiştirmesi bizim için çok önemli.Eğer kişi görünür adını veya kişisel iletisini değiştirmiş ise engelleyenleri bulmak için girdiğimiz sayfada ''Messenger'' görünümüne tıkladığımızda kişinin avatarının yanında çıkan görünür ad ve kişisel ileti Messenger listenizde kişinin çevrimdışı durumundaki ile aynı değil ise bu kişi Messenger"a çevrimdışı girmektedir.O an çevrimdışı olduğuna ulaşmak kesin olmamakla beraber yakın bir zamanda çevrimdışı girmiş olması muhtemeldir.

Ayrıca,adresinize zarar vermeden MSN listenizi çalmak isteyen kişiler size "Bu yazıyı şu kadar kişiye yollayın,şu olacaktır." tarzında mesajlar göndererek bunları "Forward" etmenizi isteyebileceklerdir.Bu konuda dikkatli olmalı bu mailleri toplu olarak listenize göndermekten kaçınmalısınız.Çünkü mailin gittiği her kişi listenizdeki diğer adresleri görebilmektedir.

Bunların dışında tanımadığınız kişilerin ekleme taleplerini ne olursa olsun kabul etmemeniz,mail ile iletişim kurmanız ve mail içeriğindeki güvenmediğiniz kısayolları kullanmamanız önem taşıyor. Ülkemizde bir fenomen haline gelen MSN için oluşan tehlikeler ve alabileceğiniz başlıca güvenlik önlemleri bu şekilde.

Buğra Ayan-hurhaber



Bu haber 971 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,926 µs