En Sıcak Konular

'Zam yüzde 80 değil 180 bile olur'

3 Kasım 2008 18:12 tsi
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, doğalgaza yapılan yüzde 22'lik zam konusunda verdiği cevap...

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, doğalgaza yapılan yüzde 22'lik zam konusunda öyle bir cümle sarfetti ki, her zamanki komik ve hazır cevap Unakıtan portresini hatırlattı.

Unakıtan zammın hükümetin suçu olmadığını savunurken, memurun zamlı fiyat ile nasıl geçineceğinin sorulması üzerine, “Memur 'bütün maaşını doğal gaza veriyor' diye bir şey yok"dedi.

Unakıtan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmeleri öncesinde basının doğal gaz zammı ile ilgili sorularını yanıtladı. “Zamlar hiçbir zaman hoş değil. Kimse arzu ederek, sevinerek zam yapmazö diyen Unakıtan, petrol fiyatlarının altı ve dokuz aylık dönemler halinde doğal gaza otomatik olarak yansıdığını ifade etti. Mevcut petrol fiyatlarının altı-dokuz aylık dönemde gaz fiyatlarına yansıyacağını ifade eden Unakıtan, “Bunun çıkışı olduğu gibi inişi de olacak. Önümüzdeki dönemde herhalde iner" dedi.

YÜZDE 180 BİLE OLUR
Dogal Gaza yapılan zammın 10 ayda yüzde 80'e varmasının çok yüksek olup olmadığı sorulan Unakıtan, “Petrole yapılan zamları düşünürseniz 80 değil 180 bile olur" dedi. Petrolün fiyatının 23 dolardan 150 dolara kadar çıktığını ifade eden Unakıtan, bunun gaz fiyatlarına otomatik fiyatlandırma mekanizması çerçevesinde yansıdığını kaydederek, “Hükümetin dahli yok. Dışarının etkisi oluyor" dedi.

Sanayinin zam nedeniyle ekonomik zorluk yaşayıp yaşamayacağının sorulması üzerine Unakıtan, “Doğal gaz da bir maliyet unsurudur. Maliyet artış getirir. Bu bilinmeyen bir şey değil" diye konuştu.

MEMUR BÜTÜN MAAŞINI DOĞALGAZA VERMİYOR
Memurun zamdan nasıl etkileneceğine ilişkin bir soruya karşılık Unakıtan, “Eldeki imkanlar çerçevesinde memur maaşına zam yaptık. Enflasyona hiçbir zaman ezdirmedik. Göreve geldiğimizden bu yana enflasyonun iki katı reel zam verdik. Memur 'bütün maaşını doğal gaza veriyor' diye bir şey yok. Bir kalem sadece" dedi.

BEN DE BİR VATANDAŞIM
Zammın otomatik fiyatlandırmaya bağlı olduğunun altını çizen Unakıtan, “Hükümete maletmenin doğru olmadığını düşünüyorum" derken, zammın ardından vatandaşa önerisinin sorulması üzerine, “Ben de bir vatandaşım" diye konuştu. 



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,870 µs