En Sıcak Konular

'Doğal gaz zammı bize de yüksek geldi'

3 Kasım 2008 18:08 tsi
Enerji Bakanı Hilmi Güler doğalgaz zammının kendilerine de çok geldiği itirafını yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğal gazın özel fiyatlandırma tekniğinin bulunduğunu belirterek, “6 ay, 9 ay  geriden gelen bir sistematiği var ve biz dünyada 1,5 trilyon dolarlık bir  piyasanın içinde yüzde 2'lik bir payız. Dolayısıyla o kurallara uyuyoruz” dedi.

Bakan Güler, düzenlediği basın toplantısında, doğal gaza yapılan zam  siyasi boyuta çekildiği için bu toplantıyı BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol ile  birlikte yaptıklarını söyledi. Türkiye'nin doğal gazın yüzde 97'sini yurt  dışından aldığını ifade eden Bakan Güler, “Bu, dünyadaki doğal gaz piyasasının  da yüzde 2'sini oluşturuyor. Yani dışımızda yüzde 98'den daha büyük bir kısım  var. Burada da büyük bir piyasa var ve kurallar var. Yani doğal gazı petrolle ve  diğer mallarla karıştırmamak lazım” diye konuştu.

Doğal gazın özel fiyatlandırma tekniğinin bulunduğunu belirten Güler,  şöyle konuştu:

"6 ay, 9 ay geriden gelen bir sistematiği var ve biz dünyada 1,5 trilyon  dolarlık bir piyasanın içinde yüzde 2'lik bir payız. Dolayısıyla o kurallara  uyuyoruz. BOTAŞ bu kuralların dışında hareket etmiyor ve edemez. Ancak kendi  gazımızı inşallah çıkartırsak böyle bir durum söz konusu olursa daha özel bir  takım kuralları belki koymak mümkün olabilir. Tabii basında şunu görüyoruz.  Kar-zarar ayrı bir şey, borç-alacak ayrı bir şey, nakit akışı ayrı bir şey.  Muhasebenin m'sini bilenler, finansmanın f'sini bilenler aslında bunları  karıştırmıyor. Ama bu konuda büyük bir bilgi kirliliği var. Bu bilgi kirliliği  halkımızı yanılttığı sürece de biz bundan mutlu olmuyoruz.”

Bakan Güler, bu toplantıyı savunma toplantısı değil bilgilendirme  toplantısı olarak yaptıklarını kaydederek, şu bilgileri verdi:

"Çünkü dünyada petrol fiyatları aynı zamanda doların paritesi bizim  kontrolümüzde olmadığı için dünyada ne yapılıyorsa ekonominin gereği neyse bu  yapılıyor. Dolayısıyla bu noktada sayın genel müdürümüz bir açıklama yapacak  ardından ben açıklama yapacağım ve soruları yanıtlayacağım. Zamanımız müsait  olursa bu hesaplamanın nasıl yapıldığını formülleriyle açıklayacağız. Bizim her  şeyimiz açık ve şeffaf. Kar-zarar borç-alacak ve nakit akışı 3 ayrı kavramdır, 3  ayrı sahadır bunları karıştırmamak gerekir. Bunları politik kurnazlık sahasına  çekmemek lazım.”

Bakan Güler, BOTAŞ'ın kar-zarar, nakit akışı ile  borç alacak konularının ayrı konular olduğunu ve bunların ayrı olarak ele  alınması gerektiğini bildirdi.

Kendilerine daha önceden 585 milyon dolarlık bir hedef verildiğini  hatırlatan Güler, “biz şu anda karsız satıyoruz, biz halkımızı, sanayicimizi,  ihracatçımızı, dar gelirlimizi koruyacak şekilde bu karı da sıfırlayarak, size  karsız bunu yansıtıyoruz, doları da petrol fiyatlarını da artıran biz değiliz”  diye konuştu.

BOTAŞ'ın fevkalade verimli çalıştığını ifade eden Güler, 2002'de 17  milyar metre küp ile başlayan faaliyetlerin 40 milyar metre küpe yaklaştığını  buna rağmen, maliyetleri düşürdüklerini ve karsız satış yaptıklarını kaydetti.

Dışarıda bir “deprem” olduğunu bunu Türkiye'ye yansıtmamak için  sanayiciyi, ihracatçıyı, halkı, dar gelirliyi, emekliyi korumak için en asgari  seviyede bu zammı yaptıklarını belirten Güler, “bu da tamamen doların artışı  başka bir şey değil, petrolün artışı 6-9 ay geriden geliyor, dünyada bu doğal  gazın tekniği, ticareti, tekniği apayrı bir sistemle oluyor. Biz dünyadaki bu  büyük doğal gaz deryasında yüzde 2'lik bir damlayız, dolayısıyla biz bu kurallara  uyuyoruz” şeklinde konuştu.
        
GECİKTİRİLMİŞ BİR ZAM SÖZ KONUSU DEĞİL”
        
Daha önceden bir çok kişinin uzmanın kendilerine, “maliyet bazlı sisteme  ne zaman geçiyorsunuz, ne zaman zam yapıyorsunuz? Bu şekilde nasıl  götürüyorsunuz?” dediğini hatırlatan Bakan Güler, kendilerinin de maliyet bazlı  sistemi şubat ayında kabul ettiklerini ve 1 Temmuzdan itibaren uygulamaya  geçtiklerini anlattı.

 “Burada geciktirilmiş bir zam falan meselesi yok” diyen Güler, her ay  formüle göre hesaplama yaptıklarını, dolayısıyla bir biriktirmenin söz konusu  olmadığını kaydetti.

2007 yılında doların düşük olması, petrol fiyatlarının belirli bir  sabitlik içinde gitmesi ve Hazine ile DPT'nin kendilerine verilen hedeflerin  tutması nedeniyle zam yapmadıklarına işaret eden Güler, o zaman zammın  gerekmediğini, şimdi ise gerektiği için zam yaptıklarını söyledi.
        
"ZAM BİZE DE YÜKSEK GELDİ" İTİRAFI
        
Güler, son zamma ilişkin, “hakikaten rakam bizim için de yüksek geldi.  Biz bunu çok tartıştık, aşağıya yukarı 15 gündür biz bunun tartışmalarını  yapıyoruz. Biz, bakanlarımız, ekonomiden sorumlu bakanlarımız en son gece son  dakikaya kadar da bunun tartışmasını yaptık” dedi. Kendilerinin halkı düşünen bir hükümet olduklarını ifade eden Güler,  sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak neticede bu yapılması gereken bir şey, dünyada dışımızda olan bir  şey, dünyada dolar arttı, bize de yansıdı, petrol de aynı şekilde. Biz burada  (kar gözeterek, borç-alacak meselesinden, hedeflerimiz tutmadı da biz bunu öyle  yaptık) şeklinde açıklamalar yanlış. Borç alacak, kar-zarar ve nakit akışı  ifadelerini bilen herkes bunun doğru olduğunu biliyor ama bazı konuları  çarpıtarak, bundan siyasi rant, ucuz politik kurnazlık düşünenlerin ifadeleri   politikanın seviyesi ve kalitesi açısından bizi düşündürüyor. Buna alet olmamak  lazım. Biz 5,5 sene elektriğe zam yapmadık, 2007'de doğal gaza zam yapılmadı.  Buna kimse bir şey demedi, (maliyet bazlı sistemi neden uygulamıyorsunuz, BOTAŞ  batıyor) deniliyordu. BOTAŞ hiç bir zaman zarar etmedi. Alacaklı olması ayrı bir  şey, nakit akışı ayrı bir şey, zarar meselesi ayrı şey, biz burada kararlı  tutumumuzu gösterdik, burada alınan bir YPK kararı vardır, hükümetimizin bir  ciddiyeti vardır sayın Başbakanın ilkeli bir duruşu vardır, biz bunu  değiştirmedik ve piyasaya doğru mesaj verdik, biz bu işi ciddiyetle ele alıyoruz.  Popülizmle ele almıyoruz, ekonominin gereğiyle ele alıyoruz, yatırımcıya da doğru  mesaj veriyoruz.”
        
"DÜŞÜŞ TRENDİNİ YANSITACAĞIZ"
        
Güler, söz konusu fiyatların düşüş trendine de geçeceğine, çünkü  yansımaların formül gereği geriden geldiğine dikkat çekerek, “düşme trendine  geldiği dönemde de bu 2009'un ilke çeyreğinden itibaren olacak, eğer dolarda  aleyhte bir oynama olmazsa bunu yansıtacağız” dedi.



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,075 µs