En Sıcak Konular

Numara taşırken faturanızı kabartmayın

3 Kasım 2008 17:31 tsi
Kabarık faturalardan bıkıp, cep telefonu operatörünü değiştirmek isteyen tüketicilerin iki konuda dikkatli olmaları gerekiyor. İşte iki önemli uyarı...

Kabarık faturalardan bıkıp, cep telefonu operatörünü değiştirmek isteyen tüketicilerin iki konuda dikkatli olmaları gerekiyor. Yeni uygulamada, numarasını taşımış olan bir aboneyi arayan tüketici aynı operatörü aradığını düşünürken daha fazla para ödemiş olacak.

Ayrıca, tüketicinin, numarasını taşımak istediği operatörün tarifeleriyle, kendi tarifelerini dikkatli bir şekilde karşılaştırması gerekiyor. Cep telefonu kullanıcılarının, hem kendileri hem kendilerini arayanlar için, geçmek istedikleri operatörlerin tarifelerini iyi bilmeleri gerekiyor. Faturalarındaki rakamları düşürmek isterken, daha yüksek rakamlarla karşılaşmamaları için seçimlerini doğru yapmaları gerekiyor.Cep telefonu abonelerinin uzun süredir yolunu gözlediği numara taşıma uygulaması nihayet başlıyor.

Müşteri portföyünü artırma adına, yeni uygulamadan en fazla umutlu olan Vodafone, 63.9 milyon cep abonesinden 12.8 milyon kişinin numarasını taşıyacağı tahminine göre hesap yapıyor. Numara taşıma uygulamasında, numara aynı kalıyor ve abone hangi operatöre geçerse geçsin numarası ve üç haneli operatör kodu değişmiyor. Numarasını taşıyan abone başka bir operatöre geçerken hizmetleri taşıyamıyor. Numara taşıyan için konuşma tarifeleri de değişecek.

Borcu olan aboneleri diğer abone kabul etmeyebilecek. Yeni uygulamada numarasını taşımış olan bir aboneyi arayan tüketicinin daha yüksek bedel ödeme riski var. Normal şartlarda operatör içi aramalarda çok düşük olan tarifeler operatör dışı aramalarda katlanıyor.

Tüketicilerin bu noktada daha dikkatli olup, operatör değişikliğini belirten sinyal sesine dikkat etmeleri gerekiyor. Tüketicinin dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise, numaralarını taşımak istediği operatörle, halen kullandığı operatörün kapsama alanını ve tarifeleri arasındaki fark. Yanlış tarife seçiminde Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak da mümkün.

Kapsama alanı konusunda rakiplerinden açık ara önce olan Turkcell, son dönemde tarifelerinde önemli ölçüde fiyat düşürdü. BizBize Kampus tarifesinde tüm öğrenciler ve 25 yaş altı gençler her 10 dakikası 9.9 kuruşa, tüm Turkcell'lilerle ayda 2 saat bedava konuşabiliyor. Aylık sabit ücreti 11.9 lira Genç Paket’te ise 2 saat bedavadan sonra Turkcell'lileri, sabit hatları ve diğer operatörleri aramanın dakikası 24 kuruş. BizBize Canımın 3ü tarifesinde, aboneler belirledikleri 3 kişi ile dakikası 4,2 YKr'ye konuşuyor. BizBize Kamu tarifesinde ise, kamu çalışanları ve emeklileri, ayda 12 liraya aynı tarifedekilerle 200 dakika konuşabiliyor. 3 yakınını da BizBize Kamulu yapanlar onlarla da aynı avantajları paylaşıyor.

Avea'da SınırsızKamu'da kamu çalışanları ve emeklileri sadece kendi tarifelerindeki abonelerle değil, Avea'lı tüm kamu çalışanları ve emeklileri ile ücretsiz konuşuyor. MobilÖğrenci'de 10 dakikası 2 kontöre konuşuluyor. TümDünya tarifesinde ise 202 ülkede dakikası 30.30 kuruş ya da 4 kontöre tüm yönlere doğru konuşma imkanı sunuyor.

Aylık ücreti 1.82 lira olan Saniyeli HepsiBir'de tüm yönlere aramanın dakikası 35.14 kuruş. Tümİş'te aylık ücret 10.3 lira. Bu tarife 3 bin 200 dakika ücretsiz konuşma sağlıyor. Aylık sabit ücreti 1.5 lira olan BizBize'de şebeke içi aramaların dakikası 35 kuruş, sabit hatları aramanın dakikası 45 kuruş, diğer operatörleri aramanın dakikası ise 60 kuruş. TümAile'de aylık sabit ücreti 15.15 liraya 3 bin 200 dakika ücresiz görüşülüyor.

Vodafone, Cep Öğrenci tarifesinde, şebeke içi dakikası 2 kontöre aranabiliyor. Diğer operatörler ve sabit telefonları aramanın dakikası ise 4 kontör. Aylık sabit ücreti 2.90 lira olan Cep Aile tarifesi, dakikası 1.8 kuruşa konuşturuyor. Dünyayı gezen tarife: Bu tarife ile 17 Vodafone GSM şebekesinde yapılan ve alınan çağrılar için dakikası 75 kuruş ödeniyor. İşini düşünen paketlerde ise şirket içi 2 bin 500 dakika bedava konuşma, diğer Vodafone'lular, sabit hatlar ve diğer operatörlerle 250 veya 500 dakika bedava konuşma sağlıyor.

Numara taşıma uygulamasında, numara aynı kalıyor ve abone hangi operatöre geçerse geçsin numarası ve üç haneli operatör kodu değişmeyecek. Operatörünü değiştiren aboneyi arayan abone sinyal ile uyarılacak

Bugün
 



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,239 µs