En Sıcak Konular

Ukrayna'nın NATO üyeliği zora girdi

3 Kasım 2008 17:19 tsi
Aralık ayında gerçekleşecek NATO zirvesinde Ukrayna'nın NATO üyelik aksiyon planına dahil edilmesine yeşil ışık yakılmayacak.

Almanya Dışişleri Bakanı'nın Kiev'in işinin zor olduğunu açıklamasının ardından bir olumsuz haber de ABD Kiev Büyükelçisi'nden geldi. Büyükelçi William Taylor, Ukrayna'da siyasi istikrar olmadığını, Aralık zirvesinde sonucun olumlu olmasından endişe duyduğunu açıkladı. Rusya ve NATO ülkelerini karşı karşıya getiren ittifakın genişleme programına Moskova şiddetle karşı çıkıyor. Washington'un her türlü desteğine rağmen Gürcistan'ın Rusya ile savaşı ve toprak bütünlüğünü kaybetmiş olması bu ülkenin de üyelik aksiyon planına dahil olmasını engelleyecek bir gelişme olarak görülüyor.

Nisan ayında gerçekleşen Bükreş zirvesinde NATO üyelikleri bir sonraki zirveye ertelenen Ukrayna ve Gürcistan'a Aralık zirvesinde de yeşil ışık yakılmayacak. İki ülkenin üyeliklerine Almanya, Fransa ve İtalya karşı çıkıyor. Almanya Kiev'in üyeliğinin olumsuz olacağı ile ilgili olarak halkın büyük çoğunluğunun NATO üyeliğin desteklememesini göstermişti. Şimdi de ABD Kiev Büyükelçisi yaptığı açıklamada ülkede siyasi istikrar olmadığını, bu haliyle zirveden olumlu bir sonucun çıkmasının zor olacağını ifade etti.

İttifakın Kiev'in NATO üyeliği ile ilgili kararının kolay olmayacağını değinen Taylor, "Siyasi istikrar üyelik için önemli kriterlerden biri. Zirvede bunun dikkate alınacağını düşünüyorum. Ancak Ukrayna yeni ya da eski koalisyonların devamını sağlayarak bir şans yakalayabilir. NATO'nun kararında ülke yönetiminin takınacağı tavır etkili olacak. NATO'ya üyeliği için son aşama olan aksiyon planına dahil olma ülke yönetimi için önemli ise bu durumu dikkate almaları gerekir." dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko 9 Ekim'de ülke parlamentosunu Rada'yı fesh ederek 7 Aralık için erken seçim kararı almıştı. Seçim tarihi aleyhine açılan dava sonucu parlamento seçimleri 14 Aralık sonrası yapılması kararlaştırıldı. Uzmanlar Ukrayna'da parlamento seçimlerinin Ocak ya da Şubat 2009'da ancak yapılabileceğini kaydediyor.

Yuşçenko bugün yaptığı açıklamada Kiev için tek çözümün erken seçim olduğunu söyledi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yuşçenko sorunun temelinde Başbakan Yulia Timoşenko'ya güven meselesi olduğunu, kendi partisi 'Bizim Ukrayna'nın Timoşenko ile yeni bir koalisyona gitmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Küresel mali krizden etkilenen ülke İMF ile de 16,5 milyar dolarlık bir kredi anlaşması imzalamak istiyor.

cihan
 



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,788 µs