En Sıcak Konular

Büyüme hızımız düştü

3 Kasım 2008 16:42 tsi
Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, küresel kriz yüzünden şu anda çok iyi iş yaptıklarını söyleyemeyeceğini, ancak mücadele ettiklerini belirterek, “Biz önceki yıllarda yüzde 20-25 büyüyorduk, şimdi yüzde 8-10, hatta yüzde 5 gibi büyü

Boydak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, 2001 krizinin ardından yapılan reformlarla güçlü bir mali yapıya kavuştuğunu, Merkez Bankası, BDDK ve TMSF gibi özerk kuruluşların görevlerini layıkıyla yaptığını belirterek, reel sektör açısından söylendiği kadar çok korkulacak bir durum olmadığını söyledi.

Ülkenin şu anda “IMF'ye ihtiyacımız yok. Paramız var” diyebildiğini, buna ne kadar şükredilse az olduğunu dile getiren Boydak, şöyle konuştu:
“Şu andaki kurlarla da ihracatçının önü açıldı, ihracat rakamları karlı olmaya başladı. Bu, hem ihracatımızı artıracak hem de ithalatımız düşecek. Dolayısıyla cari açığımız da biraz daha aşağıya düşecek. Bizim, moralimizi, motivasyonumuzu yüksek tutarak, markalaşmaya, tasarımlara önem vererek biraz daha masraflarımıza dikkat ederek devam edersek, ben reel sektörün önünün açık olduğunu görüyorum. Bunu en az hasarla atlatacağız Allah'ın izniyle.”

“KAR SENESİ DEĞİL AR SENESİ”

Boydak, otomotiv sektöründe üretimin durdurulması ve işten çıkarma yönündeki gelişmeleri değerlendirirken, şu görüşleri dile getirdi:
“Biz de bir söz vardır; 'Bazı seneler kar senesi, bazı seneler ar senesi'. Geçtiğimiz 2007 de böyleydi, 2008 de böyle. Şimdi şöyle bir hafızalarımızı tazelersek 2007'de genel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimleri oldu, 367 meselesi oldu. 2008 yılında da Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davası oldu. Yani biz enerjimizi boş işlere sarf ettik 2 yıldan beri. Dolayısıyla bu 2 yılı biz 'kar senesi' değil de 'ar senesi' olarak görüyoruz, mücadele senesi. Bu yıllarda kar olmaz, önümüzdeki yıllar inşallah, Allah'ın izniyle hepsini telafi ederiz.”

“BÜYÜME HIZIMIZ DÜŞTÜ”

Geçmiş yıllarda otomotivcilerin çok müthiş iş yaptığını, mobilya sektöründe ise işlerin çok düşük olduğunu, bu dönemde çok sayıda konut ve otomobil satıldığını anlatan Boydak, şunları kaydetti:

“Onlar uzun vadeli taksitlerle de alındığı için bizim müşterilerimiz hep o sektörlere kaymıştı. Şimdi otomotiv biraz rölantide, onlar biraz dinlenmeye geçti, inşallah bundan sonra biz iş yapacağız. Onun için reel sektörde iş bitmez Allah'ın izniyle. Bir zaman durgunluk olabilir ama, ondan sonra açılır.

Şu anda çok iyi iş yaptığımızı söyleyemeyiz ama mücadele ediyoruz. Geçtiğimiz 2007'ye göre rakamlarımız düşük değil, artıdayız. Mesela 2007'de de 2006'ya göre artıdaydık. Biz önceki yıllarda yüzde 20-25 büyüyorduk, şimdi yüzde 8-10, hatta yüzde 5 gibi büyüyoruz. Şirketlerimize göre değişiyor, ama büyüme hızımız düştü. Ama önümüzdeki yıl daha iyi olacak diye düşünüyoruz.”

Hacı Boydak, reel sektörde krizin özellikle 2009 yılı itibariyle hissedileceği yönündeki değerlendirmelere de katılmadığını ifade ederek, “Yerel seçimler bittikten sonra Türkiye'nin önü açılacak, müthiş bir iş patlaması olacak. Biz buna inanıyoruz” dedi.



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs