En Sıcak Konular

O gazetecinin bir bildiği mi var?

3 Kasım 2008 16:16 tsi
O gazetecinin bir bildiği mi var? Başbakan’la girdiği sert tartışma, Mustafa’ya sponsor olmadığı için Turkcell’e kurulan reklam baskısı iddiası, Özkök’ün ‘tehditkar’ üslubu... Aydın Doğan uzun bir süredir Türkiye'nin gündeminde. Derin kulislere hakim b

Türkiye’nin siyasi ikliminin gerildiği günlerde gazetelerinin attığı ‘411 el kaosa kalktı’ manşetiyle Erdoğan ile arasında kalın bir duvar ören Doğan grubu yeni tartışmalarla gündemdeki yerini koruyor. Yapılan Deniz Feneri haberleri sonrasında Başbakan Erdoğan’ın ‘CHP ile iş tutuyorlar’ suçlaması ile yüzleşen, ardından hakkında Hilton haberlerinin manşetlere taşındığı Doğan grubu bu kez Turkcell’in Mustafa filmine sponsor olmaması nedeniyle kendi gazetelerinde çıkan haberlerle tartışmaların merkezinde.

Özkök üslubunu sertleştirdi

Siyaset ve diğer basın kuruluşlarıyla girdikleri sert tartışma Hürriyet gazetesi başta olmak üzere Doğan grubuna ait yayın organlarının ‘biz güçlüyüz’ mesajı vermesini sağlıyor. En azından dün Hürriyet genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün yazdığı –oldukça tehditkar bir havada yazılan- yazı bu mesajı doruğa çıktığı ender örneklerden. Özkök rakip medya grubu Sabah ve Karamehmet gruplarını hedef tahtasına oturtuyor. Turkcell’den üç yıldır reklam alamayan gazetelerinin bir kaybının olmadığını belirten Özkök, Karamehmet’in Turkcell’i yönetmesinin felaket olduğunu söylüyor ve ekliyor: Karamehmet’in eli yönetimden çekilmezse bunun maddi ve hukuki sonuçları olacaktır.

Bu hukuki sonuçların neler olacağı yönünde bir açıklama yapmıyor Özkök. Ancak bu tehditkar üslubun Turkcell yönetimine açık bir uyarı olduğunu hemen belirtelim.

Doğan grubu kendisini güçlü görüyor görmesine ancak işler pek de sanıldığı gibi olmayabilir. Çünkü Türkiye’nin ‘derin kulislerine’ hakimiyetiyle tanınan bir gazeteci, Taha Kıvanç, Doğan grubunun gündeme düştüğü tartışmaların başından Aydın Doğan’ın sonunun elindeki medya gücünü kaybeden medya patronlarına benzeyeceğini dile getiriyor.

Erol Simavi hatırlatması

Üstelik bunu ard arda yazdığı yazılarla dile getiriyor.

Konuyla ilgili ilk yazısını 9 Eylül’de, yani Erdoğan ile Aydın Doğan arasındaki tartışmanın alevlendiği, Erdoğan’ın ‘bunların gazetelerini evlerinize sokmayın’ dediği dönemde kaleme alan Kıvanç şunları yazıyor: Doğan Medya Grubu'nun en saldırgan gazetesinde yazan bir dostumuz, “Çiller de basına saldırdı, şu anda evinde oturuyor” diye özetlemiş zihinlerinden geçeni. Gerçekten de öyle. Tansu Çiller medya tarafından başbakan yapılmış, sonunda da Aydın Doğan medyası tarafından emekli edilmiş bir politikacı. Aynı durumda olan başka politikacılar da var. … medya patronlarıyla tartışan politikacıların başı derde girebiliyor; ama politikacının çetinine çatan medya patronu için de durum iyi değil. Sahi, Özal'ı yok etmek isteyen Hürriyet'in Aydın Doğan'dan önceki patronu Erol Simavi şimdi nerelerde?

Özkök Doğan'ı bitirir mi?

Doğan grubun sahibi Aydın Doğan’a ilk uyarısını bu şekilde gönderen Kıvanç, Doğan’ın istihdam ettiği (Ertuğrul Özkök gibi) gazetecilerin kendisinin başını derde sokacağını söylüyor. Hasan Celal Güzel’in ‘Aydın Doğan’ı yakından tanırım, iyi bir insandır ancak kimi gazete yöneticilerine söz geçiremiyor’ şeklindeki sözlerini hatırlatan bu uyarı Kıvanç’ın diğer yazılarında da devam ediyor. Ülkemizin en büyük medya patronu kendisinden iktidara tâbi bir medya isteyen olduysa buna karşı sonuna kadar direnmeli; ancak gazeteleri ve televizyonlarını 'karakter suikastı' için kullanmaya kalkanlara da kesin bir dille “Dur” demeli’ diyen Kıvanç, Turkcell’le ilgili tartışma başladığında şunları yazıyor:

Turkcell son üç yıldır Doğan Grubu'na zırnık reklâm vermeden bu kadar büyüyebilmişse bu farklı bir gerçeğin işareti. Yayın yönetmenininin sütununda suçüstü yapılan Turkcell'i yayın yoluyla hizaya getirme girişiminden önce bile, okur bir şeyleri sezmiş demek ki... Bazen umutlanıyorum, ama galiba boşuna; bunlar kendi patronlarını da öncekilerin durumuna düşürmeden rahat etmeyecekler... (31.10.2008)

Elbette Kıvanç’ın Aydın Doğan’a uyarıları bununla sınırlı değil. Reyting sisteminin değişeceğini ve bu değişimle Doğan grubuna ait televizyonların izlenirliğinin ortaya çıkacağını ileri süren Kıvanç ortaya Doğan grup için olumsuz bir durum çıkacağı görüşünde.

iyibilgi.com



Bu haber 1,053 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,325 µs