En Sıcak Konular

Satın almalar 3. çeyrekte hız kesti

3 Kasım 2008 16:01 tsi
Küresel piyasalarda deprem yaratan finansal kriz, yılın üçüncü çeyreğiyle birlikte Türkiye'deki satın almalar üzerinde etkisini göstermeye başladı.

2008'in ilk on ayındaki yaklaşık 15.5 milyar dolarlık işlem hacmi; elektrik dağıtım, Tekel ve liman özelleştirmelerinin yarattığı 5 milyar dolarlık işlem büyüklüğü sayesinde, 2007'nin aynı döneminden çok geride kalmadı (2007 on ay- 18 milyar dolar). Ancak yılın ikinci yarısındaki işlem sayısında geçen yılın aynı dönemine göre azalma gözlendi (2008 Temmuz - Kasım arası 36 adet; 2007 Temmuz - Kasım arası 59 adet).

2008'in üçüncü çeyreğindeki işlem hacminin büyük bir bölümü elektrik dağıtım özelleştirmelerinden kaynaklandı. Bu özelleştirmelerin toplam değeri hariç tutulduğunda, 2008 üçüncü çeyrekteki işlem hacminin, 2007'nin aynı döneminden yaklaşık yüzde 30 oranında daha düşük olduğu görüldü. Ekim ayında ise şirket satın almaları kesildi. Geçen yılın Ekim ayında toplam değeri 3.9 milyar dolar olan 12 işlem gerçekleşirken, bu yıl Ekim ayında toplam değeri 350 milyon dolar olan 2 işlem açıklandı.

Ayrıca, yılın ilk yarısında açıklanan bazı satın alma işlemleri tamamlanamazken, devam eden birçok satış sürecinin uzadığı veya askıya alındığı görülüyor. 2008'in ilk yarısında açıklanan Set Çimento, Başkent Doğalgaz, Borusan Telekom, Akpet gibi bazı satış işlemleri iptal edildi veya kapanma süreçleri uzadı. Tekstilbank, Yapı Kredi Sigorta gibi bazı özel sektör şirketlerinin satışları ile Milli Piyango, Otoyollar, Şeker Fabrikaları gibi büyük çaplı özelleştirmeler ise ertelendi. Benzer şekilde, şirketlerini satmayı planlayan birçok şirket sahibi de bu planlarını bir süre askıya almış bulunuyor.

cihan 



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,716 µs