En Sıcak Konular

Zamlar elektrikli ısıtıcı talebini artırdı

3 Kasım 2008 15:58 tsi
Elektriğin ardından doğalgazda da fiyat artışına gidilmesi üzerine tedirgin olan tüketiciler, ceplerini zam alevlerinden korumak için alternatif arayışına girdi.

Sobacıların bulunduğu sokaklara rağbet artarken, teveccüh gösterilen ürünlerin başında 'elektrikli ısıtıcılar'ın üst sıralarda yer alması dikkat çekiyor.
Işık ile ısıtma sağlayan infrared teknolojisinin önde gelen isimlerinden UFO'nun yönetim kurulu başkan vekili Abdullah Yeşil, özellikle elektrik zamlarından sonra satışlarının katlandığını söyledi. Yeşil, "Elektriğe zam geldikçe satış adedimiz yükseliyor. Artık insanlar infrared sistemin verimini anlamış durumda. Bunun için ay sonunda ısınmak için harcanan paraya bakmak yeterli." ifadelerini kullandı.

Piyasalar küresel krizle dalgalanırken ateşi 1,7 YTL'ye kadar yükselen doların faturası yine vatandaşa çıktı. Devletin doğalgaz tedarik şirketi BOTAŞ, Rusya'dan döviz ödeyerek aldığı gazın fiyatına önceki gün yüzde 22,5 zam yaptı. Böylece sene başından bu yana doğalgaza gelen zam oranı yüzde 73'e çıktı. Elektriğe yapılan zam ise yüzde 60'ı buldu. Isınma faturasını bir hayli kabartacak bu fiyat artışları karşısında pek çok kimse sobacıların yolunu tutarken, marketlerdeki elektrikli ısıtıcı reyonları da bir hayli hareketlendi.

İnfraredli ısıtıcıların fiyatları ebatına göre değişiyor. UFO'nunkiler ise 160 ile 180 YTL arasında değişiyor. Yeşil, piyasadaki pek çok taklit ürünün fiyatının bunun üzerinde olduğuna dikkat çekti. 'Güneş gibi ısıtan' elektrikli ısıtıcıların üreticilerinden UFO'nun Kıraç'taki fabrikası tam kapasite çalışmasına rağmen siparişleri yetiştiremiyor. Özellikle Ukrayna'ya ihracatı da yüzde 30 artmış. Fabrika günde 15 bin infraredli ısıtıcı üretebiliyor. Abdullah Yeşil, "Mesaiye kalınan günlerde sayı 20 bini buluyor. Ama şu an piyasadan alüminyum bulamadığımız için mesai yapmıyoruz." dedi.

Tüketicilerin infraredli ısıtıcı alırken, kalitesine ve ürün sonrası servis desteğine dikkat etmelerini tavsiye eden Yeşil, "Yoksa tasarruf ödeyim derken daha fazla fatura ödersiniz. Bizim ürünümüz 3 ay içinde kendini amorti ediyor. Bu, enerji tasarrufu açısından önemli. Bizim sattığımız ürünün fiyatı kadar bir kış döneminde ülkemiz enerjiden para kazanmış oluyor." diye konuştu.

YALITIMSIZ EVLERDE İNFRAREDLE DAHA UCUZA ISINMAK MÜMKÜN

Türkiye, elektriğinin yüzde 50'ye yakın kısmını doğalgazdan üretiyor. Dolayısıyla elektrik gaza göre daha pahalı bir enerji kaynağı durumunda. Hal böyle olunca, güneş gibi ısıtmasına rağmen elektrikle çalışan cihazlardan elde edilen ısının daha pahalıya gelmesi gerekiyor. Ancak müşterilerini doğalgaza göre düşük maliyetle ısıttıklarını öne süren Yeşil, tezini şöyle savundu:

"Doğalgalgazın kalori birim fiyatı elektrikten daha düşük olmasına rağmen infrared sistemle ısınmak daha ucuza gelmektedir. Şöyle ki, klima, kombi, kaloriferli sistemler havayı kullanarak insanları ısıtır. Isınan hava genleşir ve yükselir. Bu arada insana da çarpar ve ısıtır. Ama önce duvara tavana çarptığı için insana gelinceye kadar enerjinin bir kısmını kaybetmiş olur. Ama infrared teknolojide ise ışıma yoluyla, güneşin ısısını dünyaya getiren mantıkla olduğu için direk objeleri, insanları ısıtır. Aynı zamanda ışının düştüğü her yeri ısıttığı için oturduğumuz koltuk, masa da ısınır. Daha sonra bu ısınan malzemelerde ısıyı ortama vererek hacimsel ısıtmayı da ikinci etapta sağlamış olur.

Bu sistem, özellikle ısıtılması zor olan mekanlarda, hacme, büyüklüğe, yüksekliğe ve izolasyona bağlı olarak beşte bir oranda tasarruf sağlayabilir. Mesela bin metrekarelik bir fabrika olsun, tavan yüksekliği de 7 metre. Kapılar açık, kamyonlar girip çıkıyor, insanlar çalışıyor. Burayı konvansiyonel bir ısıtıcı ile ayda bin YTL'ye ısıtıyorsanız, infraredle tutar 200 YTL'ye düşecektir. Yalıtımsız bir mekanda, konvansiyonel ısıtıcıyla ısınmak için harcadığınız paranın üçte birini harcayarak ısınabiliriz. İzolasyonlu bir konutta, doğalgazla aynı fiyata geliyor. İzolasyon yoksa, infrared sistem daha ucuza gelmektedir. Mekana göre değişmekle beraber doğalgazın üçte iki fiyatına ısınılabiliyor. Örneğin gaz ile 150 YTL'ye ısınılıyor ise infrared ile 100 YTL'ye ısınmak mümkün." 

cihan
 



Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,206 µs