Bu tasarı Doğan'ı kurtarır | " /> Bu tasarı Doğan'ı kurtarır | "/>

En Sıcak Konular

Bu tasarı Doğan'ı kurtarır

3 Kasım 2008 15:26 tsi
Bu tasarı Doğan'ı kurtarır Aydın Doğan ile Başbakan Erdoğan arasındaki kavganın dumanları tüterken ilginç bir gelişme yaşanıyor. Aydın Doğan 800 trilyonluk vergi yükünden kurtarılıyor hem de iki AKP'li vekil tarafından.

İki AKP’li vekilin verdiği önergeyle Aydın Doğan’ın uykularını kaçıran vergi yükü 800 milyon YTL’den 20 milyon YTL’ye düşürülüyor… Yani 800 trilyondan 20 trilyona…

BİR SATIRLA 800 TRİLYON GİDİYOR

Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülüp Genel Kurula sevk edilen “Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Tasarısı Aydın Doğan'a vergi affına dönüştü.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yurt dışında bulunan varlıklarını Türkiye’ye getirmeleri amacıyla hazırlanan kanun teklifinde herşeyi AKP’li Milletvekilleri Mehmet Altan Karapaşaoğlu ve Hasan Fehmi Kınay’ın verdiği bir önerge değiştirdi.

Sözkonusu gelişme şöyle yaşandı: 

İki AKP’li vekilin verdiği önergeyle tamamen hazırlanmış tasarının 3. Maddesinin beşinci fıkrasındaki “Ancak, diğer nedenlerle bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra başlayan” ibaresinin “Ancak, diğer nedenlerle bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden veya bu tarihten sonra başlayan” şeklinde değiştirilmesi istendi.  

Buna bağlı olarak da “sekizinci fıkrasında yer alan ‘Birinci fıkra uyarınca bildirildiği veya beyan edildiği halde’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘ 1/10/2008 tarihi itibarıyla yurt dışında bulunduğu kanaat verici belge ile tevsik edilmeyen ve’ eklenmesini arz  ve teklif ederiz” dendi. AKP’li vekillerin bu teklifiyle Doğan Grubu’na Maliye Bakanlığı ile süren ve yeni denetlemelerde ortaya çıkacak vergi problemleriyle ilgili mahkemelerde kullanabileceği yasal gerekçe sunulmuş oldu.

DOĞAN GRUBU NASIL KURTULUYOR? 

Kanun Tasarısı’nda yer alan 3. madde (beş fıkra) hükmünün devamında gelen "Ancak diğer nedenlerle bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibari ile devam eden veya bu tarihten sonra başlayan bu tarihten önceki dönemlere ilişkin vergi incelemeleri sonucu gelir, kurumlar ve katma değer vergisi yönünden tespit edilen matrah farkından, bu kanun kapsamında beyan edilen tutarlar mahsup edilerek tarhiyat yapılır" ifadesi ile vergi mükelleflerine af çıkarıldı. Mükelleflerin 01,01,2008 tarihinden önceki dönemleri incelenemez hale getiriliyor.   

1 katrilyonluk matrah farkı üzerinden 800 trilyon vergi ve ceza ödemesi gereken Doğan Grubu  "Bu kadar parayı yurt dışından getirdim sermayeye ekledim" derse 1 katrilyondan 1 katrilyon düşülecek (mahsup edilecek) geriye kalan sıfır (0) lira üzerinden vergi hesaplanacak. Yani Doğan Grubu 800 trilyon yerine % 2 üzerinden 20 trilyon ödemiş olacak ve incelemeleri de kapatacak.  

Bu hükümle sadece Doğan Grubu değil hali hazırda incelenip vergi kaçakçılığı tespit edilen ve edilecek olan tüm mükellefler kurtulmuş oluyor. Yani vergi kaçakçılığı teşvik edilmiş oluyor. 

AYDIN DOĞAN KISKAÇTAYDI

Aydın Doğan’ın pek çok şirketi, vergi kaçakçılığı, kağıt fiyatındaki oynamalar, yurt dışındaki paravan şirketler gibi noktalarda inceleme altındaydı. Bu kanun teklifine verilecek önergeyle yapılacak değişiklikle Aydın Doğan tüm bu dertlerden kurtulacak. 

Doğan Grubu’nun SPK’yla başı özellikle “kağıt yolsuzluğu” nedeniyle dertteydi. SPK bu konuda yasal işlem başlatmıştı. Ancak sözkonusu düzenlemeyle Doğan Grubu bu konuda yargı aşamasında aklanacak.  

YARIN GENEL KURULDA

Sözkonusu kanun teklifi, 4 Ekim Salı günü Meclis Genel Kurulu’na geliyor ve iktidar partisinin desteğiyle Meclis’ten geçmesi kesin.  

SİNAN AYGÜN DE KURTULUYOR

Ergenekon’u finanse ettiği iddia edilen Sinan Aygün'ün evinde el konulan paralar da bu kanun kapsamında değerlendirilebilecek ve kendisine iade edilecek.

 TERÖR ÖRGÜTÜ FİNANSÖRLERİ BİLE KURTULUR

Yapılan bu düzenleme ile kara para trafiği içindeki PKK terör örgütü, Ergenekoncular, uyuşturucu tacirleri bu yasadan yararlanarak vergi affına uğrayacağı gibi yasaya göre haklarında hiçbir cezai ve mali kovuşturma, soruşturma yapılamayacak idari para cezası kesilemeyecek.

Yasa hükmünün son haline getirilmesi ise Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan'ın baskısı ile Bursa Milletvekili M Aktan Karapaşaoğlu ve Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kınay'a verdirilen önerge ile "Ancak , diğer nedenlerle bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra başlayan" ibaresinin yerine " Ancak, diğer nedenlerle bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibari ile devam eden veya bu tarihten sonra başlayan" şeklinde değiştirilmesi teklif ediliyor ve kabul görüyor.

VERGİ İNCELEMESİ FİİLEN RAFA KALKTI

Yasada amaç bu kapsamda beyan edilen varlıklara ilişkin herhangi bir vergi incelemesi, tarhiyat, soruşturma ve kovuşturma yapılmasını engellemek iken tüm vergi mükelleflerinin 1.1. 2008 den önceki dönemlerdeki incelemelerini boşa çıkarmış olduğu gibi bu dönemlere ilişkin yapılacak incelemelerin de önünü kapatıyor.  Yani vergi incelemesi bir süreliğine rafa kaldırılıyor.

Aktifhaber



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,856 µs