Bu gaz kime? | " /> " /> Bu gaz kime? | "/> "/>

En Sıcak Konular

Bu gaz kime?

3 Kasım 2008 14:50 tsi
Bu gaz kime? Hafta sonu yapılan doğal gaz zammı, ‘artık bıçak kemiğe dayandı’ dedirtti. Peki, bu beklenmedik gece yarısı zammı, neden yapıldı? Söylenenlerin hangisi doğru? Türk ekonomisini nasıl etkileyecek? Ya yerel seçimleri?

Doğal gaz fiyatlarına yapılan yüzde 22,5 oranındaki zam, bu yılki zamlar içerisinde en fazla tepki göreniydi. Sanayi kuruluşlarına da yüzde 22 oranında yansıyan bu zam, yılbaşından beri yapılan zamlarla yüzde 60’lara ulaştı ve artık isyan noktasına getirdi. Peki, gece vakti yapılan bu zammın gerekçesi ne? Bütün dünyada enerji fiyatları düşerken, neden Türkiye'de bu kadar ciddi oranda bir zam yapılıyor? Bu zam, enerjide daha önceki yüksek fiyatların bir yansıması mı, yoksa kimi iddialara göre BOTAŞ’ın borçlarının halka ödetilmesinin bir yolu mu?

Zammı 15 gün tartıştık

Hükümete göre 3–4 ay sonra bu fiyatlar düşecek. Enerji Bakanı Hilmi Güler, bugün yaptığı açıklamada, "Bunun özel fiyatlandırma tekniği, 6-9 ay geriden gelen bir sistematiği var. Düşme de yükselme de geriden geliyor. Dışarıda bir deprem var ve biz bu zamları en asgari seviyede yaptık. 2007'de zam yapmadık. Geciktirdiğimiz için değil, gerekmediği için yapmadık.
Şimdi ise gerektiği için yaptık. Rakam bizim için de çok yüksek geldi. 15 gündür bunun tartışmasını yaptık. Son dakikaya kadar tartıştık. Ama neticede bunu yapmamız gerekiyordu. Kâr etmek için yapmadık. Tamamen bizim dışımızdaki gelişmeler nedeniyle zam yaptık" diyerek zammın gerekçelerini açıkladı.

Ancak farklı çevrelere göre, başta Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, bazı belediyelerin BOTAŞ’a olan borçları bu yolla tahsil edilecek. Söz konusu belediyelerin BOTAŞ’a borçlu olduğu yıllardır biliniyor. Global kriz ortamında, bu zam en hassas kesim olan reel sektörü nasıl etkiler? İşin çok daha can alıcı bir boyutu var: Yerel seçimler.  AK Parti, yerel seçimler öncesi kendi ayağına kurşun mu sıkıyor? Yoksa tam tersi mi?
İyibilgi, sizin için araştırdı…

AK Parti ‘bu gazla’ yerel seçimleri alır!

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sudi Apak: BOTAŞ açığını kapatamadı. BOTAŞ’ı kurtarmak için de IMF sıkıştırdı, borçlarınızı ödeyin diye. Belediyelerin çoğu BOTAŞ’a borçlu. O da parayı vatandaştan alacak. Kürşat Tüzmen, ücretlerin 4 ay sonra düşeceğini açıkladı. Seçimden önce düşecek ve iyi bir seçim yatırımı olacak.

Enflasyon artacak

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk: Bence bu zam, çok mecbur kalındığı için yapıldı. Enerji fiyatları geriledi ama içeri henüz yansımadı. Mecbur olunmasa, seçime giden hükümetin bunu yapması mümkün değil. Zamanlama olarak doğru mu, tartışılır. Halkın bütçesine yansıyacak ve enflasyonu artıracak. IMF ile bir stand by yapılsa, IMF yaptırdı derdik. Ama denk bütçeyi tutturmak için yapılması gerekiyordu. Yerel seçimlere az bir zaman kala bugünün enerji fiyatları doğal gaza yansıyacak. Bu da yerel seçimler de AK Parti açısından olumlu olur diye düşünüyorum. 

Reel sektörü olumsuz etkileyecek

İstanbul Hazır Giyim İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Orakçıoğlu: Tabii ki bu zam, dünyada böyle bir ortam varken, reel sektörü çok olumsuz etkiliyor. Rekabete ihtiyaç var, derken engel teşkil edilmiştir. Birtakım haklı gerekçeleri olabilir, ama ertelenebilirdi. Bu mümkündü. Tüm maliyetleri etkileyecek bu zam. Maliyet ortalaması yapılabilirdi. 

Finans sektörünü de etkiler

T-Bank Genel Müdürü Dinçer Alpman: Mevcut ortamda, üretim yapan firmaların maliyetleri son derece artmış durumda. Çalıştığımız firmaların enerji masrafları artacak. Zaten daralma var. Bence bu aşamada çok aşırı bir zam.

www.iyibilgi.com özel Seda Baştuğ



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,634 µs