En Sıcak Konular

Papa ile "ekümenik dayanışma" bugün!

0 0 0000 00:00 tsi
Papa ile Türkiye ziyaret etmekte olan Papa 16. Benedikt, bugün Patrik Bartholomeos ile bir araya gelecek. Papa ile Patrik ekümenlik dayanışma adlı ortak açıklama yapıp deklarasyon imzalayacak.

Papa 16. Benedikt, bugün önce İzmir Selçuk’a gidecek daha sonra da İstanbul’a geçecek. Papa, gezisinin ikinci gününde sabah 9:15’te uçakla İzmir’e gidecek. Efes’te Meryem Ana Kilisesi’ni ziyaret edecek ve burada ayine katılacak olan Papa, saat 18.30’da İzmir’den İstanbul’a gelecek. İstanbul’da Fener Rum Patrikhanesi’ne gidecek olan Papa önce Aya Yorgi Kilisesi’nde dua edecek ardından Patrik Bartholomeos ile bir araya gelecek.

Papa 16. Benedikt, perşembe günü de Patrik Bartholomes ile “ekümenik dayanışma” adlı ortak açıklamayı yapacak ve ortak deklarasyon imzalayacaklar.

Papa daha sonra saat 17.00’da Ayasofya müzesini ziyaret edecek.

Sultanahmet Camini de gezecek olan Papa daha sonra da Ermeni Patrikhanesi’ni ziyaret edecek.

Papa 1 Aralık cuma günü ise ayrılacak.

Papa 16. Benediktus, Türkiye’nin özellikle laik rejim seçimiyle, geçen yüzyılda büyük ve modern bir devlet olma yolunda önemli adımlar attığını söyledi.

Ankara’daki resmi temaslarını tamamlamasının ardından Vatikan’ın Ankara Büyükelçiliği’nde yabancı misyon şeflerini kabul eden Papa, İngilizce ve Fransızca olarak yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin daima batı ve doğu arasında bir köprü vazifesi gördüğünü, dinler ve kültürlerin kesişme noktası olduğunu vurguladı.

Papa, “Türkiye, özellikle birbirlerinin alanına saygı duyarken aynı zamanda kendi içlerinde özerk yapıya sahip sivil toplum ile din arasında kesin ayrım yapan laik rejimi seçerek, geçen yüzyılda büyük ve modern bir devlet olma yolunda önemli adımlar attı” diye konuştu.

Türkiye nüfusunun çoğunluğunu Müslümanların oluşturmasının, toplum yaşamının önemli bir unsuru olduğunu ifade eden Papa, “Türkiye’de anayasanın tüm vatandaşların ibadet ve vicdan özgürlüğünü tanıdığını” da vurguladı.

Papa, demokratik ülkelerde sivil yetkililerin, tüm inananların haklarını kullanmasını güvence altına almak ve dini toplulukların hayatlarını özgürce düzenlemesine izin vermekle yükümlü olduğuna işaret ederek, “Doğal olarak dileğim, inananların, hangi dini topluluğa ait olurlarsa olsunlar, bu haklarını kullanmalarıdır” dedi.

Din hürriyetinin insan hürriyetinin en temel ifadelerinden olduğuna değinen Papa, toplumda dinin etkin varlığının herkes için ilerleme ve zenginleşmenin kaynağı olduğunu söyledi.

Dinlerin doğrudan siyasal güç kullanma arayışı içinde olmadığına ve dinin meşru ifadesi olarak şiddete başvurulmasını onaylamadığına da dikkat çeken Papa, bu çerçevede ülkenin gelişimi, gençlerin eğitimi ve vatandaşlar arasında barış ve uyumun sağlanmasına katkıları dolayısıyla Türkiye’deki Katolik cemaatin çalışmalarını takdirle karşıladığını belirtti.

Papa, dinler ve kültürler arasında hakiki bir diyalog ihtiyacı içinde olunduğunu vurguladığı konuşmasında, bu diyaloğun dinlerin birbirlerini daha iyi tanımaları ve birbirlerine saygı duymalarını sağlaması gerektiğini belirtti.

“Türkiye’ye yaptığım bu ziyaret vesilesiyle, Müslümanlara büyük saygı duyduğumu tekrarlamak isterim” diyen Papa, karşılıklı saygı içinde, her insanoğlunun saygınlığını arttırmak, kişisel özgürlük, barış ve huzurun sağlandığı bir toplum yaratmak için birlikte çalışmaya devam etmek arzusunu dile getirdi.

Papa, konuşmasının Fransızca yaptığı kısmında, Türkiye’ye kendisinden önce 1967’de Papa 5. Paul ve 1979’da Papa 2. Jean Paul tarafından yapılan ziyaretleri anımsatarak, bir “Türk dostu” olarak nitelediği Papa 15. Benediktus’un hatırasını da selamladığını söyledi.

Papa 16. Benediktus, bir dost olarak, diyalog ve barış öncüsü olarak geldiği Türkiye’nin konuğu olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Ortadoğu

Tüm toplumlardaki gerilim ve tehdit unsuru olan ekonomik dengesizlikleri ve siyasi düzensizlikleri gidermek için gerçek barışın adalete gereksinimi bulunduğunun altını çizen Papa, terörizm ve bazı bölgesel çatışmaların artmasının uluslararası kuruluşların kararlarına uymak ve desteklemek gerekliliğini ortaya koyduğunu kaydetti.

Papa, özellikle Orta Doğu sorununun yayılma ve terörist eylemleri arttırma riski taşıdığına ve tüm uluslararası yaşamı olumsuz etkileme endişesi yarattığına dikkat çekerek, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkenin bugün her zamankinden daha fazla gereksinim duyulan Lübnan’daki barışı sağlama çabalarını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Papa, Orta Doğu sorunu konusunda, ilgili tüm taraflar arasında, birbirlerine karşılıklı saygı duymalarının ve meşru haklarını korumalarının tek yolu olan diyaloğun sağlanması için uluslararası topluma gerekli çabaları ortaya koymaları ve sorumluluklarından kaçmamaları yönünde yeniden çağrı yaptığını söyledi.

Kabulde, Lübnan’ın Ankara Büyükelçisi George Siam da, yabancı misyon temsilcileri adına kısa bir konuşma yaptı. Papa, aralarında ABD, İtalya, İsrail, Arjantin, Küba, Hırvatistan, Tunus, Mısır, Macaristan, Yunanistan, Romanya, Pakistan, Cezayir, Bosna Hersek, Fas, Irak, Lübnan, Japonya, Portekiz, Hollanda, İsveç ve İngiltere’nin de bulunduğu çok sayıda yabancı misyonun temsilcisine birer küçük hediye verdi.

Papa 16. Benediktus’un geceyi geçireceği Vatikan Büyükelçiliği çevresindeki binalar ile cadde ve sokaklara giriş çıkışlar kontrollü yapılırken, yabancı araçların binanın yakınından geçmesine izin verilmedi.

Yalnızca TRT ve Anadolu Ajansının görüntü almasına izin verilen kabul sırasında çok sayıda Türk ve yabancı basın mensubu da büyükelçilik binasının yer aldığı sokağın başında kurulan barikatların gerisinde bekledi.

NTV



Bu haber 241 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,912 µs