En Sıcak Konular

İşte dünyanın en küresel şehirleri

3 Kasım 2008 12:53 tsi
İşte dünyanın en küresel şehirleri İstanbul dünyanın en küresel 28'nci şehri seçilirken, küresel politikada dünyanın 8. merkezi olmaya layık görüldü. İşte dünyanın en küresel şehirleri listesi...

İnsanlık tarihinde ilk kez 2008 yılında şehirlerde yaşayan insan sayısı, kırsal kesimde yaşayan insan sayısını geçerken, bazı şehirler dünyada yetenekli nüfusun, paranın ve politik gücün merkezi olarak diğer şehirlerden öne çıkıyor. Foreign Policy dergisi, ünlü danışmanlık şirketi A.T. Kearney ve Chicago Küresel İlişkiler Konseyi'nin işbirliği ile, ilk defa hazırlanan "Dünyanın en küresel şehirleri" indeksini yayınladı. Küreselleşmenin motorları olarak gösterilen 60 şehrin yer aldığı listede İstanbul 28'nci sırada gösterildi. Foreign Policy dergisi, aralarında İstanbul'un da yer aldığı 60 metropolün, dünyanın geri kalanında insanoğlunun yaşamını şekillendirdiğine dikkat çekti. Küresel şehirlerin, ülkelerinin büyümesinin kaynağı olduğu gibi bulundukları bölgenin kaynakları için de cazibe merkezi olduğu vurgulandı. Küresel şehirler, etnik çoğulcu nüfus yapıları, büyük şirketlere ev sahipliği yapmaları, parayı, zekayı ve yetenekli insanları kendilerine çekmeleri, elit üniversitelere ve iyi eğitimli nüfusa sahip olmaları gibi özelliklerle öne çıktı.
Dünyanın en küresel şehirler indeksi, 5 ana bölümde birçok alt kriterin değerlendirilmesiyle hazırlandı. Şehirlerin, her 5 alanda, 60 şehir arasında yer aldıkları puana göre ana indeksteki sıralama belirlendi. Bu 5 alan şöyle:

Ekonomik aktivite: Şehirdeki piyasaların toplam değeri; Fortune Küresel 500 listesindeki şirketlerden kaçının merkezi olduğu; Üretim miktarı ya da şehirden geçen üretim miktarı bu böümdeki belirleyici kriterler oldu.

İnsan kaynağı: Şehrin, etnik çoğulculuğa ne kadar sahip olduğu ve bu çoğulculuğu ne kadar teşvik ettiği; özel yetenekli insanlar için ne kadar cazibedar olduğu; şehrin göçmen oranı; sahip olduğuu uluslararası eğitim kurumu sayısı; şehir sakinlerinin üniversite mezunları oranı gibi kriterler bu alanda sıralamyı belirledi.

Bilgi akışı: Bu şehre dünyadan bilgi akışı ve bu şehirden dünyaya bilgi akışı kapasitesi, kalitesi ve hızı; şehirde dünya medyasının büro miktarı; şehrin yerel gazetelerinde dünya haberlerine verilen yer miktarı gibi kriterler bu bölümdeki sıralamayı belirledi.

Kültürel tecrübe: Şehir, dünyadan gelecek turistlere, seyyahlara ya da ilgilisine ne oranda özgün bir kültürel tecrübe yaşatıyor? Bu bölümde yine, şehrin uluslarası spor müsabakalarına ve sanatsal performanslara ev sahipliği yapma oranı da analiz ediliyor.

Politik merkez: Şehrin küresel politika ve diyaloga katkısı ne boyutta? Burdaki en somut kriter, şehrin ne kadar konsolosluk, elçilik ya da uluslararası kuruma ev sahipliği yaptığı. Şehirde bulunan "think tank" sayısı, şehrin kardeş şehir sayısı, ve ev sahipliği yaptığı uluslararası politik konferans sayısı da sıralamanın belirlenmesinde rol oynuyor.

New York dünyanın en küresel şehri
İlk defa belirlenen dünyanın en küresel şehri indeksinde tüm kategorilerinde küreselleşmenin kriterlerini tam karşılayan bir şehir yok. 5 bölümden ikisinde 1'nci, birinde ikinci, birinci üçüncü ve birinde de dördüncü olan New York, indeks ortalamasında dünyanın en küresel şehri ünvanına sahip oldu. New York'u Londra, Paris ve Tokyo takip ediyor. İstanbul ise, uluslararası politik merkez olmada dünyanın 8'nci şehri, İnsan yapısında dünyanın 13'ncü şehri, ekonomik aktivite'de dünyanın 32'nci şehri, Bilgi akışında ddünyanın 34'ncü şehri ve kültürel imkanları ile de dünyanın 43'ncü şehri olurken, indeks ortalamasında Dubai'nin hemen ardından 28'nci oldu. Boston, Roma, Sao Paolo, Yeni Delhi, Münih, Buenos Aires, Dublin İstanbul'un gerisinde kalan bazı şehirler. İndeks, politik merkez olmada dünyanın 8'nci şehri olarak gördüğü İstanbul'u, dünyada diplomat olarak bulunmanın en iyi olduğu 10 şehir arasında saydı.

İşte Dünyanın en küresel 20 şehri:
1. New York
2. Londra
3. Paris
4. Tokyo
5. Hong Kong
6. Los Angeles
7. Singapur
8. Chicago
9. Seul
10. Toronto
11. Washington, D.C.
12. Pekin
13. Brüksel
14. Madrid
15. San Francisco
16. Sydney
17. Berlin
18. Viyana
19. Moskova
20. Şanghay
21. Frankfurt
22. Bangkok
23. Amsterdam
24. Stockholm
25. Mexico City
26. Zürih
27. Dubai
28. İstanbul
 

Her beş kriterde dünyanın en iyi 10 şehri
Sıra
Ekonomik aktivite
İnsan Kaynağı
Bilgi akışı
Kültürel tecrübe
Politik merkez
1
New York
New York
Paris
Londra
Washington
2
Tokyo
Londra
Brüksel
Paris
New York
3
Paris
Chicago
Londra
New York
Bruksel
4
Londra
Los Angeles
New York
Toronto
Paris
5
Hong Kong
Hong Kong
Seul
Los Angeles
London
6
Singapur
Tokyo
Hong Kong
Moskova
Tokyo
7
Seul
Singapur
Tokyo
Tokyo
Pekin
8
Şanghay
Sydney
Zurih
Berlin
Istanbul
9
Pekin
Boston
Madrid
Mexico City
Viyana
10
Amsterdam
Toronto
Washington, D.C.
Seul
Kahire
 
Haber 7


Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,098 µs