En Sıcak Konular

Dövizde son durum

3 Kasım 2008 12:14 tsi
Döviz piyasasında sabahtan bu yana hareketli dakikalar yaşanıyor.

Euro/Dolar: Parite geniş bir bantta dalgalanıyor. Sabah 1.29 sınırına kadar yükselen euro/dolar paritesi sonrasında gelen dolar talebi ile 1.28'in altına indi. Parite öğle saatleri yaklaşırken 1.28-1.29 bandında hareket ediyor.

Dolar/YTL: Türk Lirası dolar karşısında kuvvetli görünüyor. Cuma kapanışta 1.5370 YTL olan dolar sabah itibariyle 1.5050 YTL'ye kadar geriledi. Dolar saat 11.50 itibariyle 1.5220 YTL'den el değiştirdi.

Euro / YTL: Türk Lirası sabah euro karşısında da yükseldi. Ancak sonrasında parite etkisiyle de euro cuma kapanış seviyeleri olan 1.95 YTL'ye tırmandı.

Borsa: Endeks güne yükselişle başladı. Özellikle yurtdışı borsalardaki olumlu havanın içeriye de yansıdığı izlenirken endeks ilk yarının ortalarına gelinirken yüzde 1.7 artışla 28 bin 300 bölgesine tırmandı. 

PARİTE HAREKETLİ

Euro, sabah saatlerinde dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde değer kazanırken parite 1.29 sınırına yaklaştı. Sonrasından dolar talebinin etkili olduğu piyasada parite saat 10.15 itibariyle 1.2811 seviyesine geldi. 

Euro son üç gündür ilk kez dolar karşısında yükseldi. Hareketi değerlendiren analistler, ABD ekonomisindeki yavaşlamanın süreceği ve FED'in faiz indirimlerinin de bu görüşü desteklediği yönündeki tahminlerin parite üzerinde etkili olduğunu belirtiyor.

ABD'de bugün açıklanacak üretim verisinin 2001 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilemesi bekleniyor.
 
İÇERİDE NE OLUYOR?

Euronun yurtdışındaki yükselişine karşı içeride durum sakin görünüyor. Euro bankalararası piyasada 1.93 YTL sınırına kadar geriledi. Cuma kapanışta ise euro 1.95 YTL seviyesindeydi.

Dolarda da benzer bir şekilde düşüş görülüyor. Dolar kuru sabah saatlerinde 1.5050 YTL'ye kadar geriledi. Dolar cuma kapanışta 1.5370 YTL'deydi. 

HSBC Stratejisti Fatih  Keresteci, küresel finansal krizin kısa vadede sona ermeyeceğini unutmamak gerektiğini belirterek "Bu nedenle de mevcut eğilimi kısa vadeli iyimser bir ralli olarak nitelemek doğru olacaktır.  Piyasa modundaki iyileşme ile Cuma geç saatlerde başlayan düşüşün bugün de devam edeceğini ve dolar/YTL kurunun kısa  vadede 1.50’nin altına gerileyeceğini düşünüyoruz. 1.47’li rakamlar yeniden hedef alanına girebilir" dedi.

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, doların 1.50 YTL'nin altına gelebileceğini ve 1.46 YTL'ye kadar gidebileceğini söyledi. Uskuay, ondan sonrasının ise tamamen yurtdışına bağlı olduğunun altını çizdi. 

Bundan sonraki dönemde dolardaki hareketin 1.65-1.70 üzerinde oluşmasının çok güçleştiğini ifade eden Uskuay, bu seviyeye yaklaştıkça satışların geleceğini belirtti. Uskuay, "kısa vadede dolardaki hareketin 1.45-1.55 aralığında oluşması beklenebilir" dedi.

ASYA'DA HIZLI YÜKSELİŞ

Haftanın ilk işlem gününe borsalar hızlı bir yükselişle başladı. Hükümetlerin küresel finansal krize karşı aldığı önlemlerin yanında Güney Kore'nin piyasalara 10.8 milyar dolar enjekte etmesi ve Hindistan'ın faiz indirimi borsalara moral oldu. 
 
Hong Kong Borsası'nda Hang Sang Endeksi yüzde 5'den fazla değer kazanırken, Endonezya ve Tayland´da borsalar yüzde 8 civarında yükseldi. Japonya'da ise borsa ülkenin ulusal günü nedeniyle bugün kapalı.

İNGİLTERE BAŞBAKANI KÖRFEZ'DE PARA PEŞİNDE

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Körfez ülkelerini kapsayan dört günlük gezisinde önemli mesajlar veriyor. Petrol zengini ülkelerin finansal sistemi sağlamlaştıracak ve global krizin vurduğu ülkelere yardım edecek bir fona destek olması gerektiğini söyleyen Brown, "Dünyadaki krizi çözmek için her ülkenin oynayabileceği bir rol var ve bence petrol ülkeleri de kendi paylarına düşeni yapmak isteyeceklerdir" dedi.

Brown, IMF'nin de zor durumdaki ülkelere yardımcı olmak için ekstra bir kaynağa olabileceğine işaret ederek, "Suudiler ve diğer ülkeler bu anlamda çok önemli. Onlar petrol geliri olan ülkeler ve yardım etmelerine ihtiyaç var" dedi.

hürriyet



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,506 µs