En Sıcak Konular

Doğalgaza düşüş ne zaman yansır?

3 Kasım 2008 11:50 tsi
Doğalgaza düşüş ne zaman yansır? Gazeteciler, doğalgaz zammıyla ilgili Maliye Bakanı Unakıtan'ı sıkıştırdı. Bakın Unakıtan, tartışmalı zamla ilgili neler söyledi, indirim tarihi ile ilgili ne dedi...

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, doğalgaz zamlarıyla ilgili olarak, ''Tabii bunun çıkışı olduğu gibi inişi de olacak. Önümüzdeki aylarda bazı indirimler olur diye düşünüyorum'' dedi.

Unakıtan, TBMM'de gazetecilerin doğalgaza yapılan zamlarla ilgili sorularını yanıtladı. Unakıtan, bir gazetecinin ''Doğalgaz zamları, vatandaşın elini yaktı. Kamuoyunda bu konuda tepki var. Bu konuda bir açıklamanız olacak mı?'' sorusuna karşılık şunları söyledi:

''Tabii zamlar hiçbir zaman hoş değil. Ama bunları yapmak mecburiyetinde kalındığı için yapılıyor. Yoksa kimse arzu ederek, sevinerek zam yapmaz. Eldeki maliyetler belli. Doğalgaza yansımalar; bazı devletlerden aldığımız doğalgaz 6 ay sonra yansıyor. Petrole göre 6 ay sonra yansıyor. Yapılan anlaşmalar öyle... Bazıları da 9 ay sonra yansıyor. Demek ki 6 ay, 9 ay önceki fiyatları nazarı itibara almak icap ediyor. Tabii bunun çıkışı olduğu gibi inişi de olacak. Bunu da önümüzdeki aylarda herhalde bazı indirimler olur diye düşünüyorum.''

Unakıtan, zamda BOTAŞ'ın alacaklarının etkisi olup olmadığı sorusu üzerine, konunun maliyet unsuru olduğunu belirterek, maliyetlerle alacakların karıştırılmaması gereğini vurguladı.

Bir gazetecinin ''Otomatik fiyatlandırma o zaman neye göre yapılıyor? 6 ay, 9 ay öncesinin fiyatları yansıtılıyorsa'' sorusuna karşılık, doğalgazdaki maliyetlerin hesaplanmasının 6 ay önceki petrol fiyatlarına göre tespit edildiğini anlatan Unakıtan, ''Onun için 6 ay öncekiler şimdi yansıyor. Yani, o şekilde hesaplanıyor. Otomatik fiyatlandırmanın bir formülü var, kendi formülü içerisinde...Sürekli olarak o hesaplamalar yapılıyor'' dedi.

-''YÜZDE 300 OLDU, YÜZDE 500 OLDU''-

Unakıtan, ''10 ayda yüzde 80 zam deniyor. Bu biraz anormal değil mi vatandaş açısından?'' sorusuna karşılık, ''Petrole yapılan zamları düşünecek olursanız, 10 ayda yüzde 80 değil, yüzde 180 bile oldu, 300 oldu, 500 oldu. öyle zam oldu. Petrol fiyatları eskiden 23 dolardı, şimdi 150 dolarlara kadar çıktı, hepimiz gördük. O bakımdan 80'i, 40'ı öyle hesaplayın'' diye konuştu.

Dolardaki düşüşün doğalgaza yansımasının ne zaman planlandığı sorusuna Unakıtan, otomatik fiyatlandırmaya geçildiği için bunun otomatik olarak hesaplandığını hatırlatarak, bu konuda hükümetin bir dahli olmadığını, dışarının etkileriyle olduğunu kaydetti. Gerek elektrikte gerek doğalgazda otomatik fiyatlandırma olduğunu hatırlatan Unakıtan, ''Dışarıda artışlar olduğu ve buraya yansıdığı zaman, onlar da müspet veya menfi olarak buraya yansıyor'' dedi.

-''İÇERİDEKİ GELİŞMELER DÜNYA FİYATLARINI ETKİLEMİYOR''-

Unakıtan, ''Yapılacağını söylediğiniz, öngördüğünüz fiyat indirimini yerel seçimin hemen öncesine denk gelmesi rastlantı olarak mı yorumlamalıyız?'' sorusuna ise ''Dünyadaki petrol fiyatlarına bağlı hususlar bunlar...İçerideki gelişmeler dünya fiyatlarını etkilemiyor. Petrol fiyatlarını etkilemiyor. Petrol fiyatlarını etkilemek hiçbir devletin elinde değil. Bu tamamen arz-talebe, dünyanın diğer şartlarına bağlı oluyor. Bunları götürüp de mahalli seçimlerle, Türkiye ile ilgilendirmek bana göre gayet yanlış olur'' karşılığını verdi.

Doğalgazla üretim yapan çok sayıda sanayi kuruluş olduğunu ve bunun diğer zamları tetikleyip tetiklemeyeceği sorusuna karşılık Unakıtan, ''Tabii maliyet unsurudur. Maliyetine göre hareket ediliyOr. Maliyetlerde artış getiriyor. Bunu sanki bilinmeyen bir şey gibi sormanın gereği yok. Ama düşünce de maliyetlerde indirim yapacak'' dedi.

Unakıtan, ''6 ay sonra fiyatlar inecek diyebilir miyiz?'' sorusuna karşılık, ''Bugünkü fiyatlar 6 ay sonra yansıyacağına göre...Bugünkü fiyatlar eskiye göre indi. Ondan hareketle söylüyorum. Ama maalesef döviz kuru yükseldi. Ama 6 ay sonraki döviz kuru ne olacak onu da şu anda kestirmek mümkün değil'' diye konuştu.

-''HARCAMALAR İÇİNDE BELLİ BİR KALEMDİR''-

Bir gazetecinin, ''Memura yüzde 5 zam, doğalgaza yüzde 80 zam. Memur nasıl bunun altından kalkacak?'' sorusuna karşılık Unakıtan, şunları söyledi:

''Efendim memurun maaşına yapılan eldeki imkanlara göredir. Eldeki imkanlara göre, memura maaşına zam yapıyoruz. Memuru hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz de. Geldiğimiz günden beri enflasyonunun neredeyse iki misli artışına kadar, biz, reel olarak artı zamlar verdik. Bunları hepiniz biliyorsunuz. Memur oturup da bütün maaşıyla doğalgaz kullanıyor diye bir şey yok, söz konusu değil. Harcamaların içinde belli bir kalemdir. O kalemde de bir artış söz konusudur. Gerçekleri hepimiz bilelim. Ama dışa bağlı olarak gelişen bu durumu getirip de hükümete mal etmenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum.''

Unakıtan, ''Vatandaşa bir tavsiyeniz var mı? Kış yaklaşıyor...'' sorusuna ise ''Ben de bir vatandaşım'' karşılığını verdi.

Ekren: Doğalgaz fiyatları düşecek

Devlet Bakanı Nazım Ekren, fiyatların doğal gaza yansımasının, kontratlara bağlı olarak değiştiğini söyledi, doğalgaz fiyatlarının yeniden düşmeye başlayacağını açıkladı.

Ekren, Ziraat Bankası Bankacılık Okulunda verdiği ilk dersin ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. Nazım Ekren bir öğrencinin, ''Dünyada petrol ve doğal gaz fiyatları düşerken Türkiye'deki zammı nasıl yorumluyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine, petrol ve doğal gaz ile ilgili kontratların ya da anlaşmaların yapıldığı tarihteki fiyatlar dikkate alındığından, bu fiyatların, anlaşmanın ya da kontratların vadesine bağlı olarak yansıdığını ve gecikmenin buradan kaynaklandığını söyledi.

Ekren, ''Fiyatlardaki düşüş trendi şu anda, bugünlerde veya bir hafta içinde yapılan anlaşmaların, kontratların süresine bağlı olarak yansıması da, o tarihten sonra olacak ve fiyatlar düşmeye başlayacak'' dedi.



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,406 µs